Αλέξης Χαρίτσης: Αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ και Σχέδιο Γιούνκερ, τα εργαλεία της Ανάπτυξης

Κυριακή 29/05/2016 – 16:56Αλέξης ΧαρίτσηςΗ αξιοποίηση «όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων»,  που ενεργοποιούνται μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, διοχετεύοντας πολύτιμη ρευστότητα στην οικονομία, αποτελεί προτεραιότητα, για το υπουργείο Οικονομίας, ξεκαθάρισε από το Βόλο, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης. Κατά την τοποθέτηση του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος,  που συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκε τόσο στις προοπτικές για μεταστροφή του οικονομικού  κλίματος, όσο και στα έργα τοπικού ενδιαφέροντος, που έχουν λάβει χρηματοδότηση, το τελευταίο διάστημα.
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο και στο σχέδιο Γιούνκερ, το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος,  έδειξε τα  βασικά εργαλεία ανάπτυξης που σχεδιάζονται και αξιοποιούνται «συμπληρωματικά και συνεκτικά μεταξύ τους», ώστε να χρηματοδοτήσουν την επαναφορά της ελληνικής Οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Στην συνέχεια, χαρακτηρίζοντας θετικές τις εξελίξεις μετά τη συνολική συμφωνία η οποία επετεύχθη στο Eurogroup, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διευθέτηση του χρέους που ενισχύει την εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, τόνισε την  ανάγκη για στοχευμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που διευρύνουν την παραγωγική βάση και παράγουν πολλαπλασιαστικό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Ξεκαθάρισε πως για την κυβέρνηση, αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τόσο ως προς την αύξηση των διαθέσιμων πόρων όσο και επίπεδο θεσμικού ελέγχου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η θεσμική αναβάθμιση του ΠΔΕ θα υλοποιηθεί μέσα από τη συγκρότηση ενός συστήματος ένταξης και παρακολούθησης έργων αντίστοιχου με το ΕΣΠΑ, ώστε, σε συνεργασία και με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, να υπηρετείται ο συνολικός αναπτυξιακός σχεδιασμός, με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης περισσότερων έργων στις περιφέρειες. Ο προγραμματισμός θα είναι πολυετής και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΕΣΠΑ ώστε να παράγονται οι μέγιστες δυνατές συνέργειες, με απτά κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα.
Η επιστροφή στο παλιό, δεν είναι  λύση, με την Οικονομία να χρειάζεται ένα νέο μοντέλο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, «θεραπεύοντας τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις που συσσωρεύτηκαν τις περασμένες δεκαετίες, ώστε να αναδειχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες του τόπου», τόνισε ο κ. Χαρίτσης .
Αναφερόμενος στα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, στη περιοχή της Μαγνησίας και ειδικότερα του Βόλου, επισήμανε ότι η περιοχή «αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η αποβιομηχάνιση, πολύ πριν από την πρόσφατη κρίση η οποία επιδείνωσε την κατάσταση» και πως, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείο Οικονομίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, «ξεπάγωσε» το πολύ σημαντικό έργο αποκατάστασης της λίμνης Κάρλα το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016, διαφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο επιστροφής 180 εκατ. ευρώ στην ΕΕ.
Στις αλλαγές σε θέματα Υγείας, τόνισε ότι την κυβέρνηση απασχολεί το ζήτημα της νησιών, όπως οι Βόρειες Σποράδες, στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για την νησιωτικότητα.
Τέλος ο υφυπουργός, έκανε ειδική αναφορά  στα σημαντικά τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως αυτά στο Νοσοκομείο Βόλου. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως πρόσφατα εντάχθηκε στο ΠΔΕ το έργο ανακατασκευής του οδικού άξονα στο Ξουρίχτι Πηλίου.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...