Αλ. Χαρίτσης: 7 δράσεις χρηματοδότησης, ύψους 800 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2016!

Αλέξης Χαρίτσης

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ!                                                                                                                        

Σημαντική στήριξη της επιχειρηματικότητας, μέσα από επτά νέα χρηματοδοτικά προγράμματα ,  με συνολικό ύψος πάνω από  800 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προκηρυχθούν έως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση!  Με την αγορά να «διψάει» για ρευστότητα και νέες επενδύσεις, το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει ένα νέο κύμα χρηματοδοτήσεων, σχεδιασμένο να «ξυπνήσει» τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και να σπρώξει την ελληνική Οικονομία σε Αναπτυξιακή τροχιά!

Παράλληλα, έρχεται και νέο  πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οικον», που θα φέρει νέα δραστηριότητα στην αγορά, που φαίνεται να έχει μείνει σχετικά στάσιμη και νέο πρόγραμμα  για τη στήριξη των franchising, που έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρονια.

Σε συνέντευξη Τύπου, στο υπουργείο Οικονομικών, ο Αλέξης Χαρίτσης, έδωσε το στίγμα των νέων δράσεων και έκανε απολογισμό των προηγούμενων. Στις επικείμενες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), ξεχωρίζουν

-η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta-clusters),

-για την αναβάθμιση επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους (50 έως 250 εργαζομένων).  Δράση για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.  Θα αφορά κυρίως τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που προβάλλεται ως βασικό αίτημα των επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

-Την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή την επέκταση υφιστάμενων με συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ.

-για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, που θεωρείται κρίσιμη για τη στήριξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.

-η κρίσιμη δράση (με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ) για τη σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στη χώρα.

-Δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων με την δημιουργία clusters. Στόχος είναι η δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας και η δράση θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ,

Το νέο «Εξοικονομώ Κατ΄Οικον»

Έρχεται νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ, μέσα από το οποίο αναμένεται σύμφωνα με τον υπουργό, να διατεθούν 105 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των περίπου δέκα χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων του προηγούμενου προγράμματος. Στην νέα δράση που θα ανακοινωθεί μέσα στο έτος  και θα έχει προϋπολογισμό κοντά στα 120 εκατ. ευρώ ,προγραμματίζεται να ενταχθούν γύρω στις 30.000 ωφελουμένων.

Οι Δράσεις κοινωνικής πολιτικής

Με στόχο την αποτροπή του «Brain Drain», της φυγής του εκπαιδευμένου δυναμικού, στο εξωτερικό και  τη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος και της εργασίας, ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στις νέες και τρέχουσες δράσεις του υπουργείου. Ανάμεσα σε άλλες αναφέρθηκε:

-Στη δράση για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, που θα εξυπηρετήσει 78.000 οικογένειες ή 81.000 παιδιά.

-Στα σχολεία, που αναμένεται να ανοίξουν χωρίς κενά, καθώς σύμφωνα με το υπουργείου, εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια για την πρόσληψη των απαιτούμενων 21.000 αναπληρωτών και ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων.

-Στις δράσεις για τη στήριξη των νέων ερευνητών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων.

Ξεχωριστός πυλώνας είναι σύμφωνα με τον υφυπουργό το Πρόγραμμα για τη Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα με συνολικό προϋπολογισμό 477 εκατ. ευρώ, καθώς «καμία πολιτική για την ανασυγκρότηση της οικονομίας ή για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς μια δημόσια διοίκηση που να μπορεί να φέρει σε πέρας μια τέτοια απαιτητική αποστολή». 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...