«Αγκάθι» στην συμφωνία η απαίτηση του ΔΝΤ για απολύσεις στο Δημόσιο

«Αγκάθι» στην συμφωνία η απαίτηση του ΔΝΤ για απολύσεις στο Δημόσιο

Κατηγορία

kchalkiadakis
Πέμπτη 05/05/2016 – 22:13

«Αγκάθι» στην συμφωνία η απαίτηση του ΔΝΤ για απολύσεις στο Δημόσιο

ΕΜΠΟΔΙΟ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ                                                                           

Η επιμονή του ΔΝΤ, στην δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, είναι που βάζει εμπόδια στην συμφωνία με την κυβέρνηση και το κλείσιμο του πακέτου που περιλαμβάνει τα μέτρα της αξιολόγησης (5,4 δισ. ευρώ) και την απαίτηση των δανειστών για προληπτικά μέτρα. Η κυβέρνηση τρέχει τη διαδικασία για ψήφιση του υπερ-νομοσχεδίου Ασφαλιστικό-Φορολογικό, πριν το Eurogroup, ώστε να έχει ακόμα ένα ατού ο υπουργός Οικονομικών στο συμβούλιο της Δευτέρας, αλλά υπάρχουν πληροφορίες για αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που θα γεφυρώνουν την απόσταση  που παραμένει σε τεχνικά θέματα, όπως είναι το αφορολόγητο.

 

Ο άξονας ΔΝΤ – Βερολίνου επιμένει στην μείωση των Δαπανών του Δημοσίου, εννοώντας δηλαδή μισθούς και συντάξεις, με την συγκεκριμένη περίπτωση να αφορά απολύσεις από τον κρατικό μηχανισμό, οι οποίες θέλουν να προβλέπονται μέσα στα προληπτικά μέτρα.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν ούτε να ακούν για τέτοιο ενδεχόμενο καθώς ακόμα και αν δεν ήταν να εφαρμοστεί, η ύπαρξή της και μόνο μπορεί να προκαλούσε προβλήματα κατά την ψήφισή της από την βουλή.

Το αφορολόγητο «ασανσέρ»

 

  Μία ακόμα ανοικτή διαφορά κυβέρνησης -δανειστών είναι το ύψος του αφορολογήτου το οποίο παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.  Το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί συμβιβαστικές λύσεις, ώστε να μην κολλήσει ολόκληρο  το φορολογικό πάνω σε αυτή την διαφορά. Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην βουλή, προβλέπει  μείωση του αφορολογήτου από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα στα 9.100 ευρώ, αλλά η μείωση αυτή δεν είναι  αρκετή για το ΔΝΤ το οποίο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα είχε κατεβάσει το αφορολόγητο στα 8.182 ευρώ. Παρά την συμβιβαστική πρόταση για κλιμάκωση του αφορολόγητου ανάλογα των αριθμό των τέκνων του φορολογούμενου, οι ενστάσεις των δανειστών ενδέχεται να φέρουν τροπολογία «αστραπή» η οποία θα προβλέπει νέα συρρίκνωση. 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...