Αναστασιάδης: Οραμα μου η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων

Αναστασιάδης: Οραμα μου η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων
Για αποτροπή των πολιτικών που οδηγούν στη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου, κάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι όραμά του είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και η επιστροφή των προσφύγων στις περιουσίες τους.
Μιλώντας  σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, την οποία οργάνωσαν η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας θα είναι πιο λαμπρό και πιο ελπιδοφόρο αν καταφέρουμε και υπερβούμε τα εμπόδια και καταστήσουμε εφικτή την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, μέσω μιας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει από την Πάφο μέχρι την Καρπασία και από τη Λεμεσό μέχρι την Κερύνεια».

Αναφέρθηκε στο όραμα λαού και ηγεσίας, αλλά και του ίδιου, «να δω τα τουρκικά στρατεύματα να επιβιβάζονται στα πλοία και να αποχωρούν από την Κύπρο. Να δω πρόσφυγες να επιστρέφουν στις υπό κατοχή περιουσίες και στην υπό κατοχή πατρίδα μας».

Είπε εξάλλου ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει τη λύση, ξεκαθάρισε όμως ότι «σε αυτό το διάλογο που έχουμε εμπλακεί θέλουμε να υπάρχει αλληλοσεβασμός και ο αλληλοσεβασμός ξεκινά από την ώρα που σέβεσαι τα συμφωνημένα».

Αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, λέγοντας ότι διαλαμβάνει ξεκάθαρα πως το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, πως η όποια λύση θα πρέπει να διασφαλίζει ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια.

«Θα πρέπει να τιμήσουμε και να σεβαστούμε όσα μεταξύ μας συμφωνούμε» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της διακομματικής εκδήλωσης έγιναν εξάλλου τα αποκαλυπτήρια του πέτρινου πρωτότυπου του θυρεού της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόσοψη του Προεδρικού Μεγάρου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Γιάννη.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το κτίριο αυτό συμβολίζει τη δημοκρατία, την ιστορία και τον πολιτισμό στη χώρα, ενώ αποτελεί και το προπύργιο των πολιτικών, των κοινωνικών και των πολιτιστικών κατακτήσεων και αξιών της πατρίδας.

«Το Προεδρικό Μέγαρο ήταν και παραμένει σύμβολο δημοκρατικής νομιμότητας, αλλά και η έκφραση της κρατικής μας κυριαρχίας» πρόσθεσε και είπε ότι η ανάρτηση του εμβλήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον χώρο αυτό είναι υποχρέωση απέναντι στη συνέχεια της Ιστορίας και στο κράτος.

«Δεν θα ήταν νοητό, το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να απουσιάζει από το χώρο από τον οποίο ξεκινά και τελειώνει η έκφραση και η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας» κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...