Όλες οι αλλαγές στα Capital Controls

Τρίτη 19/07/2016 – 17:15

 Capital Controls

«Ναι» δανειστών για την χαλάρωση των Capital Controls

«Πράσινο φως» από τους δανειστές, για σημαντική  χαλάρωση των Capital Controls στην Ελληνική αγορά!   Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, βρήκε θετική ανταπόκριση από τους Θεσμούς και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση των αλλαγών σε ΦΕΚ, που θα λύσουν την «θηλιά» από τον λαιμό της αγοράς και δώσουν μία σημαντική ανάσα στους  καταθέτες.

Ήδη,  ο  διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έστειλε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το τελικό αίτημα το οποίο εγκρίθηκε από τους Θεσμούς.  Κυβέρνηση και δανειστές, περιμένουν η χαλάρωση των περιορισμών, να τονώσει την πεσμένη κίνηση της ελληνικής αγοράς, ενώ από τις τράπεζες, περιμένουν την επιστροφή 3 – 4 δις ευρώ από τα 20 δις ευρώ, που εκτιμάται πως είναι κρυμμένα στα στρώματα.

Τα μέτρα χαλάρωσης των Capital Controls

Το πακέτο προτάσεων που είχε παρουσιάσει την προηγούμενη Δευτέρα,  ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, περιλαμβάνει:          
•    Την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
•    Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
•    Αύξηση του ποσοστού  ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων  που προέρχονται από το εξωτερικό.
•    Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
•    Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό
•    Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό
•    «Ξεκλείδωμα» ηλεκτρονικών καταστημάτων, που τώρα είναι κλειστά για τις αγορές από Ελλάδα.
•    H αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η  εξαίρεση από τους ελέγχους, των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα και κατατίθενται ως νέο χρήμα στις τράπεζες. Αυτό αναμένεται πως θα φέρει πίσω στις τράπεζες, κάποια από τα χρήματα που υπάρχουν στα «στρώματα» και σε θυρίδες.

Συνολικά αυτά τα κεφάλαια εκτιμώνται πως είναι πάνω από 20 δις ευρώ.

Πολύ σημαντική, θεωρείται η χαλάρωση των περιορισμών για αγορές από το εξωτερικό, καθώς και το ξεκλείδωμα, σταδιακά κάποιων δημοφιλών ηλεκτρονικών καταστημάτων, που τώρα είναι κλειστά για τους καταναλωτές από την Ελλάδα.  Αυτό σε συνδυασμό, με την μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό και τον περιορισμό του κόστους που προκάλεσε για τις επιχειρήσεις η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Για να γίνει αυτό, η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών αναμένεται πως θα αυξήσει  έως και τις  350.000 ευρώ, από 250.000 σήμερα, το όριο των εγκρίσεων από τις υποεπιτροπές των τραπεζών. Σημαντική βελτίωση ειδικά για τις επιχειρήσεις, αναμένεται να είναι η αύξηση του ποσού, για τις εγκρίσεις που δίνουν απευθείας οι τράπεζες, που τώρα φτάνει τα 20.000 ευρώ ανά πελάτη την ημέρα.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...