Ανάλυση του Stratfor: Η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια τον Δεκέμβριο του 2014

Ανάλυση του Stratfor: Η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια τον Δεκέμβριο του 2014
Σε μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης στην Ευρωζώνη προχώρησε το αμερικανικό ινστιτούτο αναλύσεων Stratfor.
Σε αυτήν περιλαμβάνει και την Ελλάδα και τις πιθανότητες να βγει από τη δανειακή σύμβαση νωρίτερα από ότι αναμένεται.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση μόλις το Δεκέμβριο του 2014 θα καταφέρει η Ελλάδα να αποδεσμευτεί από το μνημόνια, καθώς θα εμμείνει στην τωρινή δέσμευσή της να μην ζητήσει τρίτο πακέτο στήριξης.

Το ανάχωμα στην όποια αισιοδοξία μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η κίνηση μετριάζεται, σύμφωνα με το Stratfor, είναι ότι οι γερμανοί να συνεχίζουν να πιέζουν την ελληνική πλευρά για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Από την μεριά της η Αθήνα θα επιδιώξει να αποσπάσει από την ΕΕ και το ΔΝΤ μια θετική απόφαση ως προς την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, σε συνδυασμό με χαμηλότερα επιτόκια. Το Stratfor εκτιμά ότι οι δανειστές θα κάνουν αποδεκτά τα αιτήματα αλλά οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περισσότερο από ένα τρίμηνο.

Αντίθετα δεν είναι ρόδινα πράγματα για τη Γαλλία και την Ιταλία, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση, καθώς η υψηλή ανεργία θα υποχρεώσει τον Ολάντ να ζητήσει την παρέμβαση της ΕΚΤ και την αύξηση των δαπανών από την ΕΕ. Την ίδια στιγμή το μέτωπο της Λεπέν θα γιγαντώνεται και να δημιουργεί εσωτερικές ταραχές.

Το ζητούμενο είναι τι θα πράξει σε όλα αυτά η Γερμανία που δεν θέλει να χάσει την προνομιακή θέση της στη λήψη των αποφάσεων και συνάμα να μην διαταραχθεί η δική της οικονομία που ήδη παρουσιάζει σημάδια κούρασης (ανάπτυξης και εξαγωγές).

Η Γερμανία, αναφέρει η συγκεκριμένη ανάλυση, θα κάνει αποδεκτά τα αιτήματα εταίρων αλλά επιλεκτικά. Για παράδειγμα ενώ θα ασκήσει κριτική, θα αποδεχθεί τελικά την απόφαση της Γαλλίας να μην τηρήσει τους στόχους για το έλλειμμα.

Το Βερολίνο όμως δεν θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις του από χώρες της Μεσογείου για δομικές μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε ό,τι θεωρεί πολιτική χειραγώγηση του ευρώ. Η Γερμανία θα αντιταχθεί επίσης στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης για νομικούς και πολιτικούς λόγους.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...