Αίμα στα εργασιακά, θέλει το ΔΝΤ!

Κυριακή 10/07/2016 – 17:33

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 30% ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΔΝΤ!                                   

ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ, ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

«Αίμα» στα Εργασιακά, απαιτεί το ΔΝΤ, που μέσα από κείμενο του προς την κυβέρνηση, αποκαλύπτονται οι επιδιώξεις του, που αν περνούσαν, θα έφερναν μεγάλες ανατροπές στην αγορά Εργασίας!

Ανάμεσα σε άλλα, το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνει τα θέματα στα οποία θα ασκήσουν πίεση οι δανειστές, στην 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, βάζουν το «μαχαίρι στο κόκκαλο», σε θέματα όπως ο κατώτατος μισθός, τις αμοιβές δίχως επιδόματα, τις ομαδικές απολύσεις, τις απεργίες και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Στις είκοσι και μία σελίδες, του εγγράφου που έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση, μετά την πρώτη αξιολόγηση,  περιγράφονται οι θέσεις των δανειστών, που συνθέτουν μία εικόνα εφιαλτικού μέλλοντος για την αγορά εργασίας.

Τσεκούρι 30% στους μισθούς!

Στο καυτό θέμα του κατώτατου μισθού,  αν και τονίζουν πως πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος, προσθέτουν πως παρά τις μειώσεις που έχουν ήδη γίνει, είναι πολύ υψηλός! Ο κατώτατος μισθός, έπεσε στα 586 και 510 ευρώ (έως 25 ετών), για τι αυξάνεται μέχρι και 30%, λόγω της σύνδεσής του με την προϋπηρεσία.

Ζητάνε την κατάργηση ή αποσύνδεσή της προϋπηρεσίας από τις αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων. Αυτό σημαίνει πως αν υλοποιούνταν αυτή η πρόταση, τότε χιλιάδες εργαζόμενοι θα έχαναν μέχρι και 30% από τον μισθό τους και θα έπεφταν από τα 761 ευρώ στα 586 ευρώ!

Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού θέλει το ΔΝΤ!

Την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού θέλουν οι δανειστές, που ζητούν την αλλαγή της δομής του κατώτατου μισθού, από το 2017  και οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν μόνο ένα ποσό, αυτό του κατώτερου μισθού, δίχως κανένα επίδομα!

Η απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων προτεραιότητα για τους δανειστές!

Να διπλασιαστεί το ποσοστό των απολύσεων που μπορεί να κάνουν οι επιχειρήσεις, ζητά το ΔΝΥ, από 5% στο 10%! Εκτός από τις διπλάσιες απολύσεις, οι τεχνοκράτες των Θεσμών, έχουν για σίγουρη εξέλιξη, την κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν  στις ομαδικές απολύσεις, όπου και απαιτείται η έγκριση του υπουργείου Εργασίας!

Φτωχοποίηση και ανέχεια έφεραν τα μνημόνια από το 2010!

Άγρια «ψαλίδια» σε μισθούς και συντάξεις που έπεσαν μέσα στην μνημονιακή εξαετία, έχουν φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά, με το 80% των φορολογουμένων, να έχει εισόδημα μικρότερο από 1.000 ευρώ! Μία επικών διαστάσεων κατάρρευση μισθών στην Ελλάδα, με το πορτοφόλι των Ελλήνων να γίνεται όλο και πιο ελαφρύ, που τους αναγκάζει να κάνουν μεγάλες περικοπές στο οικογενειακό προϋπολογισμό!

Η αγωνία των εργαζομένων κορυφώνεται και ήδη τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, τόσο η επιστολή που δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος, όσο και τα νούμερα του ΗΛΙΟΣ, από την Καθημερινή, είναι όλο και πιο ανησυχητικά για το μέλλον της ελληνικής αγοράς,  καθώς όσο μειώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, μειώνεται και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων της αγοράς, σπρώχνοντας χιλιάδες μικρές και μεγάλες εταιρίες  προς το λουκέτο!

Το ατομικό εισόδημα αναμένεται να χάσει και το φράγμα των 1.000 ευρώ για το 90% των φορολογουμένων, μέχρι το τέλος 2018, όταν θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα μέτρα του μνημονίου.  Ήδη η κάθοδος των μισθών έχει  βρεθεί κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ για το 80% , σχεδόν 6,5 εκατομμύρια πολίτες.

Μισθός κάτω από 1.000 ευρώ για 7 στους 8 εργαζόμενους!

Τους ρυθμούς φτωχοποίησης δείχνουν και επίσημα στοιχεία, όπως αυτά του συστήματος «Ήλιος», που καταγράφει την πορεία των συντάξεων και τα στοιχεία που συσπειρώνει το ΙΚΑ από τις δηλώσεις των εργοδοτών.

Με την ένταση του ρυθμού φτωχοποίησης, εκτιμάται πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ακόμα μισό εκατομμύριο πολίτες που λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά, θα δουν μειώσεις στις αποδοχές τους και θα πέσουν κάτω από τα 1.000 ευρώ τον μήνα!

Η εικόνα που δίνουν οικονομικοί αναλυτές, προβλέπει πως το 2018,   επτά από τα οκτώ εκατομμύρια, εργαζόμενους και συνταξιούχους στην Ελλάδα, θα έχουν αποδοχές κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο.

«Τσεκούρι»  για 70.000 μισθωτούς κάθε χρόνο!

Μεγάλη προσαρμογή, περιμένει τους περίπου, εβδομήντα χιλιάδες μισθωτούς, που βγαίνουν στην σύνταξη κάθε χρόνο, οι οποίοι θα δουν μεγάλο «τσεκούρι» στις αποδοχές τους που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσουν ακόμα και το 50%. Μισθοί μέχρι και δύο χιλιάδων ευρώ, θα πέφτουν αυτόματα στα επτακόσια ή οκτακόσια ευρώ μίας σύνταξης.

Απάντηση Κατρούγκαλου για το έγγραφο του ΔΝΤ!

«Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο», ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση, μέσα από τις απαντήσεις για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, γύρω τις σκληρές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος!

Όπως τόνισε σε δήλωση του, το κείμενο δεν απευθύνεται προς την Κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Μόνο τρία θέματα στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης

«Η Κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο» ξεκαθάρισε ο υπουργός, τονίζοντας πως το κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, «τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις»

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...