«Όχι» τροϊκανών σε προσλήψεις, ενώ απαιτούν και περικοπές μισθών!

ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!                                                                     

Στο χείλος του γκρεμού η Οικονομία και οι δανειστές μας σπρώχνουν!

Έρχεται πολυνομοσχέδιο- σκούπα  για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα

«Πόλεμο», σε κάθε θετική πρόταση της κυβέρνησης, έχουν κηρύξει οι δανειστές που τα βάζουν και με τον ιδιωτικό και με τον δημόσιο τομέα!  Πιστοί στην σκληρή γραμμή που ακολουθούν από το «καλημέρα» της διαπραγμάτευσης, οι υπάλληλοι των δανειστών, ζήτησαν περικοπές μισθών στο Δημόσιο και «πάγωμα» στις προσλήψεις μέχρι το 2018, που τελειώνει το πρόγραμμα. Βάζουν βέτο στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού και στην παράταση συμβάσεων!

Οι τεχνοκράτες των δανειστών, έχουν πιάσει γραμμή- γραμμή τα έσοδα, και σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η δαπάνη του κράτους για μισθούς έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Τώρα, θέλουν να μειωθεί μέσω περικοπών!  Κόντρα στην λογική, οι δανειστές θέλουν να βάλουν «ταφόπλακα» στα σχέδια της κυβέρνησης, για πρόσληψη συνολικά δεκαπέντε χιλιάδων ατόμων στους τομείς της  Υγείας και της Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τα κλιμάκια, βλέπουν ως αρνητικό την μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού, που ανεβάζει και το κόστος για το Δημόσιο. Το επίκεντρο φαίνεται πως είναι μέσω της δικαιοσύνης καθώς η διοίκηση δεν έχει πλέον υποχρέωση να ασκήσει ένσταση στις δικαστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μονιμοποιούνται συμβασιούχοι με δικαστικές αποφάσεις και να μην ασκείται έφεση από τους εκπροσώπους του κράτους!

«Ούτε να ακούν» δεν θέλουν, οι τέσσερεις εκπρόσωποι των δανειστών, για τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, ότι έρχονται χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, ειδικά στην παιδεία και την Υγεία, κάτι που ακούσαμε και από τον Πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη!

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες,  η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει περίπου πέντε χιλιάδες προσλήψεις (μόνιμου προσωπικού) στην Παιδεία. Από την Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για ακόμα δέκα χιλιάδες προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, μέχρι το 2018.

Παραδέχονται την καλή πορεία των εσόδων οι Τροϊκανοί!

Στην χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, με τους δανειστές, παρουσιάστηκε η πορεία των εσόδων για το 2016, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, να συμφωνούν με το κουαρτέτο, ότι είναι βελτιωμένα, έναντι των προβλέψεων, κάτι που αναμένεται πως θα συνεχίσει και την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με κύκλους  του υπουργείου, επισημάνθηκαν από τους υπουργούς, η βελτίωση την οποία παρουσιάζουν τα έσοδα κατά το 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις, και η πρόβλεψη διατήρησης της βελτίωσης και κατά το 2017.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για το σταθερό «βηματισμό» και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχει το γεγονός ότι η βελτίωση που προβλέπεται και το επόμενο έτος στα έσοδα είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.

Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, έλεγαν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε στους δανειστές και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018.  Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τη σύνταξη προσχεδίου για το  Μεσοπρόθεσμο με μειωμένα πλεονάσματα 2,5% και 2% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020 αντίστοιχα. Η απάντηση των τροϊκανών, ήταν «είμαστε αναρμόδιοι για τέτοιες αποφάσεις. Αυτό είναι θέμα του Eurogroup», που ζήτησαν Προϋπολογισμό και Μεσοπρόθεσμο δίχως μείωση των στόχων.

Έρχεται «κόκκινος Οκτώβρης» για τα Εργασιακά!

Επιμένουν στις ενστάσεις τους οι δανειστές  και στην υλοποίηση του μέτρο για ασφαλιστική ενημερότητα στους επαγγελματίες με ταυτόχρονο «πάγωμα» παλαιών οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα κλείσει σε τηλεδιάσκεψη μετά την Παρασκευή και τώρα το βάρος των συναντήσεων μετατοπίζεται στα δεκαπέντε προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει από την πρώτη αξιολόγηση.

Επίσης, οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών, όπως έλεγαν πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, είναι εξαρχής αρνητικοί, στην πρόταση για μετατροπή των επικουρικών ταμείων των επαγγελματιών και των ταμείων εφάπαξ σε επαγγελματικά.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε μαζί τους, αλλά στα θέματα που τους έθεσε, οι τεχνοκράτες του κουαρτέτου, επιφυλάχθηκαν και ζήτησαν περισσότερα στοιχεία και τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις πριν τοποθετηθούν. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. Από το υπουργείο Εργασίας, τόνιζαν πως τα προαπαιτούμενα που αφορούν το υπουργείο από την πρώτη αξιολόγηση, με τα οποία απελευθερώνεται η δόση των 2,8 δις ευρώ έχουν ήδη πάρει το δρόμος προς τη Βουλή.
 

Τέλος το αγγελιόσημο, διαπραγματεύσεις για  νέο πόρο

Καμία παράταση δεν θα δοθεί στο  αγγελιόσημο, με την τελευταία προθεσμία να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.  Την εξέλιξη, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση του με τους δανειστές. Εχθές  το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου με τις ενώσεις των δημοσιογράφων με στόχο να βρεθεί ένας νέος πόρος επί του τζίρου των διαφημίσεων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο.

Δίχως το αγγελιόσημο, δημιουργείται μία τρύπα 60 εκατ. ευρώ, νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη, με όλες τις πλευρές να καταθέτουν τις προτάσεις τους για μία νέα πηγή χρηματοδότησης.

Στην τελική ευθεία τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων!  

  Μετά την συνάντηση του, με το «κουαρτέτο»,  ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι το κλίμα ήταν πολύ θετικό και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ανοικτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα.

Στην συνέχεια τόνισε πως έχει επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την Επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Σε αυτή θα υπάρχει εξωτερικός αξιολογητής-εισηγητής και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη.

Η Επιτροπή θα καταλήγει σε απόφαση, η οποία θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Η διαδικασία θα αφορά όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Οι αξιολογητές θα προκύπτουν από το υπάρχον μητρώο, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε εταιρείες του χώρου.

Τέλος, για την περίπτωση διαγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, ο Υπουργός υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για το Ελληνικό

Τρέχει τα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση και  ήδη κατατέθηκε στη βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η σύμβασης πώλησης του Ελληνικού στους επενδυτές.

Η οριστικοποίηση της μεταβίβασης μεταβίβαση θα γίνει μετά από τις απαραίτητες παρεμβάσεις από πλευράς του δημοσίου, όπως η έγκριση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας καζίνο. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας όλα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά πηγές με γνώση των εξελίξεων, έλεγαν πως τα περιθώρια είναι πολύ στενά. Μετά την ολοκλήρωσή τους θα καταβληθεί και η πρώτη δόση του τιμήματος.

Με πολυνομοσχέδιο-σκούπα θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση

Πολυνομοσχέδιο «σκούπα», με τα όλα τα προαπαιτούμενα που πρέπει να περάσουν από την βουλή για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ετοιμάζει  η κυβέρνηση.  Θα περιλαμβάνει διατάξεις των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, να εκτημούν ότι θα πάει στην βουλή μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
 

Στα «μισά» της διαπραγμάτευσης, έρχεται η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον

Το ελληνικό θέμα, όπως λένε οι δανειστές, ααμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρχές Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ταμείου,  Τζέρι Ράις,  η αποστολή του Ταμείου που βρίσκεται στην Αθήνα θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα για να ολοκληρώσει τον έλεγχο του άρθρου τέσσερα και δεν αφορά τη αξιολόγησης του προγράμματος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...