Ανησυχία του ΟΗΕ για τα επεισόδια στην Ειδομένη

Ανησυχία του ΟΗΕ για τα επεισόδια στην Ειδομένη

Κατηγορία

christos.papad…
Δευτέρα 11/04/2016 – 17:40

Ανησυχία του ΟΗΕ για τα επεισόδια στην Ειδομένη

Ζήτημα «μεγάλης ανησυχίας» χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Πρόσφυγες τα «εκτεταμένα» επεισόδια και τη χρήση δακρυγόνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει επανειλημμένα να ξεσπούν εντάσεις σε διάφορα ευρωπαϊκά σύνορα, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, από τη μία πλευρά, και τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και που έχουν ανάγκη από βοήθεια, από την άλλη», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Άντριαν Έντουαρντς, σημειώνοντας πως αυτές οι σκηνές βλάπτουν τόσο τους πρόσφυγες όσο και την εικόνα της Ευρώπης.

Συνεχίζοντας, ο Άντριαν Έντουαρντς εκπρόσωπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «τους περίπου 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα πριν ισχύσει η ευρωτουρκική συμφωνία».

«Στην Ειδομένη περίπου 11.000 εξ αυτών κοιμούνται εδώ και πολλές εβδομάδες σε άθλιες συνθήκες που τροφοδοτούν την απελπισία και την απόγνωση», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δηλώνει «έτοιμη» να υποστηρίξει την «εκούσια μεταφορά» των ανθρώπων στα σημεία όπου λαμβάνουν χώρα οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής, κάτι που χαρακτηρίζει ως «επείγον». «Εν τω μεταξύ, στην Ειδομένη, η Ύπατη Αρμοστεία μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές ΜΚΟ και άλλους εταίρους παρέχουν τροφή, ιατρική βοήθεια και υποστήριξη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως επίσης και για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και φυλετικής βίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει «δράση» στο πλαίσιο της «ευρύτερης λύσης» που έχει συμφωνηθεί εδώ και πολλούς μήνες, δηλαδή στη μετεγκατάσταση όσων έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

«Η βία είναι λάθος, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία ελπίζει πως η Ευρώπη θα λάβει τα αναγκαία μέτρα τώρα, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις περαιτέρω στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς τους πρόσφυγες», καταλήγει ο Άντριαν Έντουαρντς.

Το Βερολίνο παρακολουθεί με «ανησυχία» την κατάσταση στην Ειδομένη

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τόσο τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης όσο και τα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες 24-48 ώρες στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, και επανέλαβε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μετακινηθούν από την Ειδομένη στα κατάλληλα καταλύματα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες μια χώρα με συμπεριφορές όπως αυτή των Σκοπίων δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η προστασία των συνόρων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, είτε πρόκειται για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε όχι».

«Στόχος μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να επιστρέψουμε όσον αφορά το προσφυγικό σε συντεταγμένες διαδικασίες. Και η διαδικασία προβλέπει ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα. Και για αυτά τα αιτήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις γρήγορα και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα επιλογής της χώρας υποδοχής τους.

«Παρακαλούμε για άλλη μια φορά τους πρόσφυγες να κάνουν χρήση των εναλλακτικών που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες είναι σίγουρα καλύτερες για αυτούς και τα παιδιά τους από αυτό που βρίσκουν αυτή την στιγμή στην Ειδομένη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Το σημαντικό είναι να λέμε συνεχώς σε αυτούς τους ανθρώπους στον προσωρινό καταυλισμό αυτό που η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, λένε τις τελευταίες εβδομάδες: πηγαίνετε στα καλύτερα καταλύματα, τα πιο ασφαλή, με πιο υγιεινές συνθήκες, που προτείνουν οι ελληνικές αρχές στους πρόσφυγες» και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι δρόμος που υπόσχεται επιτυχία το να προσπαθούν εκεί να περάσουν τα σύνορα – είτε παρασυρμένοι είτε όχι από ακτιβιστές, αυτό σίγουρα δεν μπορούμε να το αποδείξουμε από εδώ».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει η προοπτική κάποιοι πρόσφυγες από την Ειδομένη να μεταφερθούν κατευθείαν σε γερμανικά κρατίδια, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί να φροντίσει επαρκώς τους ανθρώπους εντός Ελλάδας. Για αυτόν το λόγο άλλωστε δίνεται στην Ελλάδα σημαντική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της.

Σοκαρισμένοι οι πρόσφυγες στην Ειδομένη από τη βιαιότητα των Σκοπιανών

Σοκαρισμένοι από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων αλλά και πλαστικών σφαιρών από τις αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων, δηλώνουν πολλοί πρόσφυγες στην Ειδομένη.

«Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική ακόμη και μέσα στις σκηνές χθες το βράδυ. Δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε», λέει στο αθηναϊκό πρακτορείο ο Μοχάμεντ, από το Χαλέπι της Συρίας, που ετοιμάζει τα πράγματά του μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του και κάποιους “γείτονες” από τις διπλανές σκηνές για να αναχωρήσουν “αύριο πρωί πρωί” για την Κοζάνη.

«Έχουμε ακούσει πως εκεί είναι καλές οι συνθήκες και μετά τα χθεσινά γεγονότα δεν μπορούμε να μείνουμε ούτε λεπτό πλέον εδώ», λέει ο Μοχάμεντ.

Αγανακτισμένος από την τροπή που πήραν χθες τα πράγματα δηλώνει ο Σοράν από το Ιράκ, ο οποίος βρέθηκε στην «καρδιά» των χθεσινών γεγονότων και χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Σοράν βρέθηκε και πάλι μπροστά στον φράχτη, όπου χθες σημειώθηκαν τα επεισόδια, και κρατώντας έναν κάλυκα δακρυγόνου, μέσα στον οποίο είχε βάλει λίγα λουλούδια, “ευχαρίστησε” τους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας για το τραύμα του.

Περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν νωρίτερα μπροστά στον φράχτη, κρατώντας μια ελληνική και μια γερμανική σημαία και κλαδιά που έκοψαν από τα δέντρα της περιοχής -ως ένδειξη των ειρηνικών τους προθέσεων, όπως έλεγαν- και ύστερα από λίγη ώρα αποχώρησαν.

“Ξέρετε γιατί είμαστε εδώ; Φύγαμε από τον πόλεμο και είμαστε πρόσφυγες. Δεν θέλουμε να μείνουμε στη χώρα σας, θέλουμε να τα περάσουμε και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας” είπε εκπρόσωπός τους, απευθυνόμενος στα αγγλικά στους αστυνομικούς των Σκοπίων.

Λίγα μέτρα μακριά από τον φράχτη, σε μία από τις μικρές σκηνές που έχουν “φυτρώσει” μέσα στα χωράφια δεξιά και αριστερά του καταυλισμού, μία γυναίκα δείχνει το κατακόκκινο πρόσωπό της και λέει: “Είμαστε ζώα και μας φέρονται έτσι; Δεν έχουν μάνα και παιδιά αυτοί; Δεν ξέρουν πως δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα με όλα αυτά τα δακρυγόνα που έριξαν;”.

Την ίδια ώρα, μετανιωμένοι δηλώνουν κάποιοι απ’ όσους ήρθαν χθες από διάφορα κέντρα φιλοξενίας στην Ειδομένη, επειδή πίστεψαν στα σενάρια περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων.

“Ήρθαμε από τα Γιαννιτσά για να περάσουμε τα σύνορα επειδή έχουμε κουραστεί από την κατάσταση που βιώνουμε εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. Αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι θα βρισκόμασταν σε πεδίο μάχης” λέει ένας Σύριος, καθώς απομακρύνει τον μικρό του γιο από τον φράχτη.

Εντυπωσιασμένος με τη γενναιοδωρία των Ελλήνων δηλώνει ο Αμερικανός Πρέσβης

Στο μεταξύ, υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας για τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, πρόσφεραν η Αμερικανική Αποστολή στην Ελλάδα και η 409η Ταξιαρχία Contracting Support (CSB) του αμερικανικού στρατού στις 7-8 Απριλίου στην Αθήνα.

Χιλιάδες κρεβάτια, υπνόσακοι, κουβέρτες, και άλλα υλικά προσφέρθηκαν στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής της Ελληνικής Δημοκρατίας για διανομή σε κέντρα ανά την Ελλάδα.

«Η τελευταία αυτή δωρεά καταδεικνύει τη δέσμευση της Αμερικανικής Κυβέρνησης να βοηθήσει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες των μεταναστών και προσφύγων, και συμπληρώνει τη δωρεά την προηγούμενη εβδομάδα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες ομάδες που φροντίζουν μετανάστες στην περιοχή» δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς και τόνισε: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι με τη γενναιοδωρία του ελληνικού λαού που, ακόμη και στη μέση της σοβαρής οικονομικής κρίσης, προσφέρουν τροφή, καταφύγιο, και φάρμακα σε όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση».

 

Ο Ταγματάρχης ΛαΤάσα Ουάτσον, επικεφαλής της 409ης CSB είπε: «Είναι μεγάλη η ικανοποίηση τού να είναι κάποιος μέρος μιας προσπάθειας προσφοράς βοήθειας σε ανθρώπους. Όταν πληροφορήθηκα ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τα πάντα πίσω τους ήξερα ότι ήθελα να λάβω μέρος σε αυτή την προσπάθεια ανακούφισης».

«Είχαμε τεράστια στήριξη από Αμερικανούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ, την Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης και το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας – Όλοι επιθυμούν να βοηθήσουν» τόνισε ο ταξίαρχος Τζέι Γκάρντνερ από το Γραφείο Αμυντικής Υποστήριξης στην Ελλάδα. Ο Ταξίαρχος Γκάρντνερ συμπλήρωσε ότι και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες συντονίζουν την προσφορά άλλων υλικών από υπάρχουσες προμήθειες.

 

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...