Ακόμα και εβδομάδες θα χρειαστεί για να εξεταστεί το αίτημα έκδοσης

Κυριακή 17/07/2016 – 16:40

Τούρκοι

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ – ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Ο  ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Στη δίνη μιας διπλωματικής θύελλας εμπλέκεται πλέον η χώρα μας μετά το αίτημα πολιτικού ασύλου των 8 «στασιαστών» και το αίτημα έκδοσης τους από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Πέραν των λεπτών πολιτικών χειρισμών που προφανώς απαιτούνται και εντός του ΝΑΤΟ, υπάρχει εσωτερική και διεθνής διαδικασία για αυτές τις περιπτώσεις που είναι αδύνατον να  παρακαμφθεί.      

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει τον τελικό λόγο για την έκδοση των 8 Τούρκων «στασιαστών» που συνελήφθησαν μετά την προσγείωση του στρατιωτικού αεροσκάφους   στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τα ισχύοντα ακόμα κι αν το Συμβούλιο Εφετών αποφασίσει την έκδοσή τους και αυτό επικυρωθεί και από το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να επικυρώσει αυτή την απόφαση , αλλιώς η έκδοση μπλοκάρεται. Τα στάδια της διαδικασίας έκδοσης είναι τα εξής:

-Το Συμβούλιο Εφετών  γνωμοδοτεί για το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών. Η κυβέρνηση της χώρας που εκζητεί τους υπό έκδοση θα πρέπει εντός 40 ημερών να προσκομίσει όλα σχετικά έγγραφα που δικαιολογούν το αίτημα εκδόσεως. Δηλαδή τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στη χώρα προέλευσης, τα συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία διώκονται, τις ποινές με τις οποίες τιμωρούνται αυτά. Θα σταθμιστεί βέβαια  και αν αυτά τα αδικήματα είναι τιμωρητά και κατά τον ελληνικό ποινικό νόμο.

-Αν το Συμβούλιο Εφετών γνωμοδοτήσει υπέρ της εκδόσεως τότε εντός 24 ωρών έχουν δικαίωμα ασκήσεως εφέσεως κατά του βουλεύματος που τους εκδίδει.

-Την έφεση κρίνει το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο είτε δέχεται είτε απορρίπτει την έφεση.
-Τον τελικό λόγο όμως έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος μπορεί να μην συναινέσει στην έκδοση . Τότε οι εκζητούμενοι παραμένουν στη χώρα μας.

-Παράλληλα όμως οι εκζητούμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα χορηγήσεως πολιτικού ασύλου το οποίο κρίνεται από αρμόδιες επιτροπές.  
Η Αθήνα εκ των πραγμάτων  ακροβατεί πάνω σε έναν νομικό και διπλωματικό γρίφο καθώς από τη μια υπάρχει η ανάγκη  να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα που ζητά την άμεση έκδοση των οκτώ και απ΄ την άλλη οι διεθνείς συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα , οι οποίες αν δε γίνουν σεβαστές μπορεί η χώρα να βρεθεί υπόλογη ακόμη και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Παρά τις Τουρκικές θριαμβολογίες περί άμεσης επιστροφής τους είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει , αφού θα προηγηθούν όλες οι νομικές διαδικασίες.  Σίγουρα πάντως οι κραυγές περί επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία για τους πραξικοπηματίες σίγουρα δεν βοηθούν, άλλωστε η Τουρκία έχει υπογράψει Πρωτόκολλο της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που επιβάλλει τη μη επιβολή ή εκτέλεση της θανατικής ποινής.  Με βάση τις διαδικασίες  μπορεί να χρειαστούν ακόμη και εβδομάδες για την επιστροφή τους (είτε αυτή γίνει με απέλαση, είτε με έκδοση). Κυρίως διότι πέραν των άλλων οι οκτώ αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εφόσον τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους όταν (και αν ) επιστρέψουν στην Τουρκία. Και η τυχόν προσφυγή τους (βάσει διάταξης της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα μπορούσε να στραφεί κατά της χώρας μας , με το αιτιολογικό ότι το πλήγμα που τους επέφερε η ποινή τους, δεν είναι ευθύνη εκείνου που την εκτέλεσε αλλά της χώρας που τους εξέθεσε σε κίνδυνο.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε για λόγους «πολιτικών πεποιθήσεων» να εκδώσει εκζητούμενα  πρόσωπα. Τέτοια περίπτωση είναι Γεωργιανού που εκζητούνταν από την κυβέρνηση της χώρας του , ενώ είχε υπάρξει αντιπαλός της και τελικά δεν εξεδόθη.   

-Επίσης , υπάρχει η περίπτωση του Τούρκου υπηκόου Ι. Α που εκζητούνταν για φόνο από την γείτονα , όμως το αίτημα απορρίφθηκε γιατί «κινδύνευε η σωματική του ακεραιότητα’. Επίσης περίπτωση του Ιρανού Ν. Ν. που εκζητούνταν για ανθρωποκτονία αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο γιατί στη χώρα του ισχύει η θανατική ποινή.   

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...