Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία

Κέρι Λαβρόφ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ                                                                          

Τη χρονική επέκταση της εκεχειρίας στη Συρία, δήλωσαν χθες Παρασκευή ότι επιθυμούν ΗΠΑ και Ρωσία, αν και η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο μεγάλες δυνάμεις και τέθηκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το βράδυ στη χώρα, εμφανίζεται επισφαλής και υπονομεύεται από την κλιμάκωση των βίαιων συγκρούσεων και την αποτυχία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναμενόταν να συγκληθεί εκτάκτως την Παρασκευή για να εξετάσει το ενδεχόμενο να εκφράσει την υποστήριξή του στην αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τη Συρία, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή έπειτα από αίτημα των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε η αποστολή της Νέας Ζηλανδίας ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας έως τον Σεπτέμβριο.

Η Ρωσία ανέφερε πως η υποστήριξη του ΣΑ στην εκεχειρία, που η Μόσχα ελπίζει ότι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση των ΟΗΕ, φάνηκε απίθανη, καθώς οι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν να κοινοποιήσουν στα 15 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου έγγραφα που αναφέρονται λεπτομερώς στην συμφωνία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν και η Αμερικανίδα πρέσβειρα Σαμάνθα Πάουελ αναμενόντουσαν να προβούν σε ενημέρωση του Συμβουλίου, κεκλεισμένων των θυρών. Ο Τσούρκιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειψη ενότητας εντός της αμερικανικής κυβέρνησης για την συμφωνία.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ότι η συριακή κυβέρνηση συνεχίζει να εμποδίζει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας παρά την μείωση των βίαιων συγκρούσεων στη χώρα.

Σε συνάντηση του με συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφάλειας επίσης “επισήμανε πως οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα της συμφωνίας με την Ρωσία έως ότου παρατηρήσουμε συνεχόμενες μέρες μειωμένης βίας και σταθερής ανθρωπιστικής πρόσβασης”.

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα συνεργαστούν σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Ρωσία στη Συρία όσο η κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν επιτρέπει στους κατοίκους των πόλεων που βρίσκονται υπό πολιορκία να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια,

Η κύρια διαμάχη για την εκεχειρία μέχρι στιγμής αφορά την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι, με τα Ηνωμένη Έθνη να κατηγορούν την συριακή κυβέρνηση ότι θέτει εμπόδια στην διανομή, αρνούμενη να χορηγήσει άδεια πρόσβασης.

Έπειτα από τρεις μέρες αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων και χωρίς καταγραφές νεκρών θυμάτων, οι πρώτες απώλειες αμάχων μετά την έναρξη της εκεχειρίας σημειώθηκαν την Πέμπτη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες την Παρασκευή, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία αποχώρησης των δυνάμεων τους από την οδό Καστέλο στο Χαλέπι, την κύρια οδό προς την ανατολική πλευρά της πόλης, που ελέγχεται από τους αντάρτες, που θα χρησιμοποιηθεί για την διέλευση των οχημάτων που θα μεταφέρουν τη βοήθεια.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...