Ανάσα για την αγορά οι 120 δόσεις στα ταμεία και τα επιδόματα

Ανάσα για την αγορά οι 120 δόσεις στα ταμεία και τα επιδόματα

Ανάσα για την αγορά οι 12Ο δόσεις στα ταμεία και τα επιδόματα

Έρχεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού

Στροφή της κυβέρνησης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία

ΜΕΤΑ τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη δρομολογούμενη έξοδο στις αγορές, το νέο δόγμα του Αλέξη Τσίπρα είναι η στροφή στην κοινωνία.

Στην κατεύθυνση αυτή, το σύνολο των υπουργών αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που δίνουν ανάσα σε εκατομμύρια κόσμο.

Οι 120 δόσεις για τα χρέη στις εφορίες και τα ταμεία είναι μια απόφαση που λύνει πολλά προβλήματα, ειδικά των μικρομεσαίων επαγγελματιών, που είναι εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο των οφειλών προς το δημόσιο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των οικονομικά αδύνατων, που έχουν πληγεί από τα εφιαλτικά μνημόνια.

Η αρχή έγινε με το κοινωνικό μέρισμα που έδωσε ανάσα στην αγορά των Χριστουγέννων και συνεχίζεται με μια σειρά άλλα επιδόματα.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η αύξηση του  κατώτατου μισθού, όπως έχει προαναγγείλει η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου. Πρόκειται για μια απόφαση – σταθμό που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να δουλεύουν με μισθούς πείνας, μετά από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η αύξηση των μικρών συντάξεων ως αντιστάθμισμα για τη δραστική μείωση του ΕΚΑΣ.

Στο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας για την επαναπρόσληψη των απολυμένων από τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Εργαζόμενοι, διοίκηση της εταιρείας και το υπουργείο Εργασίας βρήκαν λύση οι απολυμένοι, επαναπροσλήφθηκαν και μάλιστα θα πάρουν προκαταβολή για τις αποδοχές στο διάστημα που βρίσκονταν εκτός εταιρείας.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα δρομολογούνται χιλιάδες προσλήψεις στους τομείς καθαριότητας των δήμων και σε άλλες νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η έξοδος στις αγορές θα προκαλέσουν θετικό σοκ στην οικονομία, αύξηση των επενδύσεων και επακόλουθα μείωσης της ανεργίας.

Στο Μαξίμου έχουν επιταχύνει και μια σειρά από εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό.

Τα στοιχεία απ΄ όλους τους οικονομικούς δείκτες είναι θετικά, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που επένδυσαν στη χρεοκοπία της χώρας.

Σημαντικές παρεμβάσεις

Επανοικοδόμηση της ελληνικής Οικονομίας, «κομμάτι – κομμάτι» κάνει η κυβέρνηση, που λίγο πριν βγει η χώρα από τα μνημόνια, με σημαντικές παρεμβάσεις, αντιστρέφει μέρος της καταστροφής που έφεραν τα μέτρα των δανειστών. Έρχεται αύξηση του κατώτατου μισθού και 120 δόσεις για τις οφειλές σε εφορία. Ήδη, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δεσμεύτηκε για την διόρθωση των αδικιών και εχθές υπέγραψε την απόφαση «σταθμό» για το συμμάζεμα των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σε 120 δόσεις. Μία ανάσα για τον κόσμο, μία ευκαιρία για την αγορά να ξεκινήσει την επιστροφή της στα προ κρίσης επίπεδα. Μία ακόμα παρέμβαση, στροφή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, από την κυβέρνηση, λίγους μήνες πριν την έξοδο από την επιτροπεία των δανειστών, όταν τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα ξανασταθεί στα πόδια της. 

Η ρύθμιση των 120 δόσεων

Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά επαγγελματίες και ΜμΕ με χρέη σε Εφορία και Ταμεία. Για χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση έως 36 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει «κούρεμα» προσαυξήσεων. Για χρέη από 3.001 έως 50.000 ευρώ το «κούρεμα» μπορεί να φθάσει έως και το 85% για Ταμεία και 95% για Εφορία, ενώ η εξόφληση του χρέους θα γίνει έως 120 δόσεις. Σημειώνεται ότι αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/16 από ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ έως 50.000 ευρώ οφείλουν περίπου 1,1 εκατ. άτομα οι οφειλές των οποίων με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ, δηλαδή ανέρχονται στο 1/3 των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίστοιχα από την ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών προς την εφορία έως το ύψος των 50.000 ευρώ προσεγγίζουν τα 35 δις ευρώ σε σύνολο 100 δις ευρώ.

Όσον αφορά λοιπόν τα χρέη μέχρι 50.000 ευρώ που έχουν οι επαγγελματίες και επιθυμούν να τα ρυθμίσουν, θα πρέπει να περιμένουμε να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, αφού ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που «τρέχει» εδώ και μερικούς μήνες δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες επαγγελματιών και επιχειρήσεων με αντίστοιχες οφειλές.

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων έως 50.000 ευρώ σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπονται θα μπορούν να ενταχθούν όσοι, δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα ανεξάρτητα οφειλής, έχουν, αλλά οφείλουν κάτω από 20.000 ευρώ, έχουν, αλλά το 85% των οφειλών είναι σε Ασφαλιστικά Ταμεία, δεν έχουν περιουσία που υπερβαίνει το 25πλάσιο του χρέους, έχουν ταυτόχρονα οφειλές σε Ταμεία και Εφορία.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση

Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον  οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή  οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους. Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως  δικηγόροι ή αγρότες υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ. Η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που «γεννήθηκαν» έως τις 31/12/2016 και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 31/12/2018, ηλεκτρονικά προς το ΚΕΑΟ.

Τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση: Για οφειλές έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

Για οφειλές 20.000 – 50.000 ευρώ, πέρα από το ανωτέρω κριτήριο, ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής.

Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για οφειλές 3.000 – 50.000 ευρώ είναι οι 120 δόσεις και για οφειλές έως 3.000 ευρώ είναι οι 36 δόσεις. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ. Για ρύθμιση οφειλών 3.000 – 50.000 ευρώ προβλέπεται διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ δημιουργείται ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα, του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη, ενώ για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ η ρύθμιση γίνεται πιο αυστηρή και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια με στόχο να τεθούν εκτός της διαδικασίας όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Εδώ θέλει πολύ προσοχή,  γιατί μπορεί να μπαίνεις εύκολα στη ρύθμιση, αλλά αν δεν την πληρώσεις την χάνεις και το ΚΕΑΟ, θα ζητήσει όλο το ποσό της οφειλής!  Η ρύθμιση χάνεται στις εξής περιπτώσεις: Α)μη καταβολής δόσεων ή μερικής καταβολής δόσεων, έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε τρεις δόσεις,

β)παράλειψης του οφειλέτη να υποβάλει την προβλεπόμενη Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,

γ) παράλειψης του οφειλέτη να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής τις οφειλές του προς το Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά την 31 Δεκεμβρίου 2016, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ή, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Σήμερα πληρώνονται

Περίπου 35.000 άτομα θα εισπράξουν σήμερα το Κοινωνικό Μέρισμα, με την δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε από την κυβέρνηση. Επίσης σήμερα καταβάλετε  το ειδικό μέρισμα για τα νησιά σε επιπλέον 14.000 άτομα. Πληρώνονται οι περίπου 10.000 της φορο-λοταρίας και το «μέρισμα» θέρμανσης, δηλαδή τα 15 εκατ. ευρώ που δίνονται ως αναδρομική αύξηση σε όσους πήραν πέρσι, επίδομα θέρμανσης. Αν τα βάλεις όλα μαζί,  τότε αύριο περίπου 80.000 συμπολίτες μας θα δουν τους λογαριασμούς τους στην τράπεζα να αυξάνονται.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/315524-Anasa-gia-ten-agora-oi-12O-doseis-sta-tameia-kai-ta-epidomata ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...