Αλλάζει ο νόμος Κατσέλη – Στο κυνήγι στρατηγικών κακοπληρωτών οι τράπεζες!

Αλλάζει ο νόμος Κατσέλη – Στο κυνήγι στρατηγικών κακοπληρωτών οι τράπεζες!

νόμος Κατσέλη

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στον νόμο Κατσέλη! Η μοναδική θεσμοθετημένη «ασπίδα» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στην προσπάθεια να γλυτώσουν το σπίτι τους από τους πλειστηριασμούς, αποκτά αυστηρότερα κριτήρια και το τραπεζικό απόρρητο πάει… περίπατο! Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι οι μισοί που έχουν ενταχθεί την προστασία του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, δεν είναι στην πραγματικότητα, οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, αλλά αναποφάσιστοι και στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αυτούς κυνηγούν και θέλουν να τους κάνουν «έξωση» από το καθεστώς προστασίας, ώστε να τους αναγκάσουν σε αποπληρωμή του δανείου τους.

Με τη συμφωνία κυβέρνησης, θεσμών και τραπεζών, από εδώ και πέρα προϋπόθεση για την ένταξη στον νόμο Κατσέλη, θα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου του αιτούντος! Με αυτό τον τρόπο, κάποιος που δηλώνει οικονομικά αδύναμος με μεγάλο στεγαστικό σε μία τράπεζα, δεν θα μπορεί να έχει γεμάτο τραπεζικό λογαριασμό σε μία άλλη.  Επίσης οι αιτήσεις θα  απορρίπτονται και αν αποδειχθεί δόλος. Δηλαδή, αν φαίνεται ότι για να γλυτώσει την αποπληρωμή έχει προχωρήσει σε εικονική μεταβίβαση ή πώληση ακινήτων σε συγγενείς, η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από την αίτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι τράπεζες που έχουν άριστη γνώση των χαρτοφυλακίων τους, θεωρούν ότι οι αμιγώς στρατηγικοί κακοπληρωτές, είναι λόγο περισσότεροι από το 10% όλων των κόκκινων δανείων. Ένα σύνολο οφειλών περίπου 10 δις ευρώ, που μέρους του αναμένεται να εισπραχθεί μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μία ένεση ρευστότητας που χρειάζονται οι τράπεζες, δεδομένων των κεφαλαιακών τους αναγκών το 2019.  

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, «απασφαλίζουν» την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Μέχρι τον Απρίλιο, το πλαίσιο για την είσπραξη οφειλών θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, ενώ από την 1η  Μαΐου θα ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί στο Δημόσιο. Από τον Απρίλιο στόχος είναι να πραγματοποιούνται 1.000 πλειστηριασμοί κάθε μήνα, με ελάχιστο στόχο, τους 7.000 μέχρι τον Σεπτέμβριο και άλλους 6.000 μέχρι το τέλος του έτους.

Τρόμο προκαλούν στους απροστάτευτους οφειλέτες,  τα νούμερα που περιλαμβάνει η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν για το μνημόνιο, που θέλει  40.000 πλειστηριασμούς κάθε χρόνο! Αν και η αύξηση σε αυτά τα υψηλά αναμένεται να γίνει σταδιακά, πρέπει να επιτευχθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο SSM, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να αποδείξουν ότι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μαζικούς πλειστηριασμούς, με δείγμα γραφής 3.000 πλειστηριασμούς, εντός των τεστ αντοχής!

Παράλληλα φαίνεται ότι ξεπεράστηκε και το κόλλημα με τις αποχές των συμβολαιογράφων. Με απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και συνεχίζεται η αποχή των μελών του μέχρι τις 12 Μαρτίου, δόθηκε άδεια σε όλους τους συμβολαιογράφους-μέλη του να ξεκινήσουν τη διαδικασία πιστοποίησής τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Όμως, ακόμα και αν μερίδα αντιδράσει αρνούμενη την πιστοποίηση, δεν θα παγώσει η διαδικασία, αφού πλέον όσοι πλειστηριασμοί δεν γίνονται από τους συμβολαιογράφους της Περιφέρειας θα διενεργούνται αυτομάτως από τους συναδέλφους τους στην Αθήνα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/322034-Allazei-o-nomos-Katsele-Sto-kynegi-strategikon-kakopleroton-oi-trapezes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...