Όταν οι έφηβοι μαθαίνουν να ονειρεύονται σε γκρίζες ημέρες

Όταν οι έφηβοι μαθαίνουν να ονειρεύονται σε γκρίζες ημέρες
Είναι μεγάλο πλεονέκτημα!
Η εποχή αυτή δεν είναι από τις πιο εύκολες. Το άγχος και οι φόβοι που βιώνουν οι γονείς μεταφέρονται έμμεσα στα παιδιά. Ειδικά, οι έφηβοι που καλούνται να κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς την ανεξαρτητοποίηση νιώθουν ανασφάλεια. Δυσκολεύονται να ονειρευτούν και να θέσουν τους στόχους τους. Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Δεν γίνεται να στερήσετε τη θέληση και το πάθος των νέων για ζωή.
Πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε; Πώς μπορείτε να τους δείξετε πως υπάρχουν ευκαιρίες αρκεί να παλέψουν γι” αυτές;
Τα πράγματα έχουν ως εξής:
•Όταν οι έφηβοι σας αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα δικό τους, τότε θα πρέπει να τους δώσετε την πρωτοβουλία να το λύσουν μόνα τους. Αυτό δεν σημαίνει αδιαφορία. Θα πρέπει να ακούσετε με προσοχή τα όσα έχει να σας πει, να τα αποδεχθείτε και να μπείτε στη θέση του εφήβου σας. Πείτε του τη μαγική φράση: «Τι σκέφτεσαι να κάνεις;» αυτομάτως τους δίνεται το κίνητρο να γίνουν υπεύθυνα αλλά και δημιουργικά ως προς την εύρεση των λύσεων.
•Δείχνετε στους εφήβους με το παράδειγμά σας ότι βλέπετε τις ατυχίες μάλλον σαν «άθλημα» που σας κρατάει σε φόρμα παρά σαν μια σειρά από καταστροφές που μοιραία αντιμετωπίζετε στωικά κατεβάζοντας το κεφάλι. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη ζωή κάπου εκεί υπάρχει κάποια λύση στο πρόβλημα.
•Μάθετέ τους να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες που να είναι στα μέτρα του.Βοηθήστε το να καταλάβει ότι όλα χτίζονται με πολλή προσπάθεια.
•Συνηθίστε το σε έναν έστω στοιχειώδη προγραμματισμό στην καθημερινή του ζωή. Η ρουτίνα κατά βάθος αρέσει πολύ στα περισσότερα παιδιά. Αν δηλαδή συναντήσει μια αναποδιά, η συνήθειά του να έχει μια ρουτίνα θα το κάνει να νιώσει ότι η ζωή συνεχίζεται κανονικά.
•Μάθετε στο παιδί να ξεφεύγει απ’ ό,τι το στρεσάρει, αναζητώντας καταφύγιο στις μικρές απολαύσεις του εαυτού του. Είναι καλό να έχει ένα χόμπι που το ευχαριστεί και το βοηθά να αποβάλλει την ένταση και το άγχος του.
•Το χιούμορ είναι εξαιρετικό «όπλο» για τις δύσκολες στιγμές.
•Είναι σημαντικό να αποδέχεστε τα λάθη. Είναι ωραίο πράγμα να κάνουμε λάθη. Μας μαθαίνουν και μας δίνουν την ευκαιρία για αυτοβελτίωση. Μην τα αντιμετωπίζετε ως ευκαιρία για κριτική.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...