Όλγα Γεροβασίλη στην Κυριακάτικη Kontranews: Προτεραιότητα η προστασία των συντάξεων

Όλγα Γεροβασίλη στην Κυριακάτικη Kontranews: Προτεραιότητα η προστασία των συντάξεων

Κατηγορία

kchalkiadakis
Κυριακή 28/02/2016 – 17:40

Όλγα Γεροβασίλη στην Κυριακάτικη Kontranews: Προτεραιότητα η προστασία των συντάξεων

«Η προστασία της σύνταξης παραμένει η κορυφαία μας προτεραιότητα και θα την επιτύχουμε», διαμήνυσε σε όλους τους τόνους η κυβερνητική εκπρόσωπος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Kontranews και τη Στέλλα Γκαντώνα.

Η κ. Γεροβασίλη, κατέστησε σαφές πως: «ακριβώς γι’ αυτό το λόγο προχωρήσαμε στον ανασχεδιασμό όλου του ασφαλιστικού συστήματος και δεν επιλέξαμε την τακτική των προκατόχων μας, οι οποίοι έβαζαν ψαλίδι στις συντάξεις για να εξασφαλίσουν λίγους μήνες ζωής σε ένα σύστημα που οι ίδιοι κατέστρεψαν».

box_Eksw

Ακόμα, τόνισε πως «παραμένει η βάσιμη αισιοδοξία» ότι ως το Πάσχα των Καθολικών θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Για το προσφυγικό τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευτεί για τις μονομερείς ενέργειες χωρών-κρατών, «οι οποίες υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

«Παίρνουν επικίνδυνο μονοπάτι όσοι κερδοσκοπούν πολιτικά στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος κάνει λόγο για «στημένες παραστάσεις» για τα κανάλια από ορισμένους «επιτήδειους», «κομματικούς παρατρεχάμενους», κάποιους «αρκούντως ευνοημένους από το προηγούμενο σύστημα» και κάποιους από το χώρο της άκρας δεξιάς.

Η κ. Γεροβασίλη προαναγγέλλει ότι το Μάρτιο δημοπρατούνται οι άδειες των καναλιών εθνικής εμβέλειας, καθώς και ότι προχωράει με ταχείς ρυθμούς το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ιδιωτικών ,Μέσων Ενημέρωσης και στο διαδίκτυο. Κατηγορεί την αντιπολίτευση για σύμπλευση με ορισμένα συμφέροντα στο χώρο των ΜΜΕ και προσθέτει πως «όσο κι’ αν υπεραμύνονται ορισμένοι της ασυδοσίας των επιχειρηματιών, η αποκατάσταση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου θα ολοκληρωθεί κανονικά».

Αναλυτικότερα η συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Kontranews:

  • Η κυβέρνηση βρίσκεται με «την πλάτη στον τοίχο» με πολλά μέτωπα ανοικτά. Είναι δυνατόν κ. εκπρόσωπε να μπορέσει να εξαντλήσει τετραετία;

Η κυβέρνηση αυτή μετράει μόλις πέντε μήνες στην εξουσία μετά την επικύρωση της συμφωνίας του καλοκαιρού, με εκλογές, από τον ελληνικό λαό. Κανείς δεν έκρυψε ότι η συμφωνία που ψηφίστηκε από 222 βουλευτές τον περασμένο Αύγουστο θα έχει μία δύσκολη αλλά σύντομη περίοδο εφαρμογής, όντας εμπροσθοβαρής, ώστε να οδηγήσει γρήγορα στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δυσβάσταχτου χρέους και να βγει η χώρα ταχύτερα από τη λιτότητα. Παράλληλα βιώνουμε μία διπλή κρίση λόγω της κορύφωσης του προσφυγικού δράματος. Είμαστε όμως η πρώτη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια που αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα προβλήματα και δεν έβαλε τη χώρα στον «αυτόματο πιλότο», όπως οι προκάτοχοί μας. Το γεγονός ότι δεν επιβάλουμε με σιδηρά πειθαρχία υπαγορευόμενη πολιτική και ταυτόχρονα σεβόμαστε αλλά και υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών εκλαμβάνεται, από όσους ονειρεύονται την γρήγορη επιστροφή στην εξουσία, ως αδυναμία. Κάθε άλλο όμως ισχύει. Η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει ακριβώς λόγω του σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας και τη συνεχή επαφή που διατηρεί με τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς.

  • Ο κοινωνικός αναβρασμός αλλά και η δυσαρέσκεια την οποία εισπράττουν οι βουλευτές, δεν σας ανησυχεί;

Όπως ανέφερε πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, «οι βουλευτές μας δεν είναι ούτε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε καριερίστες, ούτε δέχονται ή θα δεχθούν ποτέ απειλές και εκβιασμούς». Οι αντιδράσεις από επαγγελματικές κατηγορίες στο προσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εκφράζουν κόπωση αλλά και καχυποψία μετά από μία πενταετία συνεχών και εξαντλητικών περικοπών στις συντάξεις και τις παροχές του κοινωνικού κράτους. Εκμεταλλευόμενοι αυτές τις κινητοποιήσεις, ορισμένοι επιτήδειοι και κομματικοί παρατρεχάμενοι, κάποιοι αρκούντως ευνοημένοι από το προηγούμενο σύστημα και κάποιοι από το χώρο της άκρας δεξιάς, στήνουν παραστάσεις για τα κανάλια. Επίσης αναμενόμενες, πλην όμως απαράδεκτες. Η υπερπροβολή τους από τα ΜΜΕ, τα οποία κάποτε ήταν «τυφλά» μπροστά στις μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις, διογκώνει τη στρεβλή εικόνα μεμονωμένων αντιδράσεων. Δεν μας ανησυχούν συνεπώς αυτές οι στημένες παραστάσεις, αλλά τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας.

  • Το προσφυγικό ζήτημα λαμβάνει  μεγάλες διαστάσεις. Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα δούμε να «σφραγίζουν» τα σύνορα οι Ευρωπαίοι;

Όπως προανέφερα, αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποφασιστικά και με ευαισθησία τα προβλήματα που βιώνει ο τόπος. Η υπεράσπιση των ανοικτών συνόρων για τους πρόσφυγες και η δίκαιη κατανομή τους στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αποτελούν απλά αξιακή μας αρχή, αλλά και τυπικό σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα. Μονομερείς ενέργειες, με το κλείσιμο εσωτερικών συνόρων, την παραβίαση των όρων της συνθήκης του Σένγκεν, τον ορισμό πλαφόν στις προσφυγικές ροές, αποτελούν πρακτικές που αντιβαίνουν στις ανθρωπιστικές αξίες της ΕΕ και παραβιάζουν το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η ελληνική πλευρά δίνει έναν πολυεπίπεδο καθημερινό αγώνα για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στις ακτές της χώρας, λόγω της αδράνειας της Τουρκίας στην τήρηση των διμερών συμφωνιών. Οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και τις επαφές με ομολόγους τους. Ο πρωθυπουργός εξασφάλισε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής την υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων στο -δεσμευτικό τονίζω- κείμενο συμπερασμάτων. Η Ελλάδα τηρεί τη διεθνή νομιμότητα και η κυβέρνηση υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές και πανανθρώπινες αξίες. Δεν μπορεί προφανώς να δεσμευτεί για τις μονομερείς ενέργειες χωρών κρατών, οι οποίες υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας και ταυτόχρονα τις ανθρωπιστικές αξίες. Παίρνουν επικίνδυνο μονοπάτι όσοι κερδοσκοπούν πολιτικά στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

 

  • Ποιο είναι το δικό σας ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης; Μπορεί να φτάσουμε και μέχρι το Πάσχα;

Αποτελεί κοινή επιδίωξη και συμφέρον η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρά τις υπαρκτές δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, σε αυτό συμφωνούν τόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όσο και μεμονωμένα οι εταίροι μας στην ΕΕ. Ένα ζήτημα είναι να γεφυρωθούν οι διαφωνίες που εκφράζει η ευρωπαϊκή πλευρά με το ΔΝΤ, το οποίο έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου στη συμφωνία. Κάτι που θα κρίνει ενδεχομένως και το ρόλο του Ταμείου μετά την ολοκλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων το Μάρτιο. Με δεδομένο ότι από την πλευρά μας υλοποιούμε έγκαιρα τα μέτρα και τα στάδια της συμφωνίας, παραμένει η βάσιμη αισιοδοξία ότι ως το Πάσχα των Καθολικών θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

 

  • Υπάρχει η δυνατότητα συμβιβασμού για τις συντάξεις ή θα δούμε περικοπές και σε αυτές των 1000 ευρώ;

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην επισυμβεί μία ακόμη περικοπή των συντάξεων. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο προχωρήσαμε στον ανασχεδιασμό όλου του ασφαλιστικού συστήματος και δεν επιλέξαμε την τακτική των προκατόχων μας, οι οποίοι έβαζαν ψαλίδι στις συντάξεις για να εξασφαλίσουν λίγους μήνες ζωής σε ένα σύστημα που οι ίδιοι κατέστρεψαν. Η προστασία της σύνταξης παραμένει η κορυφαία μας προτεραιότητα και θα την επιτύχουμε.

  • Κάποιοι σας κατηγορούν ότι ενώ ζητάτε συναίνεση επιτίθεστε σε υψηλούς τόνους στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία…

Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας της περασμένης Τετάρτης, με την οποία μας εγκαλούσε επειδή παρουσιάσαμε τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, για την άρνηση συνεργασίας της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου σε θέματα πάταξης της φοροδιαφυγής. Ο κ. Μητσοτάκης πρακτικά μας καλεί να συγκαλύψουμε μαζί του τις ευθύνες του προκατόχου του στη Νέα Δημοκρατία, με αντάλλαγμα την υποστήριξη των εθνικών θέσεων για το προσφυγικό στα ευρωπαϊκά φόρα. Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να μην υπερασπιστεί τα ελληνικά συμφέροντα, αν ρίξουμε φως στα πολιτικά εγκλήματα του παρελθόντος; Ας το πάρουν απόφαση. Τέτοιες πρακτικές, οι «συμφωνίες σιωπής» είναι ξένες προς τις αξίες μας. Προς τις αξίες της Αριστεράς.

  • Τι γίνεται με το νόμο για  τις άδειες; Θα προχωρήσει ή οι ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας μπορεί να φέρουν εμπόδια;

Περισσεύει η υποκρισία της αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα. Έκανε ό,τι μπορούσε για να συντηρείται το καθεστώς ανομίας, να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και τα πρόστιμα οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, να μην προχωρήσει η ρύθμιση για τις συχνότητες, να μην συγκροτηθεί καν το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Είναι αποκαλυπτική η σύμπλευσή της με συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο των ΜΜΕ. Όσο κι αν υπεραμύνονται ορισμένοι της ασυδοσίας των επιχειρηματιών η αποκατάσταση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου θα ολοκληρωθεί κανονικά. Ξεκίνησε ήδη ο διάλογος για τις ραδιοφωνικές συχνότητες. Το Μάρτιο δημοπρατούνται οι άδειες των καναλιών εθνικής εμβέλειας. Τέλος, προχωρά με ταχείς ρυθμούς το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο. Υπενθυμίζω ότι το μητρώο, για το οποίο γίνεται πολύς λόγος, έχει ήδη ψηφιστεί στο νόμο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Το πρόσφατο περιστατικό εκβιασμών από παραδημοσιογραφικούς κύκλους αποδεικνύει πόσο κρίσιμης σημασίας είναι η δημιουργία του. Εκτός των άλλων μάλιστα, θα καταργήσει το -για πολλά χρόνια- καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα σε αυτά τα μέσα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...