Αμερικανός επενδυτής στην ΕΥΔΑΠ

Αμερικανός επενδυτής στην ΕΥΔΑΠ
Το 10% της ΕΥΔΑΠ αγόρασε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, στην τιμή των 8,10 ευρώ ανά μετοχή.
H Paulson&Co αγόρασε το 10% μέσω του ΧΑ και συνολικά άλλαξαν χέρια 10.648.800 μετοχές. Η τιμή που πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή αντιστοιχεί σε discount σχεδόν 13% εναντι της τρέχουσας. Επίσης ο Τζον Πόλσον διατηρεί συμμετοχή και στην Alpha Bank, όπως επίσης και στην Τράπεζα Πειραιώς. Tα fund του Πόλσον είναι από τα πρώτα που ξεκίνησαν να τοποθετούνται στην Ελλάδα, όταν οι προοπτικές άρχισαν να αχνοφαίνονται στην ελληνική οικονομία.

Η είσοδος του κορυφαίου hedge fund στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ, καταδεικνύει τις σημαντικές προοπτικές που διαθέτει η εταιρεία ύδρευσης Αθήνας, γράφει το capital.gr. Επίσης η εισηγμένη προσφορά παρουσίασε το 2013 αυξημένα κέρδη μετά από όρους με τα ενοποιημένα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,73 ευρώ έναντι 0,48 ευρώ το 2012. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η εταιρεία θα προτείνει μέρισμα χρήσης 0,36 ευρώ ανά μετοχή.

Η ΕΥΔΑΠ ανήκει στις ΔΕΚΟ που τελούν υπό κρατικοποίηση και η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εξαρτάται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την νομιμότητα μεταβίβασης των μετοχών της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ». Σημειώνεται ότι με βάση τη μετοχική σύνθεση της ΕΥΔΑΠ, το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 61,33%, η Τράπεζα Πειραιώς το 10%, το 21,61% ελέγχουν Νομικά Πρόσωπα και το 7,08% Φυσικά Πρόσωπα.

Όσον αφορά τον Τζον Πόλσον που έκανε την επένδυση, είναι γνωστός ως «ο άνθρωπος που δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στην ιστορία της Wall Street». Ο 58χρονος επενδυτής ξεκίνησε την καριέρα του το 1980 στην Boston Consulting Group ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Ο ίδιος ήταν φιλόδοξος και ήθελε να πάει στην Wall Street και σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκε στην Bear Sterns, όπου ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με συγχωνεύσεις και εξαγορές. Το 194 ίδρυσε στη Νέα Υόρκη το ομώνυμο fund, με κεφάλαιο 2 εκατομμυρίων δολαρίων και μόνο έναν υπάλληλο.

Την μεγάλη φήμη φήμη και την περιουσία του την κέρδισε το 2007 όταν κατάφερε να πάρει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια κάνοντας χρήση των CDS (τίτλων εξασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) κατά τις τοποθετήσεις του στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ. Έτσι από αφανής διαχειριστής κεφαλαίων, ο Πόλσον έγινε ένας χρηματοοικονομικός θρύλος, όπως αναφέρει το Business Week σε δημοσίευμα του. Η περιουσία του σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Forbes ανέρχεται στα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...