Αλέξης Τσίπρας: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το προσφυγικό»

Αλέξης Τσίπρας: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το προσφυγικό»

Θέμα ΦΠΑ στα νησιά θα θέσει ο πρωθυπουργός στο κουαρτέτο

Δραστικές πρωτοβουλίες στο θέμα του προσφυγικού αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, που δεσμεύθηκε να θέσει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς,  κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο Περιφέρειες θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες.

Πηγές της κυβέρνησης χαρακτήρισαν «σημαντική και χρήσιμη» τη μαραθώνια σύσκεψη για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές υπό τον πρωθυπουργό και παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Αλέκος Φλαμπουράρης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Τέρενς Κουίκ, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι των πέντε νησιών (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος) που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ροή εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, οι μητροπολίτες των παραπάνω νησιών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν προβλήματα και οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, ενώ εξετάστηκαν προτάσεις προκειμένου οι πρόσφυγες να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Για να «βοηθήσουμε ενωμένοι αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υπαρξιακό ζήτημα ζωής και θανάτου», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις δυνάμεις μας και απαιτείται ένωση δυνάμεων με τον άνθρωπο στο επίκεντρο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Πρέπει να διεκδικήσουμε λύσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι καμία τοπική κοινωνία δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» συνέχισε.

Αναφερόμενος στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου στη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός είπε ότι ακριβώς επειδή το πρόβλημα έχει μια ανθρωπιστική διάσταση, «το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας Εκκλησία-Πολιτεία είναι ο μόνος δρόμος».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η Πολιτεία αιφνιδιάστηκε από το πρόβλημα, το βάρος του οποίου αρχικά σήκωσαν οι τοπικές κοινωνίες.

«Για αυτό όμως είμαστε εδώ, για να δούμε πώς θα βρούμε λύσεις μαζί».

Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν κοινά προβλήματα που αφορούν όλα τα νησιά -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Όπως:

•    Σίτιση, στέγαση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφορά ανθρώπων.
•    Καθαρισμός, επισκευές, εγκαταστάσεις, ηλεκτροδότηση.
•    Εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής.
•    Απρόσκοπτη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
•    Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από μη ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικές βάρκες, σωσίβια, βουλιαγμένα σκάφη, κ.λπ.). Μόνο στη Λέσβο, όπως ειπώθηκε από τον δήμαρχο, υπάρχουν 800 τόνοι μη ανακυκλώσιμων υλικών.
•    Μηχανήματα, απορριμματοφόρα, πλυντήρια, κ.λπ.
•    Πρόσληψη εποχικού προσωπικού (οδηγούς, εργαζόμενους στην καθαριότητα, γενικών καθηκόντων) και πολλά άλλα.

Τα πέντε νησιά -πιθανόν να προστεθεί και η Κάλυμνος που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα- έχουν επιλεγεί για να αποτελέσουν τους τόπους όπου θα αναπτυχθούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Hot Spots), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της καταγραφής, εξακρίβωσης εθνικότητας και παραπομπής στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα θα δημιουργούν δύο κέντρα προσφύγων και μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (θα φιλοξενούν από 10.000 άτομα), τα οποία και θα δέχονται τους «ταυτοποιημένους» πρόσφυγες.

Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, η δημιουργία και λειτουργία αυτών των κέντρων είναι αναγκαία, για να λειτουργήσει ο μηχανισμός της εσωτερικής μετεγκατάστασης (relocation) στην Ευρώπη, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου με την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο 30 προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενος ότι άμεσα θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ενώ θα ζητήσει 380 εκατ. ευρώ από τους θεσμούς της Ευρώπης, προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί.

Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία (συνδιαχείριση) με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμα τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι θα υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπει το ΕΣΠΑ και οι πόροι που λείπουν (62 εκατ. ευρώ) θα καλυφτούν από τα συγχρηματοδοτούμενα του 2016.

Ακόμα, οι δήμαρχοι επισήμαναν ότι στόχος των hot spots θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν γρήγορη καταγραφή των προσφύγων προκειμένου να προωθούνται άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο ρόλος της εκκλησίας

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, σημαντικό ρόλο καλείται να προσφέρει και η εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μάλιστα, έθεσε το θέμα των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται από δομές της Εκκλησίας, τα οποία είτε έμειναν ορφανά, καθώς οι γονείς τους πνίγηκαν, είτε ήταν ασυνόδευτα.

Η εκκλησία έχει διανείμει μέχρι σήμερα πάνω από 70.000 γεύματα ζεστού φαγητού, χιλιάδες υπνόσακους, κουβέρτες, πακέτα τροφίμων και προσωπικής υγιεινής.
Παράλληλα, έχει βοηθήσει σε εμβολιασμούς και έργα αποκατάστασης στα κέντρα διαμονής.

Επίσης, καταγράφηκε η πρόθεση της Εκκλησίας για ευρύτερη περαιτέρω προσφοράς της για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά είναι αυτό της ταφής των νεκρών προσφύγων και μεταναστών, καθώς δεν επαρκούν τα νεκροταφεία. Μόνο στη Λέσβο υπάρχουν 75 άταφοι σοροί.

Ιερώνυμος: «Στη διάθεση της Πολιτείας»

Την πρόθεση της Εκκλησίας να τεθεί στη διάθεση της Πολιτείας σε ποικίλους τομείς εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στη σύσκεψη.

Ειδικότερα, τόνισε ότι η Εκκλησία διατίθεται να συμβάλλει στον επισιτιστικό τομέα, στον τομέα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και στην παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής.

Ανάλογες υπήρξαν και οι τοποθετήσεις των μητροπολιτών, οι οποίοι έκαναν λόγο ο καθένας για την περιοχή της δικής του επιρροής.

20.000 οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά   

Ενημέρωση για την κατάσταση στη Λέσβο πραγματοποίησε στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNCHR).

Σύμφωνα με την υπηρεσία, 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά, γεγονός που όπως σημειώνει η UΝCHR επιφέρει μεγάλη πίεση στις περιορισμένες δομές υποδοχής αρκετών νησιών.

Στη Λέσβο, ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε λίγο αλλά υπήρχαν ήδη κατ’ εκτίμηση 7.000 με 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες την Τετάρτη στο νησί, από τους οποίους οι περισσότεροι βρίσκονταν μέσα και στα περίχωρα της πρωτεύουσας, της Μυτιλήνης.

Εκατοντάδες άνθρωποι διέμεναν στην περιοχή του λιμανιού σε σκηνές και χιλιάδες μέσα στο κέντρο της Μόριας.

Στη Λέρο, υπήρχαν περίπου 3.400 πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι την Πέμπτη ενώ ο συνολικός τοπικός πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 8.000.

Στη Χίο, υπήρξαν τουλάχιστον 1.700 νέες αφίξεις αυξάνοντας το σύνολο των ανθρώπων που περιμένουν στο νησί στους 2.400 τουλάχιστον.

Στη Σάμο, οι καλές καιρικές συνθήκες και η ήρεμη θάλασσα είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο των αφίξεων. Εκτιμάται ότι έφτασαν στο νησί περίπου 900 άνθρωποι – κυρίως Σύριοι. Μαζί με αυτούς ο συνολικός προσφυγικός και μεταναστευτικός πληθυσμός που περιμένει στο νησί εκτιμάται να φτάνει τις 3.500.

Στην Κω, λόγω του καλού καιρού και της ήρεμης θάλασσας επίσης συνεχίστηκαν οι αφίξεις ενώ
στην Κάλυμνο βρίσκονται τώρα περίπου 250 πρόσφυγες.

Μάλιστα, η UNCHR απηύθυνε έκκληση για 32 εκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία για τον χειμώνα στην Ελλάδα. Αποτελεί τμήμα ενός συνολικού χειμερινού σχεδίου ύψους 96 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Στη Λαμπεντούζα ο Γ.Μουζάλας

Στο νησί της Λαμπεντούζα, προορισμό χιλιάδων προσφύγων όπου έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, βρέθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας είχε συνάντηση στη Ρώμη με τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα που αφορούν την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

«Οι ροές είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας, αλλά θεωρώ ότι θα μας χρησιμεύσει για να έχουμε πρακτικές βελτιώσεις στο δικό μας σύστημα hot spot στην Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε πως «Ιταλία και Ελλάδα, με διαφορετική ένταση κάθε φορά, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Είναι η αρχή του διαδρόμου, ενός διαδρόμου που έχει μη ελεγχόμενες πόρτες. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ιδιαίτερα χρήσιμη ανταλλαγή, και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δυο χωρών θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν μια όσο γίνεται αποδοτικότερη επαφή».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...