«Όχι» Ελλήνων εισαγγελέων στη Γερμανία για αποκλειστική εξέταση του σκανδάλου Volkswagen

«Όχι» Ελλήνων εισαγγελέων στη Γερμανία για αποκλειστική εξέταση του σκανδάλου Volkswagen

Κατηγορία

christos.papad…
Παρασκευή 11/03/2016 – 20:37

Volkswagen

Την άρνηση Ελλήνων εισαγγελέων εισέπραξαν οι Γερμανοί συνάδελφοί τους στη θέση που εξέφρασαν ότι για το σκάνδαλο της Volkswagen πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη στην  Γερμανία  και να κριθεί μόνο εκεί η υπόθεση.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ολλανδική πόλη στο πλαίσιο της Eurojust με εισαγγελείς από 18 χώρες, οι Γερμανοί εισαγγελικοί λειτουργοί υποστήριξαν ότι πρέπει να εξεταστεί αποκλειστικά από την Δικαιοσύνη της χώρας τους η υπόθεση των «πειραγμένων» λογισμικών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και ζήτησαν να διαβιβαστούν σε αυτούς όλες οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για το θέμα.

Όπως υποστήριξαν, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει «επικάλυψη του αξιόποινου».

Στη θέση αυτή αντέδρασαν πρώτοι οι Έλληνες εισαγγελείς, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Τζούρας, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης στην περίπτωση που επιληφθεί η γερμανική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Έλληνες δικαστικοί εξέφρασαν ρητά τις επιφυλάξεις τους επικαλούμενοι την μεγάλη υπόθεση διαφθοράς της Siemens.

«Στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της  Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα» φέρονται να είπαν οι δύο Έλληνες εισαγγελείς βρίσκοντας σύμφωνους με τους δικούς τους προβληματισμούς πολλούς συναδέλφους τους, με πρώτη την πολυπληθή αμερικανική αντιπροσωπεία.

Στη συνάντηση τονίστηκε μάλιστα, πως για την συγκεκριμένη υπόθεση στην Γερμανία, βάσει της νομοθεσίας προβλέπονται χρηματικές ποινές και όχι ποινικές κυρώσεις.

Με το «μέτωπο» των Ελλήνων και Αμερικανών εισαγγελέων, συντάχθηκαν ακόμη οι εισαγγελείς της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Το «γερμανικό αίτημα» θα κριθεί τελικώς σε επόμενη συνάντηση προκειμένου οι Γερμανοί εισαγγελείς να εκθέσουν στους συναδέλφους τους τα επιχειρήματα τους.

Μέχρι τότε, Ελλάδα, Ιταλία  και  Γαλλία  πρόκειται να συνεργαστούν στενά για την διερεύνηση της υπόθεσης της Volkswagen, με ανταλλαγή στοιχείων και τεχνογνωσίας προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο με τις ενδείξεις ρύπων στα συγκεκριμένα γερμανικά αυτοκίνητα, το οποίο αποκαλύφθηκε, όπως και η υπόθεση της Siemens, στις  ΗΠΑ.

Η έρευνα που διατάχθηκε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, αναζητά ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις όπως αυτή της κακουργηματικού βαθμού απάτης σε βάρος του Δημοσίου, κατηγορία που αφορά ζημιά από χρηματικά ποσά που σχετίζονται με τέλη ταξινόμησης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...