«Ανάσα» 11,5 δις ευρώ στην αγορά μέσα στο 2016, ανακοίνωσε ο Γ. Σταθάκης!

Χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 11,5 δις ευρώ, θα πέσουν στην ελληνική αγορά, μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον  υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη! Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ελληνική Οικονομία, είναι η αποεπένδυση και η έλλειψη χρηματοδότησης, που περιορίζουν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και

«φρενάρουν» τους παραγωγικούς ρυθμούς. Αυτό αναμένεται να αλλάξει, με την υλοποίηση των όσων ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός στο γεύμα που παρέθεσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

 Το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το ποσό, περί τα 6,75 δις ευρώ θα βρεθούν  από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ), με την συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, να προβλέπει την ενεργοποίηση του 50% των προσκλήσεων του ΕΣΠΑ, μέσα στον Σεπτέμβριο και ακόμα  3,5 δις ευρώ που αναμένεται να πέσουν στην αγορά, μέσα από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, προς ιδιώτες και άλλα  600 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν από τον αναπτυξιακό νόμο. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην συμπρωτεύουσα,  τα υπόλοιπα θα αντληθούν μέσα  από τα άλλα αναπτυξιακά προγράμματα που έχει στο οπλοστάσιό της η κυβέρνηση.

 Ο υπουργός Οικονομίας, εκτίμησε πως υπάρχουν βάσιμοι λόγοι αισιοδοξίας για εκτίναξη της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο.  Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε ρυθμό ανάπτυξης 2,7% τον Ιούνιο του 2017, σε σύγκριση με τον φετινό Ιούνιο.

 
«Κλειδί» για την αγορά η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 

 Θα τηρηθεί ο προγραμματισμός, για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και η εκταμίευση των κονδυλίων Θα ξεκινήσει εντός του 2016 τονίζουν από το υπουργείο Οικονομίας.  Με το ΕΣΠΑ, να αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία στην χρηματοδότηση της αγοράς και η συμφωνία με τους θεσμούς να προβλέπει ενεργοποίηση του 50% των προσκλήσεων εντός του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο, έχει αναφέρει πως,  η αξιολόγηση των προτάσεων της πρώτης δράσης, έχει ολοκληρωθεί, ενώ άμεσα ξεκινά η αξιολόγηση των προτάσεων και τις υπόλοιπες δράσεις.

Σε αυτή τη βάση το υπουργείο θεωρεί «είναι απολύτως εφικτό να τηρηθεί ο προγραμματισμός που έχει ανακοινωθεί και η εκταμίευση των κονδυλίων για τις προτάσεις που θα επιλεγούν  να ξεκινήσει εντός του 2016».

 

Σύμφωνα με τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας, στη βουλή, ο στόχος της κυβέρνησης, είναι «να κλείνουμε 100 επιχειρηματικές επενδύσεις το μήνα», και πως «από τις αναπτυξιακές αυτές παρεμβάσεις, προσδοκούμε να απορροφήσουμε ένα δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου».

Η στρατηγική του υπουργείου στις ιδιωτικές επενδύσεις βασίζεται σε τρεις ενότητες. Στα ΕΣΠΑ, όπου μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στα νέα επενδυτικά προγράμματα, στον αναπτυξιακό νόμο, που είναι απολύτως προσανατολισμένος σε αυτές και το νέο στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων μεγάλων επιχειρήσεων με δυνατότητα πρόσβασης σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, « ο αναπτυξιακός νόμος είναι απολύτως προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο τομέας των στρατηγικών επενδύσεων, το Γιούνγκερ plan και οι μεγάλες επενδύσεις αποτελούν μια άλλη χωριστή ενότητα, όπου η κύρια αρωγή γίνεται με την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Συνεπώς, η στρατηγική είναι αποσαφηνισμένη στα τρία κουτιά της»

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...