Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να κλείσει η αξιολόγηση

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να κλείσει η αξιολόγηση

Κατηγορία

christos.papad…
Κυριακή 01/05/2016 – 16:53

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να κλείσει η αξιολόγηση

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΕΙ Η ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ                                         

Στο Eurogroup της 9ης Μαΐου έχει στρέψει την προσοχή της η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν να κλείσει θετικά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Αυτό που απομένει είναι να διευθετηθεί η πρόταση για τη δημιουργία του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μέσω του «κόφτη» των δημοσίων δαπανών, στον οποίο και συναινεί, θα ισοσταθμιστεί η απαίτηση για προληπτικά μέτρα, τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Πάντως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων νομοθετήματα, τα οποία θα μπορούσαν να μην τεθούν σε ισχύ, τονίζοντας ότι μόλις βρεθεί τρόπος θέσπισης αυτού του πακέτου, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης, την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Eurogroup σχεδιάζει να συγκαλέσει «μίνι» συμβούλιο κορυφής, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και τους εκπροσώπους των δανειστών, για να αποτυπωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύεται ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει τη διεύρυνση ενός κλίματος ανησυχίας κι ως εκ τούτου, οι καθορισμένες ημερομηνίες και η αίσθηση κανονικότητας που αυτές αποπνέουν, αποτελούν το «κλειδί» των λεπτών χειρισμών που έχουν ξεκινήσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, από τη συνεδρίαση του Άμστερνταμ και μετά.

Εξάλλου, την ανάγκη όλες οι πλευρές να επιδείξουν ευελιξία για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να τηρήσει η Ευρώπη τη δέσμευσή της για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...