Ανησυχούν τα κόμματα για εξελίξεις στο Κυπριακό

Ανησυχούν τα κόμματα για εξελίξεις στο Κυπριακό
Οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη σε σχέση με το Κυπριακό αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού για τα κόμματα στη Λευκωσία.
Σημείο αναφοράς των ανησυχιών τους οι ενέργειες του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, αλλά και οι κινήσεις από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, διαμήνυσε προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη πως δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δοθεί το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να επιχειρήσει να εκτροχιάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά από τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς εξελίσσονται τα ζητήματα.

Χρειάζεται, είπε, από τη δική μας την πλευρά να κάνουμε πολύ σωστούς χειρισμούς, από τη μια για να μην υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό, και από την άλλη για να περιορίσουμε τα περιθώρια του κ. Έρογλου για επικοινωνιακούς σχεδιασμούς. Επισήμανε επίσης πως έχει δοθεί το δικαίωμα στον κ. Έρογλου «να παρουσιάζεται ως εκείνος ο οποίος επιθυμεί και επιδιώκει τη λύση». Περαιτέρω ανέφερε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα γίνει ένα πάρε-δώσε, το οποίο θα καταλήξει στη μέση των προσεγγίσεων των δύο πλευρών».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικές τις αναφορές ξένων παραγόντων ότι η λύση πρέπει να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Οι αναφορές αυτές, είπε, είναι ενθαρρυντικές όμως, για να αποκτήσουν περιεχόμενο, θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι με πρώτους τους Αμερικανούς και τα Ηνωμένα Έθνη να στραφούν προς την κατοχική δύναμη στην Κύπρο.

Περαιτέρω ανέφερε πως «για να πετύχουμε μια λύση που θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, θα πρέπει να πετύχουμε πρώτα την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, η οποία είναι σίγουρο ότι μπορεί να επηρεάσει το περιεχόμενο και την ποιότητα της τελικής λύσης».

Οι Οικολόγοι -όπως αναφέρει ο Φ-σχολιάζοντας τις επαφές των Τούρκων στις ΗΠΑ, εκτιμούν πως «στη Νέα Υόρκη συνεχίζεται η αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σύμφωνα με τους Οικολόγους «με την παρουσία του Έρογλου στη Νέα Υόρκη και τη στάση του Ερντογάν συνεχίζεται εργολαβικά η επιχείρηση των Τούρκων για αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ιστορία της ”εκλιπούσας” συνεχίζεται». Τέλος σημειώνουν πως «η προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδη να φέρει την Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών για να αναλάβει τις ευθύνες της, έχει πλήρως αποτύχει».

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...