«Όχι λευκή επιταγή στην Τουρκία», λένε οι ευρωβουλευτές

«Όχι λευκή επιταγή στην Τουρκία», λένε οι ευρωβουλευτές

Κατηγορία

phpanos
Πέμπτη 28/04/2016 – 17:19

Ευρωκοινοβούλιο

«Όχι λευκή επιταγή στην Τουρκία», είπαν οι ευρωβουλευτές στην συνεδρίαση για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Από το πρωί στο Στρασβούργο, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών έβαλαν επι τάπητος όλά τα άρθρα της συμφωνίας  για τη μετανάστευση, τις νομικές πτυχές της και το δημοκρατικό της έλεγχο με τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Frans Timmermans και τον Ολλανδό υπουργό Μετανάστευσης Klaas Dijkhoff. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τα κριτήρια για το καθεστώς απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα).

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βρίσκεται στις προτεραιότητες του ευρωκοινοβουλίου, και από τις 13 Απριλίου συζητήθηκε στη σύνοδο της ολομέλειας στο Στρασβούργο και στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στις 7 Απριλίου. Στις 22 Απριλίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών συζήτησε το καθεστώς απελευθέρωσης της βίζα για την Τουρκία.

Ανησυχίες για την κατάσταση των προσφύγων εξέφρασε μεγάλη μερίδα βουλευτών, εδικά για τις περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων τους, αλλά και την έλλειψη ελευθερίας των Μ.Μ.Ε. στην Τουρκία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, μερικές ομάδες υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της συμφωνίας λόγω της αδυναμίας των κρατών μελών της ΕΕ να αναλάβουν έμπρακτα την ευθύνη για την προσφυγική κρίση και να αναλάβουν δράση. Άλλοι ήταν πιο επικριτικοί, κατηγορώντας την ΕΕ για την προσπάθεια της να μεταθέσει σε άλλους τα προβλήματά της και εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των προσφύγων, την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και την έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

Βουλευτές, αμφισβήτησαν την νομιμότητα της συμφωνίας!

Πολλοί αμφισβήτησαν επίσης τη νομική βάση της συμφωνίας και το κατά πόσο συνάδει με το διεθνές δίκαιο, ιδίως με τη Σύμβαση της Γενεύης και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Κάποιοι απείλησαν να φέρουν τη συμφωνία ενώπιον του το Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ανάμεσα σε άλλους, στην συζήτηση τοποθετήθηκαν:

·         Klaas DIJKHOFF (Ο Ολλανδός Υπουργός εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου)

·         Frans TIMMERMANS (Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

·         Manfred WEBER (ΕΛΚ, Γερμανία)

·         Gianni PITTELLA  (Σοσιαλιστές, Ιταλία)

·         Peter VAN DALEN  (ΕΣΜ, Ολλανδία)

·         Sophie IN ‘T VELD (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία)

·         Marina  ALBIOL GUZMÁN (Ευρ. Ενωτ. Αρ., Ισπανία)

·         Ska KELLER (Πράσινοι, Γερμανία)

·         Fabio Massimo CASTALDO  (ΕΕΑΔ, Ιταλία)

·         Edouard FERRAND (ΕΕΕ, Γαλλία)

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...