Αλ. Τσίπρας: Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια (Βίντεο)

Αλ. Τσίπρας: Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια (Βίντεο)

«Με τον σημερινό προϋπολογισμό, εκτός από την βούληση αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες», διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης επί του προϋπολογισμού.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός, εξήρε την ανάγκη για χάραξη εθνικής πολιτικής για το προσφυγικό καλώντας της ΝΔ να αλλάξει ρότα.

«Εντάξει αυτοί που έχουν στόχο να βάλουν την Ελλάδα στο στόχαστρο. Εντάξει τα κέντρα της διαπλοκής που τώρα ξεψυχάνε και έχουν κάθε λόγο να λένε ότι η Ελλάδα είναι αφρικανική χώρα, αλλά και εσείς; Κατανοώ ότι, δυστυχώς για τη χώρα, βρίσκεστε σε ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία, αλλά υπάρχουν όρια. Εκεί που υπάρχει ζήτημα εθνικής ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Με θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθώ για μία ακόμη φορά την προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας. Αυτή τη φορά ανακαλύφθηκε η σίγουρη αποπομπή μας από την συνθήκη του Σένγκεν. Είδαμε πρωτοσέλιδα για Grexit, ότι μας διώχνουν από την Ευρώπη. Βεβαίως κάποιοι τα διακίνησαν, κάποια κέντρα στο εξωτερικό από χώρες που χτίσουν τείχη και φράκτες. Αλλά και κάποιοι τα αναπαράγουν εδώ. Πριν καν ενημερωθούν και πριν καν μιλήσουν με τον Έλληνα αρμόδιο Επίτροπο οι βουλευτές της ΝΔ αποδέχθηκαν ότι η χώρα βγαίνει από τη Σένγκεν. Και αναρωτιέμαι γιατί στην σύσκεψη των αρχηγών ο κ. Πλακιωτάκης διετύπωσε την άποψη ότι η Ν.Δ. δεν συμφωνεί με την δημιουργία κέντρων υποδοχής στα νησιά. Ήρθε η απόφαση της Ε.Ε. που διέψευσε τα παπαγαλάκια και έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Ορισμένες χώρες έκαναν και αυτοκριτική και άλλες, όπως η Γερμανία,υιοθέτησαν έστω και με καθυστέρηση, την ελληνική πρόταση για απευθείας μεταφορές προσφύγων από την Τουρκία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σ’ αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει σημείο ταύτισης και εθνική γραμμή».

Συνέχισε σε υψηλούς τόνους υπογραμμίζοντας: «Δεν βρήκε ένα σημείο ταύτισης και εθνικής γραμμής σε ένα κρίσιμο θέμα. Σε ζητήματα εθνικής ευθύνης απαιτείται εθνική ενότητα. Κατανοώ την ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ, όμως υπάρχει και ένα όριο. Σε θέματα υψίστης ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια. Θέλετε ή δεν θέλετε κέντρα αποδοχής; Επικροτείτε το πρόσωπο αλληλεγγύης της Ελλάδας ή συντάσσεστε με αυτούς που υποστηρίζουν γιατί δεν πνίγουμε τους πρόσφυγες;»

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι σε καθημερινή επαφή με τον Έλληνα επίτροπο, αρμόδιο για το προσφυγικό, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για να υπηρετηθεί το ελληνικό συμφέρον, όπως είπε.

«Ο ελληνικός λαός δείχνει την αλληλεγγύη του όταν κάποιοι άλλοι χτίζουν τείχη. Στα ελληνικά νησιά υλοποιείται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύθηκε ότι «σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε εντατικοποιώντας την δουλειά μας και διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις».

«Είχαμε να κάνουμε με ένα άψογα σχεδιασμένο και εκτελεσμένο σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης»

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό και την οικονομία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα τελευταία έξι χρόνια υλοποιήθηκε στη χώρα «μια πολιτική ακραίας και σκληρά ταξικής δημοσιονομικής προσαρμογής και εσωτερικής υποτίμησης». «Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος. Αλλά με ένα άψογα σχεδιασμένο και εκτελεσμένο σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης», πρόσθεσε και εξήγησε: «Ήταν ακριβώς αυτό το σχέδιο που η δική μας κυβέρνηση αμφισβήτησε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει σήμερα να αμφισβητεί».

Εν συνεχεία παρέθεσε τους στόχους της κυβέρνησης: «Δικός μας στόχος ένας βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας» σημείωσε και εξήγησε ότι αυτοί οι στόχοι προϋποθέτουν τη ριζική ανατροπή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και προσήλωση, κοινωνική κινητοποίηση και βούληση για βαθιές πολιτικές τομές», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει τη βούληση. «Ο σημερινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι διαθέτει και την ικανότητα να ηγηθεί της μεγάλης αυτής κοινωνικής προσπάθειας. Κυρίως όμως αποτελεί την προοπτική για τον σταδιακό κοινωνικό μετασχηματισμό που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...