Αλλάζουν όλες οι αντικειμενικές – Πλήρης εξίσωση με τις αγοραίες

Αλλάζουν όλες οι αντικειμενικές – Πλήρης εξίσωση με τις αγοραίες

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Τρίτη 22/03/2016 – 11:38

αντικειμενικές

ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 50% – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Στην τελική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών ως το τέλος του 2016, ώστε από την 1η-1-2017 να υπάρχει πλήρης εναρμόνισή τους με τις πραγματικές τιμές της αγοράς, όπως επιτάσσει το τελευταίο Μνημόνιο, που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015.

Μετά από την αναπροσαρμογή αυτή θα αυξηθούν σημαντικά, από 25% έως και 50%, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλούς δήμους της χώρας όπου κατοικούν πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και σε χιλιάδες κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς.

Στις περιοχές αυτές σήμερα οι αντικειμενικές τιμές ανέρχονται στα επίπεδα των 500-600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα των αγοραίων τιμών, με δεδομένο ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η μέση τιμή κατασκευής κατοικιών σε περιοχές χαμηλού κόστους ανέρχεται στο επίπεδο των 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή στις περιοχές αυτές η εναρμόνιση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες θα έχει ως συνέπεια οι αντικειμενικές αξίες να αυξηθούν από τα επίπεδα των 500-600 ευρώ ανά τ.μ. τουλάχιστον στο επίπεδο των 750 ευρώ ανά τ.μ.

Αντιθέτως, η πλήρης εναρμόνιση των αντικειμενικών θα σημάνει την πτώση των αντικειμενικών τιμών κατά ποσοστά έως και 50% στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές της χώρας, όπου σήμερα οι αντικειμενικές υπερβαίνουν τις 3.000-4.000 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή σε περιοχές που βρίσκονται σε δήμους όπως η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία, η Φιλοθέη, το Ψυχικό, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη, το ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στην κοινότητα της Εκάλης κ.λπ.

ΟΙ ΦΟΡΟΙ

Το αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι να αυξηθούν σημαντικά από το 2017 οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις γονικές παροχές, τις κληρονομιές, τις αγορές και τη χρήση ακινήτων στις περιοχές όπου σήμερα οι αντικειμενικές αξίες είναι πάρα πολύ χαμηλές και αντιστοίχως να μειωθούν σημαντικά οι επιβαρύνσεις αυτές στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...