Όλες οι αλλαγές στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων

 (Πίνακες)

Ανατροπές φέρνει σχέδιο νόμου που αλλάζει το σύστημα και τις διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, από το υπουργείο Οικονομίας.

Το νομοσχέδιο, «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με το νέο σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων, έχει στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να  δημιουργήσει ένα φιλικό κλίμα για τις επιχειρήσεις, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο, «θα λειτουργήσει ως βασικός μοχλός για την ανάπτυξη. Με αυτό τον τρόπο τίθενται οι βασικές προϋποθέσεις αναχαίτισης της ύφεσης και στήριξης της απασχόλησης».

Η διαβούλευση θα διαρκέσει ως τις 29 Αυγούστου, προκειμένου το σ/ν να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Τέλος στην «χαρτούρα» (;)

Με το παλιό σύστημα αδειοδότησης να στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στις εκ των προτέρων διαδικασίες αδειοδότησης και να προέβλεπε σωρεία δικαιολογητικών, που καθυστερούσαν πολύ την διαδικασία αδειοδότησης, το υπουργείο Οικονομικών, έχει στόχο, μειώνοντας τον χρόνο και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες για την έκδοση άδειας λειτουργίας, να κάνει πιο ελκυστικό το περιβάλλον της αγοράς για την προσέλκυση επενδύσεων. 

Ένα από τα αρνητικά του ισχύοντος πλαισίου, είναι ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιούνται στις επιχειρήσεις, πριν την έναρξη λειτουργίας τους και οι εκ των υστέρων έλεγχοι πραγματοποιούνται χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το πραγματικό ρίσκο για το δημόσιο συμφέρον.

Σε αυτά προστίθεται και αυτό που οι επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν «ασαφές και περίπλοκο» νομοθετικό πλαίσιο, που δημιουργούσε «σύγχυση στον επενδυτή», με αποτέλεσμα να  αποτρέπει την επιχειρηματικότητα και να βάζει βασικά εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα.

-Εναρμονίζεται με τα αντίστοιχα αδειοδοτικό πλαίσια των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε.

– Εισάγονται οι ρυθμίσεις απλοποίησης της αδειοδότησης, επιχειρήσεων σε τρεις βασικούς κλάδους, τη μεταποίηση τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και τα τουριστικά καταλύματα.

-Το βάρος μετατοπίζεται στους εκ των υστέρων ελέγχους, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων. Άρα οι επιχειρήσεις ξεκινούν να λειτουργούν γρηγορότερα.

-Εισάγεται, η έννοια της γνωστοποίησης, της ενημέρωσης δηλαδή της διοίκησης από τον επιχειρηματία για την έναρξη λειτουργίας της οικονομικής του δραστηριότητας, η οποία κοινοποιείται άμεσα σε όλες τις συναρμόδιες αρχές. Η γνωστοποίηση αντικαθιστά στο μεγαλύτερο μέρος την υποχρέωση λήψης άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.

-Τα δικαιολογητικά διατηρούνται στο αρχείο της επιχείρησης και δεν προσκομίζονται στην διοίκηση.

Για την βιομηχανία μεταποίηση τροφίμων και ποτών προβλέπει:          

-Κατάργηση των περισσότερων προαπαιτούμενων αδειών λειτουργίας και την αντικατάστασή τους με γνωστοποίηση.

– Καταργείται η υποχρέωση λήψης βεβαίωσης καταλληλότητας ή σύμφωνης γνώμης υγειονομικής καταλληλότητας για τις δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων μη ζωικής προέλευσης.

-Οι έλεγχοι διενεργούνται εκ των υστέρων βάσει αξιολόγησης κινδύνου.

-Η άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας από την Κτηνιατρική Αρχή για δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης καταργούνται

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ)

-Η  προέγκριση, αντικαθίσταται με μια βεβαίωση της Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία θα βεβαιώνει τη δυνατότητα ίδρυσης της επιχείρησης στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

-Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά απλοποιούνται σημαντικά και τηρούνται στο φάκελο της επιχείρησης.

Τουρισμός

Στα τουριστικά καταλύματα, μετά τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου θα μπορούν να γνωστοποιούνται αυτόματα οι επιχειρήσεις και να προγραμματίζονται οι έλεγχοι, το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας θα αντικατασταθεί με τη διαδικασία γνωστοποίησης.

Απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος -καφέ, εστιατόρια, μπαρ και κομμωτήρια- που λειτουργούν εντός των τουριστικών εγκαταστάσεων, τα οποία θα ακολουθήσουν τη διαδικασία γνωστοποίησης.

Για αυτές  τις τρεις πρώτες οικονομικές δραστηριότητες για τις οποίες η νομοθέτηση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ακολουθεί στην συνέχεια η απλούστευση της αδειοδότησης στον τομέα της εξόρυξης, στις υπόλοιπες τουριστικές υποδομές (μαρίνες, γήπεδα γκολφ κλπ), τα έξυπνα επιχειρηματικά πάρκα και την εφοδιαστική αλυσίδα όπου θα παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες, το σύνολο της μεταποιητικής δραστηριότητας ως προς την απάλειψη της άδειας εγκατάστασης και την κυκλική οικονομία.

Κύκλοι του υπουργείου, τονίζουν πως η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση του μεγάλου έργου της πληροφορικής για την on line εξυπηρέτηση της νέας διαδικασίας αδειοδότησης που θα παραδοθεί μέχρι το 2018.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...