Ανασχηματισμός με πολλές εκπλήξεις όλα τα ονόματα

Ανασχηματισμός με πολλές εκπλήξεις όλα τα ονόματα

Κατηγορία

kchalkiadakis
Κυριακή 24/04/2016 – 17:00

Ανασχηματισμός με πολλές εκπλήξεις όλα τα ονόματα

ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ

Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, στόχος πλέον η ανάπτυξη

Ο Αλέξης Τσίπρας και θέλει και πρέπει να κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης δηλαδή αφού ξεμπλέξει με τους εκβιασμούς των δανειστών.

Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί πρωτίστως να δώσει χαρακτήρα αναπτυξιακό στο κυβερνητικό σχήμα, να σηματοδοτήσει τον νέο προσανατολισμό, ο οποίος είναι στραμμένος σε επιχειρηματικές δράσεις και επενδύσεις μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Υπάρχει και ένας δευτερεύων λόγος, που είναι πολιτικός. Θέλει και πάλι να δείξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι μια κλειστή ομάδα, αλλά επιδιώκει ανοίγματα και σε παράγοντες πέρα από τα δικά της κομματικά και πολιτικά όρια. Σημαίνει αυτό ότι θα δούμε και κάποια πρόσωπα τα οποία σήμερα δεν βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ ή στους ΑΝΕΛ.

Για τον Πρωθυπουργό βασικά κριτήρια αλλαγής ή μετακίνησης υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων είναι η πρακτική και η αποτελεσματικότητα.

Όσοι προκάλεσαν τη κοινή γνώμη και όποιοι έχουν αποτύχει θα φύγουν από το κυβερνητικό σχήμα.

Ήταν πολλές οι δηλώσεις και η δημιουργία προβλημάτων (χωρίς λόγο) από υπουργούς ή κυβερνητικούς παράγοντες στο εξάμηνο που πέρασε από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και αυτά έχουν καταγραφεί. Ιδίως αν το λάθος επαναλήφθηκε.

Είναι όμως και αρκετοί τομείς οι οποίοι ή δεν απέδωσαν ή δεν ακούστηκαν καν. Και σ’ αυτούς θα υπάρξουν αλλαγές.

Για τον Αλέξη Τσίπρα ορισμένες αλλαγές ή μετακινήσεις δεν είναι εύκολες, γιατί πολύ απλά δεν ξεχνά εύκολα την συμπόρευση ετών με ορισμένα από τα κυβερνητικά στελέχη. Όμως η εποχή απαιτεί εγκατάλειψη των συναισθηματισμών.

Το είδος του ανασχηματισμού θα φανεί και από την σχέση του Αλ. Τσίπρα με το βασικότερο μέλος της κυβέρνησής του, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη. Οι δυσκολίες που έχουν περάσει μαζί τους τελευταίους 15 μήνες είναι πολλές, όπως και οι διαφωνίες που προέκυψαν σε ορισμένα θέματα. Μένει στον ίδιο τον Γιάννη Δραγασάκη να προσδιορίσει τη σχέση του με την κυβέρνηση από δω και μπρος. Ο ρόλος του είναι κρίσιμος και λόγω του τομέα που χειρίζεται, των τραπεζών.

Τα επόμενα πρόσωπα που θα κρίνουν το βάθος του ανασχηματισμού, είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Και οι τρείς έχουν σηκώσει το βάρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, θα κρίνει πολλά.

Ο Ευκ. Τσακαλώτος, μετά τη λαίλαπα Βαρουφάκη, επέβαλλε την σιγουριά στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Και αυτό φαίνεται συνεχώς. Μένει στον ίδιο να μείνει στη θέση του, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να ωθήσει την οικονομία προς την ανάπτυξη. Αν ο ίδιος θελήσει να μετακινηθεί, ο Γ. Χουλιαράκης φαίνεται ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του.

Ο Γ. Σταθάκης, έχει ήδη ετοιμάσει ένα αποτελεσματικό ΕΣΠΑ (με τη συμβολή του Αλέξη Χαρίτση, ενώ ετοιμάζει και τον αναπτυξιακό. Η μετακίνησή του μπορεί να γίνει προς το Οικονομικών ή θα βγει από την κυβέρνηση.

Ο Γ. Κατρούγκαλος που σήκωσε ένα τεράστιο βάρος, μάλλον θα μετακινηθεί, για να μην συνεχίσει να σηκώνει τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό όταν αυτό γίνει και νόμος. Είναι αλήθεια ότι έχει μετακινηθεί μία φορά, αλλά δεν αποκλείεται και η δεύτερη. Ερωτήματα υπάρχουν και για την Θεανώ Φωτίου.

Στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών αναμένονται αλλαγές με τον Χριστόφορο Βερβαρδάκη (αναπληρωτή υπουργό σήμερα) να αναλαμβάνει σημαντικότερο ρόλο για μια ριζική αλλαγή της δημόσιας διοίκησης. Ερώτημα είναι ο Π. Κουρουπλής ο οποίος διαθέτει το «πλεονέκτημα» της ισορροπίας με τους πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί και να μην είναι καθοριστικός παράγοντας τελικώς.

Απ’ αυτόν το χώρο οι Μ. Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη θεωρούνται αποτελεσματικοί, άρα δεν υπάρχει ορατός λόγος αλλαγών.

Ένα ακόμα κεντρικό υπουργείο για το οποίο υπάρχει μια κάποια συζήτηση είναι αυτό του Εξωτερικών. Οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες και λόγω της φύσης του υπουργείου και λόγω των σχέσεων του Ν. Κοτζιά με το Μέγαρο Μαξίμου. Όμως οι αλλαγές εδώ δεν είναι εύκολες. Δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε αλλαγές στους αναπληρωτές Μάρδα και Ξυδάκη. Ο πρώτος έχει μπει στο στόχαστρο πολλές φορές με δηλώσεις, ο δεύτερος μπορεί να πληρώσει μόνο καραμπόλα από νεοφερμένο κυβερνητικό στέλεχος.

Στα οικονομικά υπουργεία, αυτός που δεν φαίνεται να κρατάει τη θέση του είναι ο Θ. Δρίτσας που έχει δημιουργήσει επανειλημμένως προβλήματα, με τις συνεχείς διαφωνίες του σε θέματα που είναι προαποφασισμένα όπως η συνεργασία με την COSCO.

Παρά τα όσα λέγονται η μετακίνηση του Π. Σκουρλέτη δεν είναι και τόσο πιθανή, γιατί τα ανοικτά μέτωπα είναι ακόμα αρκετά, ιδίως στο χώρο της Ενέργειας αλλά και με μερικούς παράγοντες που επιμένουν στον εκβιασμό του κράτους.

Το ίδιο συμβαίνει με τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος δημιούργησε προβλήματα και στο υπουργείο Παιδείας.

Αντιθέτως ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής θεωρείται ακλόνητος, λόγω της μάχης που έδωσε και δίνει για το ποδόσφαιρο.

Κλίμα μετακινήσεων υπάρχει συνολικά στο υπουργείο Παιδείας. Οι αντιπαραθέσεις με την Εκκλησία αλλά και η αναταραχή που συνεχίζεται στο χώρο των εκπαιδευτικών, φέρνει την μετακίνηση του Ν. Φίλη και ίσως την αποχώρηση ενός εκ των Πελεγρίνη και Σίας Αναγνωστοπούλου. Ο Ν. Φίλης δεν αποκλείεται να είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μπορεί σ’ αυτή τη θέση του εκπροσώπου όμως να δούμε και τον Νίκο Ξυδάκη από το Εξωτερικών.

Στο υπουργείο Υγείας ο Π. Πολάκης μπορεί να πληρώσει τις συνεχείς δημόσιες κόντρες του σ’ ένα υπουργείο που μπορεί να βρεθεί η Ολγα Γεροβασίλη.

Για τον Γιάννη Μουζάλα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, κυρίως λόγω του λάθους για τα Σκόπια. Όμως είναι από τους πλέον συμπαθείς κυβερνητικούς παράγοντες και σε χώρους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το θέμα «προσφυγικό» συνεχίζει να καίει.

Μόνο αν ο ίδιος το θελήσει θα αλλάξει ρόλο.

Ο Νίκος Τόσκας, ακούστηκε ότι θέλει να φύγει, αλλά τα τελευταία νέα δεν επιβεβαιώνουν αυτή τη φήμη. Αντιθέτως στον τομέα του απαιτείται σταθερότητα.

Στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει ανάγκη δυναμικότερης παρουσίας, άρα ο Β. Αποστόλου μπορεί και να αντικατασταθεί.

Στο χώρο της Δικαιοσύνης έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές γι αυτό και δεν ακούγονται αλλαγές.

Αμετακίνητοι φυσικά οι Πάνος Καμμένος, Νίκος Παππάς και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όπως και ο Χρ. Σπίρτζης.

Πρόσωπα που μπορεί να δούμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ο Φώτης Κουβέλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αλλά και ο Χρήστος Ζώης πρώην ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει πολλούς «οπαδούς».

Ο Π. Καμμένος επιδιώκει να αναβαθμίσει τον Τζαννέτο Φιλιππάκο τον σημερινό αναπληρωτή γγ του υπουργείου Εσωτερικών. Μένει στον ίδιο τον αρχηγό των ΑΝΕΛ να προτείνει κάποιες αλλαγές αν και η κ. Κόλλια Τσαρουχά μόλις πρότινος βρέθηκε στην κυβέρνηση, ενώ η Έλενα Κουντουρά βρίσκεται στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πρόσωπα που θέλει να προωθήσει ο Αλέξης Τσίπρας ακριβώς για λόγους ανανέωσης.

Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Βαρεμένος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Κώστας Μπάρκας, Δημήτρης Σεβαστάκης, είναι μερικά απ’ αυτά.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...