Όλες οι αλλαγές στις 100 δόσεις – Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την ρύθμιση

Όλες οι αλλαγές στις 100 δόσεις – Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την ρύθμιση

Κορυφώνεται η αγωνία για τις αλλαγές στις 100 δόσεις – Χιλιάδες οφειλέτες φοβούνται τον «ξαφνικό θάνατο» της ρύθμισής τους

Κορυφώνεται η αγωνία για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων, μετά την ενεργοποίηση νέων διατάξεων που τους φέρνουν ένα βήμα πριν από την έξοδο.

Συγκεκριμένα εκτός της ρύθμισης θα βρεθούν ξαφνικά όσοι δεν πλήρωσαν τις νέες οφειλές τους προς την εφορία μέσα σε τριάντα ημέρες, από την λήξη της προθεσμίας πληρωμής.  

Στην πράξη, όποιος δεν πληρώσει τις οφειλές του μετά από 30 ημέρες, χάνει την ρύθμιση των 100 δόσεων. Μέσα στις οφειλές αυτές περιλαμβάνεται και ο ΈΝΦΙΑ. Άρα όποιος δεν έχει πληρώσει τη δόση του τριάντα ημέρες μετά την λήξη της προθεσμίας, ενδέχεται να χάσει την ρύθμιση.

Αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα, ήθελε τους οφειλέτες να πλήρωναν τις οφειλές τους  μέσα σε τριάντα ημέρες από τη λήψη του ειδοποιητηρίου, το οποίο με την σειρά του συνήθως καθυστερούσε να εκδοθεί δύο- τρείς εβδομάδες, για να παραμείνουν εντός ρύθμισης.

Αυτό σήμαινε μέχρι και σχεδόν ένα μήνα παραπάνω προθεσμία για πληρωμή πριν χαθεί η ρύθμιση. Όμως, η νέα διάταξη που ισχύει, προβλέπει την εξόφληση της οφειλής μέσα σε τριάντα ημέρες από την από την καταληκτική ημερομηνία που έπρεπε να πληρωθούν, μειώνοντας σημαντικά τα χρονικά περιθώρια αποπληρωμής.

Η κατάσταση όσο πάει και θα χειροτερεύει καθώς, από την πρώτη Ιουλίου του 2016 προβλέπεται νέα μείωση της προθεσμίας από τριάντα ημέρες σε δεκαπέντε ημέρες. Στην συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές και στην συνέχεια ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή, προβλέπεται πως τα περιθώρια θα γίνονται όλο και πιο στενά, βάζοντας σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, που ήδη παραμένουν στην ρύθμιση με «νύχια και με δόντια».

Ακόμα πιο δύσκολα θα γίνουν τα πράγματα, από την πρώτη Ιανουαρίου του 2017, όταν και η προθεσμία αποπληρωμής θα πέσει στις δέκα ημέρες.

Τελευταίο σκαλοπάτι, είναι κατάργηση κάθε περιθωρίου από την πρώτη Ιανουαρίου του 2018, όπου προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των οφειλών, πριν λήξουν. Σε διαφορετική περίπτωση θα χάνεται η ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, τα περιθώρια πληρωμής των νέων οφειλών για να μην χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων διαμορφώνονται ως εξής:

Τώρα, το περιθώριο είναι 30 ημέρες

1η Ιουλίου 2016   –  15 ημέρες

1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 – 10 ημέρες

1η Ιανουαρίου 2018 – Καμία παραπάνω προθεσμία

Η σταδιακή συρρίκνωση των περιθωρίων πληρωμής για την διατήρηση της ρύθμισης δεν είναι το μόνο μέτρο που φοβούνται οι οφειλέτες του Δημοσίου.

Προς το παρόν, εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης, για τα κριτήρια με τα οποία ο έφορος θα μπορεί να μειώνει των αριθμό των δόσεων, με άμεσο αποτέλεσμα την αντίστοιχη αύξηση του ποσού της κάθε δόσης.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...