Ανοίγει τις πύλες του ο ναός Αγίου Νικολάου στο Αγρίδι Αχαϊας

Ανοίγει τις πύλες του ο ναός Αγίου Νικολάου στο Αγρίδι Αχαϊας
Τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η θυρανοιξία του ναού Αγίου Νικολάου Αγριδίου Αχαΐας, μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης.

Το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγριδίου Αχαΐας και Συντήρηση των Τοιχογραφιών του» εκτέλεσε η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Χ. Κ. Λεβέντη.

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμού, στο χωριό Αγρίδι, σε ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Ο ναός κτίστηκε και τοιχογραφήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες ενός τοπικού άρχοντα κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο των σταυρεπίστεγων, ενώ οι τοιχογραφίες του εκπροσωπούν ένα συντηρητικό ζωγραφικό ιδίωμα με απηχήσεις των προοδευτικών τάσεων της παλαιολόγειας ζωγραφικής.

Στο πλαίσιο του έργου έγιναν εργασίες αποκατάστασης που αντιμετώπισαν τις κακότεχνες νεωτερικές επεμβάσεις στον ναό και τα στατικά προβλήματα που προκλήθηκαν σε αυτόν από τον σεισμό του 2008. Συντηρήθηκε ο εικονογραφικός του διάκοσμος, ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκαν νέες τοιχογραφίες. Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκε σύμφωνα με ειδική μελέτη διαχείρισης της βλάστησης.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...