Ανάπτυξη 0,2% το β’ τρίμηνο κατέγραψε η Eurostat

 

Μόνο ανοδικά στο «καλό» δεύτερο τρίμηνο λένε αναλυτές

Με ρυθμούς «Ευρώπης» επιστρέφει η Ανάπτυξη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, που επικύρωσε η  Eurostat.  Η εικόνα του β΄ τριμήνου (Απρίλιος- Ιούνιος 2016), έχει θετικά μηνύματα για την ελληνική Οικονομία και ρυθμούς Ανάπτυξης  0,2%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.  

 Αν και το 0,2%, στο τρίμηνο και το -0,9% σε ετήσια σύγκριση, δεν είναι αριθμοί που σηματοδοτούν την Ανάπτυξη που περιμένει η ελληνική αγορά, σημασία έχει ότι διατηρήθηκε η καλή πορεία στο δύσκολο, πρώτο εξάμηνο του έτους. Από την άλλη πλευρά, η συνέχεια είναι θεωρητικά ανοδική, αφού θα φανεί η «ανάσα» που δίνει στο ΑΕΠ  ο Τουρισμός (20% του ΑΕΠ με περίοδο εντάσεως Ιούνιο-Σεπτέμβριο),  η αγορά έχει λαμβάνειν τα 1,7 δις ευρώ από την εκταμίευση της δεύτερης υπό-δόσης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και την ενεργοποιήση του 50% των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως έχουν συμφωνήσει με τους Θεσμούς. Μάλιστα μόνο του  50%, των προσκλήσεων είναι έργα  ύψους 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, την ίδια περίοδο (Απρίλιος – Ιούνιος 2016 ) το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη των 19 κρατών –μελών, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, αυξήθηκε κατά 0,4%.  Σε ετήσια σύγκριση το β’ τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,9% έναντι της ίδιας περιόδου το 2015, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στην Ευρώπη των 28, κατά 1,8%.

Η στροφή στον προθάλαμο της ανάπτυξης, στηρίχθηκε κυρίως στην κατανάλωση των νοικοκυριών,  που στην ευρωζώνη αυξήθηκε 0,2% και στην ΕΕ κατά 0,4%. Οι πρωταθλητές της Ανάπτυξης, είναι η Ρουμανία με 1,5%, η Ουγγαρία με 1%, και την Τρίτη θέση μοιράζονται οι Τσεχία,  Πολωνία και  Σλοβακία με 0,9%.

Σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη στην Ευρώπη, ήταν αναμενόμενη, καθώς ακολούθησε τους ρυθμούς των προηγούμενων δύο εκθέσεων. Ιδιαίτερη αξία έχει η υποβάθμιση από την Eurostat των εκτιμήσεων  για την ανάπτυξη μέχρι τον Μάρτιο, στο 0,5% από το 0,6%, ενώ συνολικά η ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου ήταν πιο αδύναμη από ότι περίμεναν οι αναλυτές.

Ενδιαφέρον έχει και το μοντέλο Ανάπτυξης που ακολουθείται στην Ευρώπη, με την στατιστική υπηρεσία να δίνει για πρώτη φορά λεπτομέρειες. Μάλιστα,  φαίνεται πως οι επενδυτικές δαπάνες παρέμειναν παγωμένες σε επίπεδο τριμήνου, στον ρυθμό του 0,4% που είχε καταγραφεί στους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Σημαντική είναι η πτώση σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015 όταν οι επενδύσεις είχαν σκαρφαλώσει στο 1,4%.

Από την άλλη πλευρά μικρή ήταν η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών που αυξήθηκαν μόλις 0,2% (Απρίλιος – Ιούνιος), ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,1%. Η οριακή αύξηση, έρχεται μετά από  άνοδο 0,6% σε κάθε ένα από τα προηγούμενα τρίμηνα.

Αυτό που επισημαίνουν έμπειροι αναλυτές, είναι πως αν η ανπάπτυξη παραμείνει «βαλτωμένη» σε αδύναμη τροχιά τότε κάνει πολύ πιο δύσκολο το έργο του Μάριο Ντράγκι για την επίτευξη των στόχων της ΕΚΤ στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...