Αδύνατον να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», ξεκαθάρισαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης», ξεκαθαρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σχετικά με τα όσα αναφέρει νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα δημοσιονομικά (Fiscal report). Το πλεόνασμα είναι ήδη τόσο ψηλά που δεν προλαβαίνει να πέσει κάτω από το στόχο, ανέφεραν, αποδίδοντας τις ανησυχίες που εκφράστηκαν, στην προσπάθεια συστημάτων να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα. «Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να “φτιάξουν κλίμα”. Δυστυχώς γι’ αυτά στη χώρα θα παραμείνει… εύκρατο!», τονισαν.

Η έκθεση του Ταμείου, δεν αποτελεί έκπληξη και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να έχουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν. Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5%», θύμισαν για να προσθέσουν ότι  «η σημερινή “έκπληξη” διαφόρων συστημάτων έχει “κοντή” μνήμη ή αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων κατά της κυβέρνησης».

Εξηγώντας γιατί δεν πρόκειται να γίνει ενεργοποίηση του “κόφτη” επεσήμαναν ότι «μόνο όταν η οικονομία δεν πιάνει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται τον Μάιο κάθε χρόνου. Για φέτος ο στόχος είναι 0,5%, το 2017 1,75% και το 2018 3,5%. Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί αν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% πρωτογενές)».

Επίσης, ο «κόφτης» ξεκαθάρισαν ότι  «είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016 καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν “προλαβαίνουν” να πέσουν κάτω από το 0,5%!».

Τέλος το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% και το αν καλύφθηκε ή όχι θα εξεταστεί τον Μάιο του 2018 «ας μην ανησυχούν, λοιπόν, από σήμερα, οι μονίμως “ανησυχούντες”!», τόνισαν

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...