Όλη η αλήθεια για τη συμφωνία

Πέμπτη 26/05/2016 – 13:36Όλη η αλήθεια για την συμφωνίαΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ                                                                Την ικανοποίηση τους για την «πλήρη συμφωνία» που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, εξέφρασαν Αθήνα και Βρυξέλλες. Το κείμενο των αποφάσεων περιλαμβάνει, το κλείσιμο της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ και τον οδικό χάρτη για το χρέος.
Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν, τόνισε πως η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα γίνει τον Ιούνιο, μετά από  έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την υλοποίηση από την ελληνική πλευρά των δεσμεύσεων για την ολοκλήρωση της  αξιολόγησης. Μετά τη συμφωνία, Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξέφρασε την εκτίμηση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ως τα τέλη του 2017!
Μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, η αξιολόγηση έκλεισε  με «πλήρη συμφωνία» δηλαδή το πολυαναμενόμενο, «staff level agreement», που αποτελεί σημείο εκκίνησης για την αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική Οικονομία. 
Όπως τονίζεται από το οικονομικό επιτελείο, από την δόση των 10,3 δισ. ευρώ «θα δοθεί μια πρώτη καταβολή τον Ιούνιο, 7,5 δις. ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και για να πληρωθεί ένα μέρος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, «που είναι ουσιαστικό μέτρο στήριξης της πραγματικής οικονομίας».
Η δεύτερη δόση, θα γίνει μετά το καλοκαίρι,  με προορισμό την  εξόφληση οφειλών του Δημοσίου αλλά και για την κάλυψη άλλων αναγκών, όπως δόσεις προς τους δανειστές.  Όπως τονίζεται, στην αγορά, θα «πέσουν 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου, τα οποία θα εκταμιεύονται σε υπό-δόσεις των 700 εκατ. ευρώ τον μήνα. Συνολικά αυτό το ποσό, είναι ίσο με το 2% του ΑΕΠ ή όπως τονίζουν από το υπουργείο, σαν ένα μισό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι δανειστές, υιοθέτησαν στο Eurogroup τον  μηχανισμό που αυτόματα διορθώνει τις δαπάνες του Δημοσίου, ώστε να κρατηθεί το πρόγραμμα εντός τροχιάς, όπως ακριβώς τον είχε εισηγηθεί η ελληνική πλευρά, αποτρέποντας έτσι την επιβολή των προληπτικών μέτρων. Το μέγιστο συνολικό ύψος  φτάνει το 2% του ΑΕΠ, ή μέτρα 3.6 δις ευρώ.
Ανοίγουν οι κάνουλες της Ευρωπαϊκής ρευστότητας
Μεγάλη αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας, φέρνει η συμφωνία του Eurogroup! Προ των «Πυλών» είναι πια η επαναφορά της εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που αναμένεται ως ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, καθώς οι ελληνικές τράπεζες,  επιστρέφουν στην «φτηνή» ευρωπαϊκή ρευστότητα και μειώνει σημαντικά το άνοιγμά του στον ακριβό, έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).
Ο δανεισμός απευθείας από την ΕΚΤ θα φέρει φτηνό χρήμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που θα έχει κάθε λόγο να το χρησιμοποιήσει για νέες χορηγήσεις δανείων, βάζοντας ζεστό χρήμα στην αγορά. Όλες αυτές οι αλλαγές, αναμένεται να βάλουν «γκάζι» στις αγορές, που ήδη προεξοφλώντας τη συμφωνία έφεραν νέο ρεκόρ 6μηνου για τα ελληνικά ομόλογα που έπεσαν στο 7,13%!
Η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς, είναι ότι η συμφωνία θα ρίξει τα επιτόκια, στο 5,5%, δηλαδή μία ανάσα από το επιτόκιο με το οποίο μία χώρα μπορεί να βγει στις αγορές που τίθεται λίγο πάνω από το 4%. Οι θετικές εξελίξεις σε αγορές και τράπεζες, συντελούν σε επόμενες  ρυθμίσεις, φέρνοντας πιο κοντά την άρση των Capital Controls.   
Το χρέος – Ποια είναι τα  πρώτα μέτρα ελάφρυνσης και πότε ενεργοποιούνται
Άμεσα ρυθμίζεται το θέμα του χρέους, τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με την ελάφρυνση στα «βουνά» των δόσεων που θα έρχονταν το επόμενο διάστημα, δίνοντας «ανάσα» στα Δημόσια Ταμεία.
Όπως επεσήμαναν από την οδό Νίκης, συμφωνήθηκε ότι τα Gross Financing Needs (GFN), όπως τα λένε οι δανειστές, δηλαδή ή ανάγκες σε χρήμα που υπάρχουν κάθε χρόνο για την  εξυπηρέτηση του χρέους,  θα πρέπει να παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά την μεσοπρόθεσμη περίοδο και μετά το πρόγραμμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ, έπειτα.
Πρακτικά, δεν θα πληρώνουμε στους δανειστές πάνω από το 15% του ΑΕΠ για τόκους και χρεολύσια, το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα και κάτω του 20% του ΑΕΠ, μετά το πρόγραμμα. Αν η Οικονομία πιάσει τους στόχους του μνημονίου και επιτύχει την επιθυμητή ανάπτυξη, τότε το 5% παραπάνω δεν αναμένεται να επιβαρύνει πολύ τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό σημαίνει ότι  μειώνονται αποφασιστικά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Τα μέτρα του «χάρτη» για το χρέος χωρίζονται σε  βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο «χάρτης» αυτός,  «αρχίζει και τελειώνει εντός του προγράμματος χωρίς να παρατείνει την αβεβαιότητα για μετά», έλεγαν από το υπουργείο.
Τέλος στα «βουνά» των πληρωμών προς την Ευρώπη
Βραχυπρόθεσμα και εμπροσθοβαρώς, τα μέτρα περιλαμβάνουν, την ομαλοποίηση των πληρωμών τόκων.  Δηλαδή, τέλος στα «βουνά» πληρωμών, όπως του 2022 και 2023, παράλληλα, μειώνονται τα  επιτόκια  σε μέρος του χρέους, ενώ τα επιτόκια σταθεροποιούνται, «ώστε να μειωθεί το ρίσκο, μέσω της αξιοποίησης εργαλείων του ESM».
Κάτι στο οποίο αναφέρθηκαν και οι υπουργοί Οικονομικών από τις Βρυξέλλες, που επεσήμαναν, πως τα σταθερά επιτόκια, δημιουργούν ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Το Eurogroup, τόνισε πως, «η απόφαση για την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF και τη μείωση των κινδύνων επιτοκίου θα πρέπει να λαμβάνονται ως θέμα προτεραιότητας».
«Φτηνότερα» δάνεια με μείωση των επιτοκίων από 3%, στο 0,9%
Μεσοπρόθεσμα, δηλαδή, με τον τρόπου που το εννοεί η Ευρώπη, μετά το πρόγραμμα,  βρίσκεται στο τραπέζι, «μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM με σκοπό να μειωθεί το κόστος των επιτοκίων και να επεκταθούν οι διάρκειες».  Αυτό σημαίνει ενεργή διαχείριση του χρέους ακόμα και με εξαγορά δανείων του ΔΝΤ,  κάτι που θα έριχνε το επιτόκιο από 3%, στο 0,9%.
Επιστροφή κερδών της ΕΚΤ, από τα Ελληνικά ομόλογα, ύψους 7-10 δισ. ευρώ!
Αν και τα προηγούμενα μέτρα, μειώνουν την επιβάρυνση σταδιακά και αθροιστικά, μία μεγάλη ελάφρυνση που έρχεται εφάπαξ, για να ενισχύσει την ρευστότητα, είναι η χρήση των κερδών του 2014 από τον ESM και αποκατάσταση της μεταφοράς των κερδών από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP στην Ελλάδα (από το 2017), για τη μείωση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών.
Προβλέπεται, η κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2018. Δηλαδή η χώρα θα μπορεί να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια, άρα πιο φτηνό χρήμα.
Εντός των επιλογών, είναι και η αναδιαμόρφωση στο χρέος που διακρατά, ο EFSF, όσο χρειάζεται για να μείνουν χαμηλά οι ανάγκες πληρωμής του χρέους.
Έρχεται «κόφτης» για το χρέος!
Τέλος, μακροπρόθεσμα, η συμφωνία προβλέπει μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για το χρέος, που «θα ενεργοποιηθεί μετά την λήξη του προγράμματος του ESM για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα».  Με λίγα λόγια αυτόματος  «κόφτης» και για το χρέος, χωρίς να χρειάζεται νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. 
Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν συμφώνησε με τις προτάσεις του ESM που παρουσιάστηκαν στο Eurogroup,  με τον κ. Τόμσεν, να δεσμεύθηκε για μία νέα  ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), εντός του 2016 ώστε να διαπιστωθεί αν τα μέτρα είναι αρκετά για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους..
Στα «σκαριά» έξοδος στις αγορές, εντός του 2017!
Όλα τα παραπάνω μέτρα, έχουν ένα σαφή στόχο, την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, «μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία».
Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις από κοινοτικούς παράγοντες στις Βρυξέλλες, που εξέφρασαν την εκτίμηση, ότι η απόφαση του Εurogroup για το χρέος επισπεύδει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει σταδιακά από το β’ εξάμηνο του 2017 με στόχο την εξασφάλιση πλήρους πρόσβασης ως τα τέλη του 2018!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...