Ανάβει η «σπίθα» του ελληνικού επιχειρείν – Τα νέα στοιχεία της Γ.Γ. Εμπορίου!

Επιχειρείν

ΓΓ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  ΣΥΣΤΑΘΗΚΑΝ 20.345 ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΤΟ 2016!

«Κύμα» αντίδρασης από την ελληνική αγορά, που προσπαθεί να ξεπεράσει τις αντιξοότητες της ελληνικής Οικονομίας και όχι συρρίκνωση της, είναι η διαφορετική εικόνα, που  παρουσιάζει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο αριθμός νέων συστάσεων το 2015 ήταν 43.846 και των διαγραφών μόλις 24.846, ενώ το πρώτο μισό του 2016 συστάθηκαν  20.345 νέες επιχειρήσεις, ενώ διαγράφησαν μόνο και 16.994! Αν και γενικότερα, καλλιεργείται  ένα κλίμα συρρίκνωσης, με τα σχεδόν 245.000 λουκέτα και τις 840.000 χαμένες θέσεις εργασίας μέσα στα χρόνια της κρίσης, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου,  αντιπαραβάλει μία σειρά από στοιχεία που υποστηρίζουν την θέση της πως η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μετά την επίτευξη της Συμφωνίας είναι σημαντικά βελτιωμένη.

Ανάμεσα σε άλλα, η υπηρεσία, κάνει λόγο για  μέγιστη και ταχεία απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, αύξηση  επενδυτικού ενδιαφέροντος, βελτίωση εσόδων και  εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών, μαζί με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες απλοποίησης και εξυγίανσης των διαδικασιών για τις Δημόσιες συμβάσεις, την ψηφιακή οικονομία, την πάταξη της φοροδιαφυγής, του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γ.Γ. Εμπορίου,  δημιουργούν τα εχέγγυα για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον και προοπτικές ανάπτυξης.

Για τα στοιχεία που παρουσιάζονται και δείχνουν συρρίκνωση της αγοράς, τονίζεται, πως  υπάρχει μία  μεθοδευμένη προσπάθεια, «από συγκεκριμένους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, διαστρέβλωσης της πραγματικής εικόνας που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και ειδικότερα οι ελληνικές επιχειρήσεις». Αυτή την θέση, την υποστηρίζει παραθέτοντας μία σειρά από στοιχεία, που δείχνουν μία δυναμική του ελληνικού επιχειρείν, μία σπίθα που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στήριξης του περάσματος στην ανάκαμψη, που χρειάζεται η ελληνική Οικονομία.

Επιλεκτική δημοσίευση στοιχείων από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ)

Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι με επίκληση στοιχείων μέχρι το 2014 διατυπώνουν συμπεράσματα για τη σημερινή εικόνα. Η εξαγωγή σχετικά ασφαλών συμπερασμάτων όσο αφορά στην εξέλιξη της επιχειρηματικότητας από το ΓΕΜΗ μπορεί να γίνει κυρίως από στοιχεία ετήσιας ή εξαμηνιαίας βάσης. Επίσης πρέπει να εστιάζει κατά κύριο λόγο στην κινητικότητα των επιχειρήσεων με νομική μορφή, δεδομένου ότι στις ατομικές επιχειρήσεις υπάρχει αυξημένη προσωρινότητα (π.χ. μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών) καθώς και περιορισμένη υποχρέωση εγγραφής-διαγραφής από το ΓΕΜΗ.

Αυξάνονται οι νέες επιχειρήσεις!

2. Ο αριθμός συστάσεων το 2015 ανήλθε σε 43.846 και των διαγραφών σε 24.846, ενώ το 1ο εξάμηνο του 2016 έχουμε 20.345 συστάσεις και 16.994 διαγραφές.

Οι «παγωμένες» επιχειρήσεις και οι αναδρομικές διαγραφές

3. Στα ανωτέρω στοιχεία πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δυνατότητα αναδρομικής διαγραφής σε επιχειρήσεις που είχαν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε παρελθόντα χρόνο (ΠΟΛ.1045/10.2.2015 ) και είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή από το ΓΕΜΗ 6.600 επιχειρήσεων το 2015 και 1.600 το 2016 που ήταν ανενεργές επί μακρόν. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται «εγκλωβισμένες» του ΓΕΜΗ και του TAXIS, σύμφωνα με υπολογισμούς, πάνω από 100.000 αδρανείς επιχειρήσεις για τις οποίες αναζητούμε σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ τρόπους διευκόλυνσης της διαγραφής τους.

Τα στοιχεία τα ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση της απασχόλησης

 

4. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση των επιχειρήσεων -την οποία περιγράφουν οι επιστρατευμένοι φωστήρες- θα είχε άμεση επίδραση στην απασχόληση. Από τα στοιχεία όμως της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής άλλο προκύπτει. Αντιθέτως, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης απασχόλησης παρουσιάζει σημαντική αύξηση, με τον δείκτη ανεργίας να έχει μειωθεί τον Απρίλιο του 2016 στο 23,3% έναντι 25,3% τον Απρίλιο του 2015 με αύξηση των απασχολουμένων κατά 106.854 άτομα, για την ίδια περίοδο.

Δήθεν λουκέτα στην αγορά, προβάλλονται για μικροκομματικές  σκοπιμότητες

Οι κύκλοι που σήμερα επιλέγουν την καταστροφολογία με αναφορές σε «στοιχεία» περί δήθεν χιλιάδων λουκέτων στην αγορά είναι οι ίδιοι που μας οδήγησαν στην κατάσταση από την οποία σήμερα αγωνιζόμαστε να διαφύγουμε. Είναι αυτοί που στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ουσιαστικά όχι μόνο συμμετέχουν στην «επιχείρηση συγκάλυψης» ευθυνών, αλλά κυρίως υπονομεύουν την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και διαφυγής από την ύφεση.

Τέλος,  από την Γ.Γ. Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, τονιζεται πως αναπτύσσεται  μια σειρά πρωτοβουλιών για τον θεσμό των Υπηρεσιών Μίας Στάσης, την αναμόρφωση του Επιμελητηριακού θεσμού με στόχο τη μείωση των χρόνων σύστασης μιας επιχείρησης και τη βελτίωση των παρεχόμενων υποστηρικτικών υπηρεσιών, τον εκσυγχρονισμό των κανόνων Διακίνησης Προϊόντων και Υπηρεσιών, την αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή, την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και την αναμόρφωση του υπαίθριου εμπορίου. Συγκεκριμένα, αναφέρονται ως «πρωτοβουλίες τις οποίες εργαζόμαστε ώστε άμεσα να τις μετατρέψουμε σε πράξη. Μόνο μέσα από γόνιμο διάλογο με ουσιαστικές προτάσεις και πράξεις θα διευκολυνθεί ο επιχειρηματικός κόσμος και οι πολίτες στην πορεία μιας δίκαιης ανάπτυξης, που είναι το κοινό ζητούμενο».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...