Ανασχηματισμός: Ποια πρόσωπα θα μπουν στην κυβέρνηση

Ανασχηματισμός: Ποια πρόσωπα θα μπουν στην κυβέρνηση

Πρώτο θέμα

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Κατηγορηματικός ο Αλέξης: Εκλογές το 2019

Η ΚΑΘΑΡΗ έξοδος από τα εφιαλτικά μνημόνια και η σταθεροποίηση της οικονομίας αποτελούν τις στρατηγικές επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας χθες στο “REAL FM” ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το ΄19, με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, για να μην τεθούν σε κίνδυνο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «kontranews», ο πρωθυπουργός έχει δρομολογήσει μια σειρά από τολμηρές πρωτοβουλίες που είναι ικανές να οδηγήσουν την οικονομία και τη χώρα σε νέα τροχιά.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας το κλείσιμο της αξιολόγησης στα τέλη Ιανουαρίου.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αναβάθμιση της οικονομίας από τέσσερις διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και να βγει στις αγορές.

Στο διάστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου που τελειώνει οριστικά το μνημόνιο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες μια σειρά από εξελίξεις ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα αναμένεται να προκαλέσουν θετικό σοκ σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής ζωής.

Γι΄ αυτό ο πρωθυπουργός σχεδιάζει ανασχηματισμό αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το νέο σχήμα μάχης που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό θα αναλάβει να υλοποιήσει κρίσιμες πρωτοβουλίες στο διάστημα μέχρι να γίνουν οι εκλογές.

Τα γεγονότα που θα μεσολαβήσουν αρκούν από μόνα τους να αλλάξουν ριζικά και το πολιτικό κλίμα, καθιστώντας τον Αλέξη Τσίπρα κυρίαρχο του παιχνιδιού.

Ο πρωθυπουργός αναγκαστικά θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το τέλος των μνημονίων και την οικονομική ανάκαμψη και θα πάει σε εκλογές θέτοντας το δίλημμα στον ελληνικό λαό, αν η χώρα αξίζει μια επιστροφή στο παλιό διεφθαρμένο σύστημα που προκάλεσε τη χρεοκοπία και έφερε τα μνημόνια.

 

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Χαρακτηρίζοντας προτεραιότητά του την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο- όταν μιλάει σε συνεργάτες του- να προχωρήσει  το αμέσως επόμενο διάστημα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Η λογική σειρά των πραγμάτων βέβαια, θέλει την ηγεσία του Μαξίμου να εστιάζει στο να επικυρωθεί τυπικά στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου η συμφωνία με τους δανειστές. Από κει και έπειτα ο χρόνος θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τον ανασχηματισμό. Ο οποίος, κατά πληροφορίες, θα είναι «διορθωτικού χαρακτήρα» μιας και ο πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι σε γενικές γραμμές η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης είναι η καλύτερη δυνατή. Πράγμα που σημαίνει ότι δε συντρέχει λόγος να προχωρήσει σε δομικής φύσεως αλλαγές. Όλα πάντως θα κριθούν τις επόμενες μέρες, αφού μέχρι στιγμής ο κ. Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος και με άλλα «καυτά» θέματα όπως το ονοματολογικό των Σκοπίων, την υπόθεση των «8» Τούρκων αξιωματικών, αλλά και τα ανοικτά μέτωπα της οικονομίας.

Υπουργοί στο…κόκκινο

Σε περίπτωση διορθωτικού ανασχηματισμού, θα γίνει αντικατάσταση ενός μικρού αριθμού υπουργών. Έντονα λέγεται ότι υπάρχουν πρόσωπα που βρίσκονται στο «κόκκινο». Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας δέχεται «πυρά» εκ των έσω και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βρεθεί να…προειδοποιεί με παραίτησή του. Αρκετοί σύντροφοί του, του καταλογίζουν ευθύνες για τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, ενώ δεν κατάφερε να μετακινηθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πόστο. Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά πολλούς ενώ κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία την πρόκληση του πρωθυπουργού για προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την ανοδική πορεία της οικονομίας, φαίνεται να μην έχει προσαρμοστεί απολύτως στις ιδιαιτερότητες της δημόσιας διοίκησης. Ο Πρωθυπουργός ωστόσο δεν κρύβει τον βαθύ του σεβασμό για τον Υπουργό με τον οποίον εξάλλου τον συνδέει παλιά γνωριμία. Με μεγάλο ενδιαφέρον επίσης αναμένεται να φανεί ποια θα είναι η τύχη της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή που βρέθηκε στο στόχαστρο για τους χειρισμούς στο Αγία Ζώνη ΙΙ, αλλά και μια σειρά αναπληρωτών υπουργών.

Οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με το Μαξίμου έχει περάσει κατά καιρούς από σαράντα κύματα. Στην παρούσα φάση όμως, διανύουν ομολογουμένως την καλύτερη περίοδο και βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία προκειμένου να δώσουν τον υπερ πάντων αγώνα με τους δανειστές (μέχρι τον Ιούλιο) για την έξοδο από το Πρόγραμμα και τον προσδιορισμό. Δεν είναι λίγοι μάλιστα από την κυβέρνηση όσοι λένε ότι «ο Ευκλείδης δεν πάει πουθενά», συμπληρώνοντας ότι είναι λογικό να θέλει και ο ίδιος να καρπωθεί την επιτυχία εξόδου από τα μνημόνια.

Όσο για το Νίκο Φίλη, ο  πρώην υπουργός έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές σε συνεντεύξεις του ότι από μικρός έχει μάθει στην Αριστερά να συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια για την αλλαγή της κοινωνίας, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπουργός (πράγμα που φάνηκε και από τη στάση του στον περσινό ανασχηματισμό). Κατά συνέπεια, αναμένεται να φανεί αν ο πρωθυπουργός θα του προτείνει να αναλάβει εκ νέου χαρτοφυλάκιο και αν ο κ. Φίλης θα συμφωνήσει. Προς ώρας, πάντως, στο Μαξίμου παρακολουθούν απλώς τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

 

O ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΑΖΕΙ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές το 2018, βάζει ο πρωθυπουργός και με αποκλειστική του συνέντευξη στον real fm ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για την έξοδο από τα μνημόνια, το διακύβευμα της «επόμενης μέρας» καθώς και για τα εθνικά θέματα.

«Δεν με αφορούν ιδιαίτερα οι εδώ και πολλές φορές λανθασμένες εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης για την ημερομηνία των εκλογών. Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι αυτές δεν θα είναι το ‘18, θα είναι το ‘19, στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβέρνησης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για το Σκοπιανό επισήμανε όμως ότι πρέπει να γίνουν βήματα και από την γείτονα χώρα: «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στον βαθμό που υπάρχει, πράγματι, από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα, μένει να τα δούμε όμως αυτά, πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως τα προβλήματα είναι υπαρκτά και τόνισε: «Πιστεύω ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μην συνομιλεί, να μην έχει κανάλια επικοινωνίας και επαφής, να μην προσπαθεί τα προβλήματα, τα υπαρκτά, να τα αντιμετωπίσει. Δεν έχουμε αυτή τη λογική. Το έχουμε αποδείξει και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας, παρά τις υπαρκτές διαφορές μας».
Για την πορεία της χώρας το 2018, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι θα είναι η χρονιά της Ελλάδας και επισήμανε: «Γιατί μετά από οκτώ, πια, ολόκληρα χρόνια μπορούμε να σηκώσουμε ξανά το κεφάλι ψηλά, να ανασάνουμε, στη μέση του ’18, τον Αύγουστο του ’18 προβλέπεται το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος στήριξης, άρα βγαίνουμε από τα μνημόνια και το κυριότερο έχω την αίσθηση ότι βγαίνουμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με αυτό που βρισκόμασταν τρία χρόνια πριν».

Πάντως, ο πρωθυπουργός, επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος αναφερόμενος στις παθογένειες που, όπως είπε, πρέπει να τερματιστούν.
«Παθογένειες που αν δεν τελειώσουν ή αν δεν αρχίζουν να ελαχιστοποιούνται ενδεχομένως υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά στον ίδιο φαύλο κύκλο. Άρα, δεν οραματίζομαι το 2018 ως μία επιστροφή στα χρόνια του 2008-2009, λίγο πριν την κρίση».

Σπυράκη: όσο το νωρίτερο εκλογές, τόσο το καλύτερο

«Το πότε θα κάνει εκλογές είναι επιλογή της κυβέρνησης. Εμείς επιμένουμε: Το νωρίτερο, το καλύτερο», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.
Για το Σκοπιανό η ευρωβουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ομονοεί αλά καρτ. Πολιτικά η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει στους πολίτες και στην αντιπολίτευση την πρότασή της. Οφείλει να μας πει τι ακριβώς προτείνει για το Σκοπιανό. Η κυβέρνηση αυτή υπάρχει εξαιτίας της εμπιστοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Η εμπιστοσύνη αυτή, αν δεν υπάρχει ενιαία πρόταση για το Σκοπιανό, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει κυβέρνηση, αυτό είπε ο κ. Μητσοτάκης».
Στο ερώτημα αν η Νέα Δημοκρατία σκέφτεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η κ. Σπυράκη απάντησε: «Αυτό που εμείς σίγουρα θέλουμε αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση να συμπεριφέρεται υπεύθυνα. Και εδώ έχουμε ένα εθνικό ζήτημα, στο οποίο ζητάμε να κατατεθεί η πρόταση της κυβέρνησης. Και το θέτουμε ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος επί του θέματος».

Γεννηματά: παραμύθι η έξοδος από τα μνημόνια

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

«Εγώ εκτιμώ ότι ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για αυτή την κυβέρνηση. Και όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση επιτείνονται τα αδιέξοδα. Δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία της χώρας».
Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά: «Έχει κάνει μια πολύ συνειδητή επιλογή. Λέει “ναι” σε όλα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, όσο συντηρητικές και αδιέξοδες και αν είναι οι απαιτήσεις τους, έχει δώσει το βάρος στο να πετύχει πολύ υψηλούς στόχους, δεν έχει φέρει τίποτα για το χρέος. Έχει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το βάρος το έχει δώσει στο να τα επιτύχει αυτά μέσα από διαρκής περικοπές και τεράστια υπερφορολόγηση που έχει γονατίσει τη μεσαία τάξη. Αυτό έχει ημερομηνία λήξης». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια». Και χαρακτήρισε «παραμύθι», τη συζήτηση για την έξοδο από τα μνημόνια. «Όλη αυτή η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την καθαρή έξοδο, είναι ένα παραμύθι, που φαίνεται πως δεν έχει ακροατές. Είναι η τρίτη προσπάθεια εξαπάτησης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της στο Σκοπιανό,  η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε: «Εγώ δεν θα παίξω το παιχνίδι της κυβέρνησης του αποπροσανατολισμού. Υπάρχει εθνική γραμμή και είναι η σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσης, με γεωγραφικό προσδιορισμό. Θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν η κυβέρνηση φέρει μια ενημέρωση. Πρέπει να σταματήσει η ονοματολογία μέσω ΜΜΕ. Υπευθυνότητα και σοβαρότητα χρειάζεται. Έτσι ασκείται η εξωτερική πολιτική».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/316037-Anaschematismos-Poia-prosopa-tha-mpoyn-sten-kybernese ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...