Αγώνας δρόμου για 3 προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν την δόση των 5,7 δις ευρώ!

Αγώνας δρόμου για 3 προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν την δόση των 5,7 δις ευρώ!

Πλειστηριασμούς θέλουν να δουν οι δανειστές, πριν δώσουν τα 5,7 δις ευρώ!

Μπαράζ πλειστηριασμών και να πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις θέλουν οι Θεσμοί, πριν ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης! Με τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα. Οι υπουργοί Οικονομικών θα προχωρήσουν σε σύντομη επισκόπηση της περαιτέρω προόδου όσον αφορά την εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτούμενων που σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι τρία. Αξιωματούχος ευρωζώνης αναφερόμενος στις ουρές της αξιολόγησης, αναφέρθηκε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τον ΔΕΣΦΑ και το Ελληνικό.

 Στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ολοκλήρωσης τους μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Όμως, αν και ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται να κλείσει σήμερα και το Ελληνικό να πάρει την έγκριση του ΣτΕ  τις επόμενες ημέρες, η σκιά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπορεί να φέρει καθυστέρηση στην εκταμίευση των χρημάτων. Πάντως και στις Βρυξέλλες επισημαίνουν την αξιοσημείωτη πρόοδο στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων αφού από σύνολο εκατό δέκα, στην αρχή της εβδομάδας είχαν απομείνει μόνο οκτώ και τώρα αυτός ο αριθμός έπεσε στα τρία.

 Σχετικά με το αν η εκταμίευση θα αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου απάντησε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα που εκκρεμούν είναι τεχνικής φύσεως και δηλώνοντας βέβαιος ότι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 Το «αγκάθι» της ομαλοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δηλαδή να πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα, χωρίς αποχές και αναστολές  σε όλη την ελληνική επικράτεια, είναι η δυσκολότερη από τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης  και στόχος είναι η διαδικασία να ενεργοποιηθεί από τις 21 Φεβρουαρίου.

 Προς το παρόν στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στο Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και να συνεδριάσει ο ESM για την έγκριση του επικαιροποιημένου κειμένου του μνημονίου.

 Στο προηγούμενο συμβούλιο, η Ευρωομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εφαρμογή σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων για την γ’ αξιολόγηση και έδωσε εντολή στο EuroWorking Group (EWG) να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προγενέστερων δράσεων βάσει αξιολόγησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Μετά την πλήρη εφαρμογή των προηγούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης.

 Η ενεργοποίηση του προγράμματος για την Ελλάδα που έχει εγκριθεί επί της αρχής, αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόνισε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, κατά την σημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, όμως όπως σημείωσε πρώτα θα πρέπει να υπάρχει και συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

 Όπως είπε,

 Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο οι συνομιλίες για το χρέος να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες και τόνισε ότι οι συνομιλίες είναι διαρκείς και πως το τελευταίο Eurogroup βοήθησε στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

 Τέλος, ο κ. Ράις, επισήμανε ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει για την συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτή θα εξαρτηθεί από τα δύο προαναφερθέντα στοιχεία, την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο στο χρέος

 Ηρεμία μετά την φουρτούνα για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν παράλληλα την ανάκαμψη που σημειώνεται δις διεθνείς αγορές και παρασύρει έντονα ανοδικά και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

  • 10ετές 4,341% από 4,49% την Πέμπτη

  • 5ετές 3,57% από 3,85% την Πέμπτη

  • 7ετές 4,1455 από 3,5% (απόδοση έκδοσης)

 Κυνήγι επενδυτών σε Παρίσι και Λονδίνο έχει ξεκινήσει το οικονομικό επιτελείο. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο και τις νέες δυνατότητες επενδύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μεταφέρουν σε επενδυτικούς οίκους στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.  Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο υπουργός, θα αφιχθεί σήμερα στην βρετανική πρωτεύουσα και θα παραμείνει και την Παρασκευή και όπου θα συναντηθεί με επενδυτικούς οίκους και μεγάλες εταιρίες.

 Στόχος της ελληνικής αποστολής, είναι να πείσουν τους θεσμικούς επενδυτές ότι η Ελλάδα προχωρά με σταθερά βήματα στην έξοδο από την επώδυνη εμπειρία των μνημονίων. Στην κατεύθυνση αυτή θα αναλύσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης για σταδιακή επάνοδο στις αγορές που σηματοδότησε και η έκδοση τους 7ετούς ομολόγου αναφορές σε δυσμενείς συνθήκες την περασμένη εβδομάδα.

Οι επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν και μέσα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.  Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μειώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μετά την έξοδο από το μνημόνιο, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, προσθέτοντας ότι οι κρατικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν τα σχέδια τους μέχρι τον Απρίλιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους.

Η Ράνια Αικατερινάρη, διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. δηλώνει στο Reuters ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δημιουργία του ταμείου, το οποίο θα διαχειρίζεται την κρατική περιουσία για 99 χρόνια, είχε θεωρηθεί από πολλούς Έλληνες σαν μεγάλη παραχώρηση της κυβέρνησης προς τους πιστωτές το 2015, όταν η χώρα μπήκε στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, και πλήγμα στην κυριαρχία της.

 Το Reuters  αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που θα γίνουν μέχρι τον Ιούνιο, επισημαίνοντας ο΄τι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη μίσθωση παραθαλάσσιων ακινήτων, την πώληση του ΔΕΣΦΑ καθώς και την διάθεση ενός μεριδίου της ΔΕΗ. Αργότερα θα πρέπει να πουληθούν μειοψηφικά πακέτα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

 Τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που μας κληροδότησαν τα Μνημόνια είναι η υπερφορολόγηση της οικονομίας, η ακριβή τραπεζική χρηματοδότηση και η υψηλή διαρθρωτική ανεργία, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο Οικονομικό του Δελτίο.

 Συγκεκριμένα οι αναλυτές του Συνδέσμου επισημαίνουν ότι ενώ

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/321719-Agonas-dromoy-gia-3-proapaitoymena-poy-xekleidonoyn-ten-dose-ton-5-7-dis-eyro ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...