Ανέβηκαν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Ανέβηκαν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Δεν υπολογίστηκαν για όλους οι εκπτώσεις – «Ακατέβατα» ζητά τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ το Taxisnet – Σήμερα οι διορθώσεις και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα – Νέα εκκαθάριση και επαναϋπολογισμός δόσεων το Νοέμβριο

Σε μεταμεσονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε η διόρθωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, για όσους δικαιούνται τις εκπτώσεις 50%-100% για «κοινωνικούς λόγους». Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ανακοίνωσε πως έχει ολοκληρώσει από το πρωί πλέον την νέα εκκαθάριση για περίπου εκπτώσεις και μειώσεις του ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τα νέα εκκαθαριστικά που υπάρχουν τωρα στο Taxisnet θα γίνουν οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ μεθαύριο Παρασκευη. Ωστόσο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι χρειάστηκε να ξενυχτήσουν πάνω από τους υπολογιστές τους, αφού η εκκαθάριση αυτή ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τρίτης και έτσι τα εκαθαριστικά άλλαζαν και ξνά άλλαζαν μέσα στη νύχτα.

Προσοχή στα λάθος εκκαθαριστικά

Η ανάρτηση στο Taxisnet των νέων εκκαθαριστικών Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αφορά σε οικονομικά αδύναμους και σε φορολογούμενους με αναπηρία άνω του 80%. Για τους φορολογούμενους αυτούς, οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, στις επόμενες δόσεις θα γίνει ο συμψηφισμός με βάση την έκπτωση που δικαιούνται.

Ωστόσο πρέπει να προσέξουν με ποιο εκκαθαριστικό πάνε να πληρώσουν, αφού αυτό που φαινόταν στο Taxisnet άλλαζε χθες βράδυ κάθε τέσσερις-πέντε ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, με τα νέα δεδομένα από σήμερα το πρωί:

– Δύο μέρες πριν λήξει η διορία πληρωμής το ΕΝΦΙΑ (έως 31/10), πολλοί άποροι βλέπουν ότι στο taxisnet παραμένουν τα παλαιά εκκαθαριστικά. Τώρα πλέον δεν είναι απλώς θέμα χρόνου να διορθωθεί αλλά θα ξέρουν ότι έχουν αποκλειστεί από τις μειώσεις λόγω πχ τεκμαρτού εισοδήματος (σπίτι, ΙΧ) ή συνυπολογισμού κάποιου εσόδου (πχ ενοίκιο) μαζί με το ΕΚΑΣ ή όποιο άλλο προνοιακό επίδομα λαμβάνουν.

– Η διορία πληρωμής για τον ΕΝΦΙΑ λήγει την Παρασκευή. Όσοι δεν δουν και σήμερα τις διορθώσεις στα παλαιά εκκαθαριστικά που είναι ακόμη αναρτημένα στο Taxisnet, θα αναγκαστούν να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, έως μεθαύριο Παρασκευή, με τα παλαιά ποσά και χωρίς εκπτώσεις.

– Λόγω της καθυστέρησης στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών, πολλοί δικαιούχοι των εκπτώσεων είδαν έως και τρία διαφορετικά εκκαθαριστικά, εκ των οποίων ισχύει αυτό εμφανίστηκε το μεσημέρι στον υπολογιστή τους.

– Στην πράξη, ακόμα και άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα (κάτω και από 9.000 ετησίως) που προπλήρωσαν 2-3 δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το σπίτι τους, είδαν ότι η εφορία «τράβηξε» τα λεφτά, χωρίς να περιμένει να υπολογιστούν οι εκπτώσεις που υποτίθεται πως θα τους γίνονταν.  «Μαύρα μεσάνυχτα» χθες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε στην είσπραξη των ποσών που είχαν κατατεθεί έναντι της οφειλής μαζί με την πληρωμή της 1ης δόσης, πριν να υπολογίσει ακόμη τις εκπτώσεις.

Έτσι, ένας δικαιούχος των μειώσεων, από το βράδυ εχθές μέχρι σήμερα το πρωί, μπορεί να έβλεπε και τρία διαφορετικά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ανάλογα με ποια στιγμή της ημέρας έμπαινε στο σύστημα: μέχρι χθες βράδυ έβλεπε το παλαιό εκκαθαριστικό χωρίς εκπτώσεις και με 5 δόσεις, τα μεσάνυχτα το εκκαθαριστικό άλλαξε επειδή εισπράχθηκε η β΄δόση, ενώ το πρωί άλλαξε πάλι και υπολογίστηκαν οι έκπτώσεις και οι νέες δόσεις (μετά την πληρωμή όμως).

–  Σε ένα πραματικό παράδειγμα, άτομο με βαριά αναπηρία  με εισόδημα 6.000 ευρώ και σπίτι 50 τμ στην Ομόνοια που μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία, του ήρθε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ  200 ευρώ.

–  Με την 1η εκκθάριση του Αυγούστου, έπρεπε να πληρώσει α΄δόση 40 ευρώ (με τη αρχική εκκαθάριση σε 5 δόσεις).

–  Επειδή είχε λίγα λεφτά τότε, πλήρωσε μαζεμένα 100 ευρώ «μπροστά» (με βάση την ταυτότητα οφειλής) υπολογίζοντας πως θα του γίνουν εκ των υστέρων και κάποιες εκπτώσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

–  Στη συνέχεια, ο ΕΝΦΙΑ άλλαζε και ξανάλλαζε συνέχεια και, τελικά, με την νέα εκκαθάριση με τις 6 δόσεις τον Σεπτέμβριο,  το ποσό κάθε δόσεως άλλαξε και έπρεπε να πληρώνει 33 ευρώ.

–  Η εφορία «τράβηξε» χθες τα μεσάνυχτα και τα 33 ευρώ της 2ης δόσεως (συνολικά 33+33=66 ευρώ από τα 100 ευρώ που κατέβαλε τον Αύγουστο) χωρίς να υπολογίσει ότι για το άτομο αυτό εκκρεμεί νέα εκκαθάριση και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το εκκαθαριστικό άλλαξε και έγραφε μέχρι τα ξημερώματα σήμερα ότι απομένουν άλλες 4 δόσεις των 33 ευρώ.

–  Από το πρωί σήμερα το εκκαθαριστικό του άλλαξε ξανά, επειδή υπολογίστηκαν και οι εκπτώσεις 50% και οι πληρωμές. Γράφει πλέον όχι μόνο ότι εξοφλήθησαν οι 2 πρώτες δόσεις, αλλά ότι ο φόρος μειώθηκε από 200 σε 100 ευρώ και ότι του απομένουν μόνον , από 17 ευρώ εκάστη για Νοέμβρη και Δεκέμβριο (ώστε να συμπληρωθούν τα 100 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι θα πρέπει να πάνε και ξανά στην εφορία για να κάνουν νέες δηλώσεις, διότι χάνουν τις εκπτώσεις λόγω λαθών ή εξαιτίας κάποιων προνοιακών επιδομάτων που εισέπραξαν το 2013, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός των εισοδηματικών ορίων. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου για έκπτωση ή απαλλαγή.

Σήμερα πάντως αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxis και τα εκκαθαριστικά με τις εκπτώσεις του 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως υπάρχουν πολλά λάθη στη συμπλήρωση του Ε2, δηλαδή στους κωδικούς τόσο με τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ και με την ένδειξη κενό. Εάν οι φορολογούμενοι δουν ότι δεν έχουν λάβει την έκπτωση την οποία δικαιούνται θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου το Ε2 ή να μεταβούν στις εφορίες με όλα τα δικαιολογητικά

Στην πράξη όμως, ο Γολγοθάς των ιδιοκτητών θα συνεχίζεται ίσως και τα Χριστούγεννα. Λόγω ελλείψεων πληροφοριών και δεδομένων –ειδικά σε ότι αφορά στην έκπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων- η έκπτωση για πολλούς δεν θα εμφανιστεί. Όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν την έκπτωση όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να διορθώσουν ξανά τα Ε9 τον Νοέμβριο. Και αφού γίνει αυτό, τον Δεκέμβριο θα έρθει το διορθωμένο εκκαθαριστικό, αυτή τη φορά με τις σωστές εκπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση αύριο Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου με τον φοροτεχνικό Χρήστο Μελά να απαντά σε όλες τις απορίες σας για τον ΕΝΦΙΑ.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...