Αβραμόπουλος:Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να αφεθεί μόνη της να σηκώσει το βάρος του προσφυγικού

κατάλογοςΟ Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε σημερινό άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα «Kurir»,υπογραμμίζει ότι η  Ελλάδα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να αφεθεί μόνη της να σηκώσει ένα βάρος που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της, και μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά η ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες-μέλη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει πως τώρα που κλείνουν ολοένα και περισσότερα σύνορα προμηνύεται μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μία πρόταση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της ΕΕ και ταυτόχρονα επεξεργάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε στενή συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Μετανάστευσης, εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου θα πρέπει γρήγορα να επαναπροωθούνται και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έρχονται με ασφάλεια από την Τουρκία στην Ευρώπη, ενώ αποφασιστική πρέπει να είναι η καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών.

Επιπλέον, ο ίδιος υπολογίζει πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναινέσουν στην πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ώστε το καλοκαίρι να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σύστημα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ το οποίο θα λειτουργεί.

Όπως σημειώνει ο επίτροπος Μετανάστευσης σε άλλο σημείο του άρθρου του, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην κανονική κατάσταση στη Ζώνη του Σένγκεν, χωρίς εσωτερικά σύνορα. Επίσης αναφέρει ότι σε μερικές εβδομάδες η Επιτροπή θα εξηγήσει πώς θα μεταρρυθμιστεί ο Μηχανισμός του Δουβλίνου ώστε να επιτευχθεί μία δίκαιη κατανομή των βαρών, ωστόσο, σημειώνει, στον ενδιάμεσο χρόνο οι χώρες-μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους ισχύοντες κανόνες.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία θα είναι καθοριστική για το πώς, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Άγκυρα, μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος στον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Ο ίδιος ελπίζει πως αυτή θα είναι μία στιγμή κατά την οποία οι χώρες της ΕΕ θα προσεγγίσουν στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς, όπως σημειώνει, η προσφυγική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από κοινού και σε αυτό έγκειται η δύναμη της ΕΕ.

Στο άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος επαναλαμβάνει πως για μία αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απαιτείται μία ευρωπαϊκή λύση και η Επιτροπή έχει σκιαγραφήσει σαφώς ποια μορφή θα έχει αυτή η ευρωπαϊκή προσέγγιση, ωστόσο, όπως σημειώνει, δεν είναι στο χέρι της η εφαρμογή της. Ενόσω διαρκούν ο πόλεμος στη Συρία και η διένεξη στη Λιβύη, μεγάλος αριθμός των ανθρώπων θα συνεχίσουν να αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, συμπληρώνει ο κ. Αβραμόπουλος.

The post Αβραμόπουλος:Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να αφεθεί μόνη της να σηκώσει το βάρος του προσφυγικού appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...