Όλη η αλήθεια για το ΕΚΑΣ: Τα νέα κριτήρια, τα νέα ποσά και ποιοι το χάνουν!

Πέμπτη 02/06/2016 – 19:45ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ                                                                                                                                          Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ, ποιοι το χάνουν, από πότε και τι θα γίνει με τα ποσά του Ιουνίου,  περιλαμβάνονται στην νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που ψηφίστηκε στην βουλή.
Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, το επίδομα χάνουν περίπου 85.000 συνταξιούχοι, από τον Ιούνιο και όχι από την αρχή της χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν τα ποσά που είχαν λάβει από τον Ιανουάριο και θα επιστρέψουν αναδρομικά μόνο το ποσό του Ιουνίου. Σύμφωνα με το μνημόνιο, έως το 2020, το επίδομα θα καταργηθεί.
Το κείμενο της εγκυκλίου που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου ορίζει:
Το ΕΚΑΣ χαρακτηρίζεται ως ειδικό προνοιακό επίδομα, η δαπάνη για την καταβολή του οποίου βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Ποιοι το δικαιούνται
Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται (εφόσον, επιπρόσθετα, πληρούνται οι ηλικιακές προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά κριτήρια και οι λοιπές προϋποθέσεις που ακολουθούν):
– Όσους ήδη λαμβάνουν σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ), καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος,
– Σε όσους δικαιούνται σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) από τους ανωτέρω οργανισμούς κύριας ασφάλισης, η καταβολή της οποίας -σύμφωνα με την απόφαση συνταξιοδότησης του αρμόδιου φορέα κύριας ασφάλισης- αρχίζει πριν από 12/5/2016.
Προϋποθέσεις καταβολής για το 2016
Για να δικαιωθούν το ΕΚΑΣ έτους 2016 πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Το προαναφερόμενο όριο ηλικίας δεν απαιτείται για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους.
-Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ.
Στο εισόδημα δεν λαμβάνονται υπόψη:
– Τα ποσά που αντιστοιχούν σε σύνταξη θυμάτων πολέμου και αναπήρων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση στρατιωτικής υπηρεσίας καθώς και θυμάτων τρομοκρατίας.
– Τα ποσά που αντιστοιχούν στα προνοιακά επιδόματα αρμοδιότητας Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που χορηγούνται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
-Συνυπολογίζονται το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το επίδομα παραπληγίας τετραπληγίας, το καθαρό ποσό από συντάξεις και μισθούς αλλοδαπής προέλευσης, τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.
– Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.
-Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ. Τα ποσά που ορίζονται στις ανωτέρω περιπτώσεις β, γ, δ αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
-Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο συνταξιούχο συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ.
Τέλος, ειδικά για τους αλλοδαπούς (εκτός Ε.Ε.), δικαιούχους του ΕΚΑΣ, εκτός από τον όρο της μόνιμης διαμονής τους στην Ελλάδα, πρέπει να είναι και νόμιμα στην χώρα.

 
 
 
 
 
 
 
Ποιος θα καταβάλει το επίδομα
Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από 1-1-2017, ενώ για το 2016 το επίδομα θα καταβληθεί στους δικαιούχους από τους φορείς κύριας ασφάλισης που το κατέβαλλαν μέχρι σήμερα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...