Ανακοίνωση των κοινοτικών συμβούλων της Α.Δ.Κ.Ν (Ταραμπίκου-Τηλιγάδα) για το Ξενία.

Η Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου κλήθηκε την Τετάρτη 17/6/2015 σε τακτική συνεδρίαση να συζητήσει  ως πέμπτο και τελευταίο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη  την  έκφραση γνώμης για την αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου Ξενία στη Ναύπακτο.
Το μείζον για την πόλη της Ναυπάκτου θέμα του ΞΕΝΙΑ ήρθε προς συζήτηση στη Δημοτική Κοινότητα, αφού έχουν προηγηθεί:
• — απόφαση κατά πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου για τη συντήρηση του ακινήτου με το ποσό των 189.000 ευρώ
• — ανακοίνωση των προθέσεων της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ σύμφωνα με την οποία τα περίπου 2.800 τ.μ. του σημερινού κτιρίου μπορούν να στεγάσουν κάποιες (ή όλες) από τις παρακάτω δραστηριότητες – χρήσεις. (α) Συνεδριακό κέντρο β) Μουσείο γ) Πινακοθήκη δ) Αίθουσα προβολών ε) Εικονικό μουσείο για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου στ) Υποστηρικτικές χρήσεις όλων των παραπάνω (εστιατόριο, καφετέρια κλπ).
Τη Δευτέρα 15/6/2015 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το ίδιο θέμα και σήμερα Τετάρτη 17/6/15 κληθήκαμε εμείς να τοποθετηθούμε χωρίς να έχουμε τα πρακτικά της παραπάνω συνεδρίασης, έτσι ώστε να τα μελετήσουμε και να έχουμε σαφή και τεκμηριωμένη άποψη για το θέμα.
Μετά από όλα αυτά:
Ως σύμβουλοι της Δημοτικής κοινότητας Ναυπάκτου διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη διαδικασία που ακολουθείται. Διαδικασία παρωδία και με συγκεκριμένη στρατηγική που πηγάζει από ειλημμένες αποφάσεις της δημοτικής αρχής παραγκωνίζοντας όχι μόνο τον θεσμικό ρόλο του κορυφαίου για την πόλη θεσμού της Δημοτικής κοινότητας Ναυπάκτου αλλά και όλων των φορέων που με τη σειρά τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.
Η δημοτική αρχή πριν ένα μήνα αποφάσισε να διαθέσει 189.000 € για να βάλει κουφώματα από ακριβότερο ξύλο με διπλά τζάμια, στεγανοποίηση, εσωτερικές πόρτες και ντουλάπες για τη δημιουργία οκτώ γραφείων κλπ. Στη συνέχεια θα κάνει τις άλλες εργασίες που θα χρειασθεί το κτίριο (υποστήριξη του σκελετού, εσωτερικές μετατροπές, διαρρυθμίσεις κλπ) . Παρά τις διαφωνίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, των δυο Συλλόγων μηχανικών και αρχιτεκτόνων, που είναι και οι πλέον αρμόδιοι, η δημοτική αρχή κάνει πως δεν καταλαβαίνει το αυτονόητο. Ότι δηλαδή πρώτα αποφασίζουμε για τη χρήση του κτηρίου και στη συνέχεια κάνουμε τις μελέτες και υλοποιούμε το έργο.
Η δημοτική αρχή τα ξέρει αυτά, αλλά θέλει να εξασφαλίσει την επιλεκτική εγκατάσταση στο ΞΕΝΙΑ κάποιων συλλόγων και με τον τρόπο αυτό να δείξει στην κοινωνία ότι δήθεν έλυσε το πρόβλημα του ΞΕΝΙΑ. Στην προσπάθειά του να πείσει ο κ. Δήμαρχος για την ενέργειες της δημοτικής αρχής δεν διστάζει να επικαλεσθεί επιχειρήματα του τύπου «το ΞΕΝΙΑ κινδυνεύει να πέσει» ή ότι «ο Δήμος θα πάει κατηγορούμενος γιατί το ΞΕΝΙΑ αποτελεί υγειονομική βόμβα».
Ασφαλώς το ΞΕΝΙΑ δεν κινδυνεύει να πέσει, ο καθαρισμός του είναι υπόθεση δύο τριών ημερών και η φύλαξη του μπορεί εύκολα μια με μικρή δαπάνη να εξασφαλισθεί. Όλα αυτά είναι προσχήματα για να κρύψουν τις πραγματικές προθέσεις της δημοτικής αρχής.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα ΞΕΝΙΑ μπορούσε και έπρεπε να συζητηθεί συνολικά. Το ότι η δημοτική αρχή αποφάσισε πριν ένα μήνα να διαθέσει τα 189.000 ευρώ και στη συνέχεια να ανοίξει τη συζήτηση δείχνει τις προθέσεις της.
Το ΞΕΝΙΑ αντιμετωπίζεται αποσπασματικά με τμηματικές και πρόχειρες παρεμβάσεις και όχι συνολικά και με υπεύθυνο στρατηγικό σχεδιασμό, εξυπηρετώντας μικροπολιτικές και άλλες λογικές. Η δημοτική αρχή αδιαφορεί αν με τον τρόπο αυτό θα κλείσει για το Δήμο και την πόλη μας το μεγαλύτερο κεφάλαιο και το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του δήμου μας
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητήσαμε και καταθέσαμε ως πρόταση στη συνεδρίαση της δημοτικής κοινότητας:
Την τροποποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τη συντήρηση του ΞΕΝΙΑ με το ποσό των 189.000 ευρώ και την υιοθέτηση των απόψεων του συλλόγου μηχανικών, όπως αυτές εκφράστηκαν τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στην επιτροπή διαβούλευσης.

Ναύπακτος 19/6/2015
Για την ΑΔΚΝ
Οι σύμβουλοι της Δ.Κ. Ναυπάκτου
Βάσω Ταραμπίκου
Αφροδίτη Τηλιγάδα



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...