Όλη η απόφαση για τις αξιοποίηση των 19 εταιρειών του δημοσίου

Πέμπτη 26/05/2016 – 11:04ΤΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ – ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΣτην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση με τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου τα οποία θα αξιοποιηθούν με βάση το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης που έχει εγκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ από τις 26 Απριλίου.
Σύμφωνα με την απόφαση:
Εγκρίνουμε α) το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) που ενέκρινε το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε. με την από 26.4.2016 απόφασή του, και την αξιοποίηση των συμπεριλαμβανομένων σε αυτήν περιουσιακών στοιχείων, ήτοι:Δεκατέσσερα (14) Περιφερειακά Αεροδρόμια,
Ελληνικό,
Αστέρας Βουλιαγμένης,
Αφάντου Ρόδος,
ΔΕΣΦΑ,
ΟΛΠ,
ΟΛΘ,
ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ,
Ηλεκτρονική Δημοπρασία III, IV, V, VI και άλλα μικρά ακίνητα,
Μαρίνες,
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ,
ΕΛΠΕ,
ΟΤΕ,
ΔΕΗ,
ΕΥΑΘ,
ΕΥΔΑΠ,
ΔΕΠΑ,
ΕΛΤΑ,σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει καθώς τις επόμενες 20 ημέρες ενδεχομένως να υπάρξει υπογραφή της σύμβασης και να γίνει η κύρωση από τη Βουλή. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού για την οποία μόλις πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, είχε βάλει εμπόδια. Τώρα πρέπει αν αρθούν τα εμπόδια στον διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού που μπήκαν με την ρύθμιση Σπίρτζη που απαγορεύει την κατασκευή νέων μετωπικών σταθμών διοδίων στις εθνικές οδούς, μέχρι να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής διοδίων.
Επίσης, προβλέπεται η πώληση του 23% της ΕΥΑΘ αλλά και του 17% της ΔΕΗ, μάλιστα εντός του 2016. Για τα ΕΛΠΕ (35% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ) αναφέρεται πως προγραμματίζεται η πρόσληψη συμβούλων μέχρι το 3° τρίμηνο 2016 για την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών και υποβολή σχετικών εισηγήσεων. Για τον ΟΤΕ, θα πωληθεί το 10% που κατέχει το δημόσιο με μεταφορά του στο ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται να προσληφθεί άμεσα σύμβουλος.
Συγκεκριμένα, η λίστα που έχει «κλειδώσει» προβλέπει:    Περιφερειακά Αεροδρόμια
    Οικονομικό κλείσιμο (Financial Close) και παράδοση αεροδρομίων Νοέμβριος 2016
    Ελληνικό – Επίτευξη συμφωνίας συμβαλλομένων μερών επί μνημονίου κατανόησης έως την 15η Απριλίου και επικύρωσή της από τη Βουλή. (Η πορεία της αποκρατικοποίησης έχει καθυστερήσει).
    Αστέρας Βουλιαγμένης – Σχέδιο προεδρικού διατάγματος σε προετοιμασία και έγκριση από το ΚΣΔ έως το τέλος Απριλίου 2016. (Η πορεία της αποκρατικοποίησης έχει καθυστερήσει).
    Αφάντου Ρόδου – Αναμένεται έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης του αναθεωρημένου σχεδίου προεδρικού διατάγματος για την εκ νέου υποβολή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας
    ΔΕΣΦΑ – Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της ΓΔ Ανταγωνισμού της ΕΕ
    ΟΛΘ – Μεταβίβαση και κατανομή των διοικητικών και λοιπών αρμοδιοτήτων του ΟΛΘ στην Ελληνική Δημοκρατία/Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος με βάση την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης.
    ΤΡΑΙΝΟΣΕ & ΕΕΣΤΥ – Στις 22 Ιουνίου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών
    Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΑΑ και ΤΑΙΠΕΔ για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης έχουν ξεκινήσει. Εξετάζεται η πώληση του 30% από το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ.
    ΕΛΤΑ – Μεταφορά στο νέο Ταμείο μετά από σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα εκπονηθεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο από την μεταφορά.
    ΔΕΠΑ – Επιλογή συμβούλων από ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016 – Αξιοποίηση των εναλλακτικών επιλογών και επανεκκίνηση διαδικασίας
    ΕΥΔΑΠ – Η μέθοδος αξιοποίησης προβλέπει την πώληση του 11% των μετοχών, με το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχει το 27% των μετοχών.
    ΕΥΑΘ – Προβλέπεται η πώληση του 23% – Έως το τρίτο τρίμηνο το ΤΑΙΠΕΔ θα επιλέξει συμβούλους.
    ΔΕΗ – Προβλέπεται πώληση του 17% – Πρόσληψη συμβούλων από ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016.
    ΟΤΕ – Μεταφορά του 10% από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση
    ΕΛΠΕ – Προβλέπεται πώληση του 35% – Πρόσληψη συμβούλων μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016 για την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών και υποβολή σχετικών εισηγήσεων
    Εγνατία Οδός –  Σεπτέμβριος 2016 η εκτιμώμενη έναρξη της πρώτης φάσης του διαγωνισμού (εκδήλωση ενδιαφέροντος).
    Μαρίνες – Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί τις εναλλακτικές επιλογές και εκκρεμεί η τελική απόφαση
    Ηλεκτρονικές δημοπρασίες Ακινήτων – Συνεχείς πωλήσεις

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...