Αγώνας δρόμου 10 ημερών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Αγώνας δρόμου 10 ημερών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Κατηγορία

christos.papad…
Δευτέρα 14/03/2016 – 22:06

tsakalwtos-stathakis

Συμφωνία με τους δανειστές μέχρι την 25η Μαρτίου θέλει η κυβέρνηση

Καθημερινές συναντήσεις και διαπραγματευτικό 100αρι μέχρι την συμφωνία

Ορίζοντα 10 ημερών δίνει το Οικονομικό επιτελείο στην διαπραγμάτευση, βάζοντας ως καταληκτική ημερομηνία της πρώτης αξιολόγησης, την 25η Μαρτίου.

Με όλα τα μεγάλα θέματα (Ασφαλιστικό, Φορολογικό, «Κόκκινα» δάνεια, Δημοσιονομικό Κενό ) να παραμένουν ανοικτά παρά την επιμέρους πρόοδο, σήμερα ανοίγουν και οι υπόλοιποι φάκελοι της αξιολόγησης. Από σήμερα ξεκινά ένα διαπραγματευτικό «σπριντ» με καθημερινές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Από τις δέκα το πρωί,  στο κορυφαίο επίπεδο της διαπραγμάτευσης μπαίνει και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την συνάντηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με το «κουαρτέτο».

Εκεί θα ανοίξουν μεγάλα θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και η μείωση του μεριδίου αγοράς που ελέγχει η ΔΕΗ.

Στην συνέχεια, στις δώδεκα το μεσημέρι, θα ανοίξει ο «καυτός» φάκελος της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Εδώ η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει στους δανειστές, όχι μόνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, αλλά να εξεταστεί και το κατά πόσο τα επιπλέον έσοδα που προκύπτουν από το κυνήγι της φοροδιαφυγής και του παραεμπορίου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού κενού, ώστε να αποφευχθούν επιπλέον μέτρα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα συναντήσεων κυβέρνησης – θεσμών:

-10.00 Ενέργεια

-12.00 Kαταπολέμηση διαφθοράς

-14.00 Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

-16.30 Δικαιοσύνη

-18.00 Κόκκινα Δάνεια

Αμέσως μετά, στις δύο το μεσημέρι ακολουθεί το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.  Ένα θέμα που αποτελεί προτεραιότητα για τους δανειστές καθώς από τα έσοδα του Ταμείου, περιμένουν να πάρουν πίσω τα δανεικά!

Από την άλλη, η κυβέρνηση που θέλει να αποτρέψει ένα ξεπούλημα των φιλέτων της Δημόσιας περιουσίας, έχει ως στόχο τον έλεγχο της διαδικασίας.

Στο Οικονομικό επιτελείο ποντάρουν σε μέρος αυτών των εσόδων, να μπουν στην ελληνική Οικονομία, είτε για να ελαφρύνουν το φορολογικό βάρος, είτε για να χρηματοδοτήσουν την επιστροφή της σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Όπως και στα περισσότερα θέματα της διαπραγμάτευσης και εδώ υπάρχουν διαφωνίες και συμφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η ιδιαιτερότητα του Ταμείου έγκειται στο ότι λόγο της σημασίας της οποίας δίνουν οι δανειστές, μεγάλο μέρος του νέου πλαισίου έχει συμφωνηθεί ήδη από το καλοκαίρι, ως μέρος της νέας συμφωνίας κυβέρνησης και Θεσμών.

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα μέγκα-Ταμείο, το οποίο θα διοικείται από πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, με τις τρείς θέσεις να τις διαλέξει η κυβέρνηση και τις άλλες δύο οι δανειστές, μία η Κομισιόν και μία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Οι ίδιες πληροφορίες, θέλουν να υπάρχει σχεδόν συμφωνία στο ότι αν και το ίδιο το Ταμείο, θα είναι μία ελληνική Ανώνυμη Εταιρία, που θα έχει έδρα στην Ελλάδα και την διέπει η ελληνική νομοθεσία,  ο πρόεδρος του ταμείου θα προέρχεται από το εξωτερικό.

Σαν αντιστάθμισμα, για να μην είναι υπέρμετρος ο έλεγχος των δανειστών, ο νέος πρόεδρος δεν θα έχει διπλή ψήφο (όπως είναι στο ΤΧΣ), ενώ για παρθεί μία απόφαση, θα χρειάζεται πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, ώστε καμία πλευρά να μην μπορεί να επιβάλει το δικό της. Επίσης και οι δανειστές και η κυβέρνηση θα έχουν δικαίωμα βέτο στην επιλογή των μελών του εποπτικού συμβουλίου.

Το ταμείο στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν περιουσιακά στοιχεία από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και οι μετοχές των ΔΕΚΟ.  Αν και οι τέσσερεις αυτές δομές θα έχουν τη δική τους διοίκηση, θα βρίσκονται εντός του ταμείου και υπό την κεντρική διοίκηση.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, το ταμείο θα αποκτήσει αποθεματικό 50 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 40 ετών. Τα 25 δισ. θα γίνουν εγγύηση των τραπεζών, τα 12,5 δισ. στην ανάπτυξη και τα υπόλοιπα 12,5 δισ. στο χρέος.

Όμως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, χρησιμοποιήθηκαν 5,4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 25 δισ., στο νέο σχέδιο ο στόχος των εσόδων μπαίνει στα 50 δισ. ευρώ, στην 35ετία. Στις τέσσερεις και μισή, θα εξεταστούν οι μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη.

Τον «γρίφο» της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων καλείται να λύση το Οικονομικό επιτελείο στην απογευματινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών στις έξι. Εκεί οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν την διαπραγμάτευση της Παρασκευής. 

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, οι δύο πλευρές προσπαθούν να κλείσουν το χάσμα που τις χωρίζει. Οι δανειστές θέλουν πλήρη απελευθέρωση των πώλησης όλων των δανείων, ενώ η ελληνική πλευρά θέλει πλήρης εξαίρεση για 3 χρόνια  όλων των κατηγοριών κόκκινων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.

Στο τραπέζι θα πέσουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο του Δεκέμβριο που έβαλε το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων,  το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης (ως τράπεζες ή ως εταιρείες) και η μη φορολόγηση του ποσού του δανείου που διαγράφεται από μία  τράπεζα ως εισόδημα.

Οι δανειστές φαίνονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι για την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει ΦΠΑ στα «κόκκινα» δάνεια προς διαχείριση, καθώς φέρονται να υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα τα έκανε λιγότερο ελκυστικά για αγορά. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, μετά τη προηγούμενη συνάντηση,  «συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια.

Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...