Όλη η αλήθεια για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς!

Όλη η αλήθεια για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς!

«Καταιγίδα» πλειστηριασμών το 2018, φέρνουν οι απαιτήσεις των θεσμών! Οι πλειστηριασμοί έχουν επιστρέψει για τα καλά στην ελληνική πραγματικότητα και μετά από μία περίοδο κάμψης μέσα στην οκταετία των μνημονίων, αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται. Με τους δανειστές, να συνδέουν την πορεία των ελληνικών τραπεζών, με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας, οι πιέσεις για περισσότερους πλειστηριασμούς, από Ουάσιγκτον (ΔΝΤ) και Φρανκφούρτη (ΕΚΤ-SSM) κορυφώθηκαν στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης.

Εκτός από τα Ειρηνοδικεία, από την Τετάρτη έχουν ξεκινήσει και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Αν και ο Δεκέμβριος, θεωρείται  ως μήνας δοκιμών, όπου θα γίνουν μόλις 50-60 πλειστηριασμοί, από το νέο έτος, οι ρυθμοί αναμένεται να ανέβουν σημαντικά. Τα «τεφτέρια» των πλειστηριασμών, ακόμα συμπληρώνονται, αλλά σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθούν περίπου 700 πλειστηριασμοί και οι ρυθμοί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν με στόχο έως τον Μάρτιο, το 70% των πλειστηριασμών να πραγματοποιείται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

 Η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών, φάνηκε τον προηγούμενο μήνα, όταν έφτασαν να χάνουν σχεδόν το 20% της αξίας τους μόνο και μόνο από τα νέα της αποχής των συμβολαιογράφων. Από την άλλη πλευρά, μετά την εκκίνηση των πλειστηριασμών και τα νέα για την επιτυχία της ανταλλαγής ομολόγων από το Δημόσιο (swap αξίας 25,47 δις ευρώ ) ο τραπεζικός κλάδος, κέρδισε 20% μέσα σε μόλις έξι συνεδριάσεις! Αυτό δείχνει ότι παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες, όσο διατηρούν μεγάλα ποσοστά κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, θα είναι ευάλωτες. Αυτό είναι ο λόγος που οι δανειστές επιμένουν σε ένταση των πλειστηριασμών και για αυτό η κυβέρνηση το αποδέχεται. Για να έχει ανάπτυξη χρειάζεσαι επενδύσεις και για να έχει επενδύσεις, χρειάζεσαι τις τράπεζες που θα τις χρηματοδοτήσουν.

Θέλουν 40.000 πλειστηριασμούς το χρόνο!

Έμπειρα στελέχη της αγοράς, έβαλαν κάτω τους αριθμούς και έφτασαν στο συμπέρασμα ότι για να υπάρχει εξισορρόπηση, ανάμεσα στα κόκκινα δάνεια που έχουν δημιουργηθεί και τους πλειστηριασμούς ακίνητων που  μέσα στα χρόνια της κρίσης μειώθηκαν σημαντικά, θα πρέπει να γίνονται περί τους 40.000  κάθε έτος. Προς το παρόν οι θεσμοί ζητούν από τις τράπεζες 2.000 – 3.000 κάθε μήνα.

Τι προστατεύει την α’ κατοικία από τους πλειστηριασμούς

Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι κατανοούν την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και «είναι απόλυτη δέσμευση ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό».

Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να προστατευτεί η α’ κατοικία. Ο νόμος Κατσέλη, όπως έχει τροποποιηθεί από τον νόμο Σταθάκη και η «συμφωνία κυρίων» μεταξύ υπουργείου Δικαιοσύνης και τραπεζών, ότι δεν θα βγει σε πλειστηριασμό ακίνητων αξίας κάτω από 300.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά αυτό το όριο δεν ισχύει για οφειλές προς το Δημόσιο. Εκεί θεωρείται δημόσιο χρήμα και όλα γίνονται πιο αυστηρά.  

 Συγκεκριμένα, η πρώτη κατοικία προστατεύεται από τον Ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα νοικοκυριά νόμος Κατσέλη), όπως ισχύει μετά τους ν. 4336/2015 και 4346/2015 (νόμος Σταθάκη με ισχύ από την 1.1.2016).

Ο νεότερος νόμος, του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, αφορά τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και συμπεριλαμβάνει όλες οι οφειλές σε ιδιώτες (τράπεζες, εκμισθωτές κλπ) καθώς και όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον αυτές δεν έχουν προκύψει μέσα στο τελευταίο έτος από την κατάθεση της αίτησης του οφειλέτη και δεν δημιουργήθηκαν από αδίκημα που τελέστηκε από τον οφειλέτη, δεν συνίστανται σε διοικητικά πρόστιμα και χρηματικές ποινές, και δεν αφορούν υποχρέωση διατροφής συζύγου ή ανήλικου τέκνου.

Η Προστασία της α’ κατοικίας αφορά αιτήσεις για ένταξη στο νόμο μέχρι την τελευταία ημέρα του 2018 και οι προϋποθέσεις για την προστασία της είναι οι εξής:

Πρώτον, να πρόκειται για κύρια κατοικία. Εξοχικά, πατρικά και άλλα, δεν προστατεύονται.

Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%). Π.χ. οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης ενός νοικοκυριού με δύο ενήλικες και δύο τέκνα δύνανται να ανέλθουν στις 20.639 ευρώ ετησίως. Τα ποσά αυτά είναι καθαρά μετά την αφαίρεση των φόρων και αφού αφαιρεθεί η δόση του δανείου για τους δανειολήπτες ή το ποσό του ενοικίου για τους ενοικιαστές.

Η  αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 180.00  ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι 3 παιδιά.

Δημόσιο και τράπεζες, δίνουν μεγάλη σημασία στο ο οφειλέτης να είναι συνεργάσιμος, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όπου αυτός εφαρμόζεται. Αυτό σημαίνει ότι δανειολήπτες που έγιναν «λαγοί» και δεν ανταποκρίνονταν στις προτάσεις των τραπεζών για ρύθμιση, εξαιρούνται.

Όπως περιγράφεται στο νόμο, η προστασία του ακινήτου ισχύει και για την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητα ή σε ιδανικό μερίδιο επ’ αυτών.

Αν ο οφειλέτης δεν πληρώνει τις ρυθμίσεις του, τότε υπάρχει δυνατότητα της αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της μοναδικής κατοικίας. Αυτό γίνεται αν καθυστερεί την καταβολή τεσσάρων διαδοχικών μηνιαίων δόσεων ετησίως ή καθυστερεί την καταβολή δόσεων της ρύθμισης, έτσι ώστε το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία 4 μηνιαίων δόσεων.

Τέλος, παρέχεται δυνατότητα καταβολής των δόσεων από το Ελληνικό Δημόσιο, μετά την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης, εφόσον υποβληθεί αίτημα προς το Ελληνικό Δημόσιο και εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων καταβολών και η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Το ποσό υπεραυξάνεται κατά 40.000 για τον έγγαμο και κατά  20.000 για κάθε παιδί.

Τέλος, για όσους έχουν πτωχευτική ικανότητα, επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν  έχουν δικαίωμα να μπουν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκης, αυτοί μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων, τα οποία υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/312223-Ole-e-aletheia-gia-ten-prostasia-tes-a-katoikias-apo-toys-pleisteriasmoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...