Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης

Αγώνα δρόμου κάνει το Οικονομικό επιτελείο, για να προλάβει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης έως το Eurogroup του Ιουνίου. Μία προσπάθεια, που γίνεται με όλα τα υπουργεία που έχουν ανοικτά προαπαιτούμενα. Σε αυτή την κατεύθυνση, αργά το βράδυ της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των θεσμών, όπου υπήρξε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

 Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε σχετικά με τα προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας, ότι «είναι ένα δύσκολο σημείο που έχει πολλά τεχνικά θέματα. Αλλά δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο». Στα «αγκάθια» βρίσκονται τα χρονοβόρα προαπαιτούμενα, τα οποία σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις, το κτηματολόγιο, τη στελέχωση του Δημοσίου με νέους διευθυντές κ.λπ. Οι θεσμοί δεν αναμένεται να κάνουν υποχωρήσεις στα χρονικά περιθώρια.

Τα χρονικά περιθώρια, είναι ασφυκτικά και καθώς δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση, δεν υπάρχει και η δυνατότητα μετάθεσης των προαπαιτούμενων. Μετά την 21η Ιουνίου, ακολουθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της 12ης Ιουλίου. Αν η λύση για το κλείσιμο της δ’ αξιολόγησης δοθεί τότε, υπάρχει ελάχιστος χρόνος για την εκταμίευση της δόσης των 11,7 δις ευρώ, πριν τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν 20ης Ιουλίου, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ανατροπής της «ομαλότητας» στην έξοδο από το πρόγραμμα. 

Στόχος  κυβέρνησης και θεσμών είναι να παραμείνει το ορόσημο της 21ης Ιουνίου. Πάντως όπως έχει γίνει γνωστό, το πρόβλημα με αυτό τον στόχο για μία συνολική πολιτική συμφωνία τον Ιούνιο είναι σύνθετο. Εκτός από τα προαπαιτούμενα, υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά θέματα όπως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η τελική μορφή της εποπτείας, ο ρόλος του ΔΝΤ και η επόμενη μέρα της οικονομίας, μετά το τέλος των μνημονίων. Όλα παραμένουν ανοιχτά ενόψει και των ζυμώσεων που θα γίνουν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 20-22 Απριλίου. Μέχρι τότε η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αλλά επιθυμία όλων των πλευρών, είναι να μην ανεβούν οι τόνοι, καθώς προαπαιτούμενο της επιτυχίας, είναι η Ελλάδα να έχει εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμα βιώσιμη χρηματοδότησή της από τις διεθνείς αγορές.  Ακόμα και αν η κυβέρνηση ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα, ακόμα και αν ετοιμάσει ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» 19-20 δις ευρώ, αν υπάρξει ρήξη ή για οποιοδήποτε λόγο χαλάσει η εικόνα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που έχει καλλιεργηθεί, τότε όλη η προσπάθεια ανάκαμψης μπαίνει σε κίνδυνο.  

 

Σεντένο: Δεν ανησυχώ καθόλου για πισωγύρισμα της Ελλάδας

 

Ο Προέδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους ο οποίος συζητείται, «θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους». Ο μηχανισμός αυτός, πρόσθεσε «θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει».

Ο ίδιος, τονίζει ότι δεν ανησυχεί καθόλου για ελληνικό πισωγύρισμα στο πρόγραμμα. Στην συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ , τόνισε ότι «ο πολιτικός της κόσμος θα εξασφαλίσει την συνέχεια της διαδικασίας ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον».

Πάντως ξεκαθάρισε ότι  «για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, η πρώτη προϋπόθεση είναι η πρόσβαση στις αγορές, η δυνατότητα χρηματοδότησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τώρα ένα απόθεμα ρευστότητας που θα δώσει στην πρόσβαση στις αγορές ένα δίχτυ ασφαλείας. Αυτό είναι η μία προϋπόθεση και αυτή θα έχει εκπληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος. Η άλλη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο από τις ελληνικές αρχές».

 Για το μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους,  τόνισε ότι «υπάρχει ένα διαφορετικό στοιχείο στο ελληνικό παράδειγμα, και αυτό είναι τα μέτρα για το χρέος. Δεν υπήρχαν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Κύπρο. Συζητούμε στο Eurogroup έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενσωματωθεί στην γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει».

 

Citigroup: Έξοδος από το μνημόνιο, αλλά με αυξημένη εποπτεία

 

 Σε νέο της σημείωμα για την Ελλάδα, η Citigroup, σημειώνει ότι ακόμη και αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2018 και δεν υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, η Ευρώπη δεν θα αφήσει τη χώρα χωρίς στενή επιτήρηση. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η τελευταία δόση του ESM συμβάλει στη δημιουργία του ταμειακού μαξιλαριού στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης, τον Αύγουστο του 2018, υποδηλώνοντας ότι οι πιστωτές εργάζονται ώστε να μην υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση, η επιτήρηση των Ευρωπαίων στην χώρα θα συνεχίσει να είναι αρκετά σκληρή, δεδομένης της μεγάλης έκθεσης που έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/326800-Agonas-dromoy-gia-ta-proapaitoymena-tes-4es-axiologeses ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...