Αντάλλαξαν πυρά για τα πόθεν εσχες των υπουργών

Αντάλλαξαν πυρά για τα πόθεν εσχες των υπουργών

Μεϊμαράκης: Όποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι να τιμωρηθεί – Λοβέρδος σε ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίση έπληξε όλους τους Έλληνες εκτός από τους υπουργούς σας – Θεοδωράκης: H κυβέρνηση «ανοίγει ο δρόμο» για υποχωρήσεις στη διαφθορά – Κουτσούμπας: Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί διορθωτικών κινήσεων είναι παρηγοριά στον άρρωστο – Λεβέντης: Ο Τσίπρας έχει «λερώσει τη φωλιά του»

Τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση κατά τη διαρκεια της διήμερης συνεδρίασης για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η οποία διεξήχθη υπό τη σκιά της υπόθεσης των «πόθεν έσχες» των υπουργών και του ξεχασμένου ενός εκατομμυρίου ευρώ του Γιώργου Σταθάκη. Οι αντιπαραθέσεις επικεντρώθηκαν στα θέματα ηθικής της Αριστεράς, με τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές να βγαίνουν στην αντεπίθεση στα ζητήματα διαφάνειας που έθεταν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Τα νέα βαριά φορολογικά μέτρα, ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών που ανοίγει παράθυρο για πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, οι επικείμενες μειώσεις στις συντάξεις ήταν ψηλά στην αντζέντα των κομμάτων της αντιπλίτευσης, ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους.

Παράλληλα, τη σφοδρή σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το θέμα των Σκοπίων, μετά την αποκάλυψη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απέστειλε στις 12 Οκτωβρίου επιστολή σε όλα τα κόμματα, ζητώντας να καταθέσουν τις απόψεις τους για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Την κίνηση αυτή του υπουργού στηλίτευσε τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όσο και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Μεϊμαράκης: Όποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι να τιμωρηθεί

Σε σκληρούς τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού υποσχόμενος «ισοδύναμα μέτρα» και τήρηση των «κόκκινων γραμμών». «Πού είναι τα ισοδύναμα, δεν τα είδαμε;» αναρωτήθηκε ο αρχηγός της ΝΔ σε αυστηρό ύφος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε, μάλιστα, τον κ. Τσίπρα για απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε για τα «πόθεν έσχες» των υπουργών του.

«Ο κ. Τσίπρας εξέδωσε απόφαση: Ολοι είναι αθώοι. Πού το κατάλαβε και γιατί;», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης για να προσθέσει: «Είδε τι λείπει από τα πόθεν έσχες; Και αν το ξέρει πώς έβγαλε απόφαση; Αυτός είναι η Δικαιοσύνη; Εμείς πιστεύουμε στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με έντιμους δικαστές. Αυτά που ξέρατε ξεχάστε τα. Δεν θα μας τρομοκρατήσετε. Συμψηφισμοί δεν υπάρχουν. Όποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι να τιμωρηθεί. Η ΝΔ έχει καθαρό πρόσωπο και δεν φοβάται όποια έρευνα και αν γίνει. Μην προσπαθείτε δήθεν να μας τρομάξετε».

Είπε ότι η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα αιφνιδιαστικά σε εκλογές για να μην καταλάβει ο κόσμος τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία. «Στις 10 Αυγούστου μας είπατε ότι κλείνει η Βουλή. Μας λεγάτε ότι η συμφωνία θα έρθει μετά τις 20 Αυγούστου. Σας ρωτήσαμε τι θα κάνετε. Εκτάκτως 13 Αυγούστου ανοίξατε την Βουλή και 14 ζητήσατε ψήφιση και αμέσως ζητήσατε εκλογές για να μην καταλάβει ο λαός τι ψηφίσατε. Αν τολμούσατε να μην κάνατε εκλογές ας μην μεταφέρατε φόρους τον Οκτώβριο και να κάνατε εκλογές τώρα για να δούμε τι θα ψήφιζε ο κόσμος».

Αναφορικά με την επιστολή Κοτζιά για τα Σκόπια ξεκαθάρισε: «Για εμάς δεν υπάρχει αυτή η επιστολή. Δηλαδή ο Κοτζιάς τι θέλει, να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας; Για εμάς ισχύει η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν κάνουμε βημα πίσω από εκεί. Είναι επικίνδυνα τα παιχνίδια με αυτά τα θέματα όπως και τα θέματα για τη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία. Η Μακεδονία είναι ελληνική και τα ζητήματα είναι ξεκάθαρα».

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Γιάννης Βρούτσης σημείωσε: «Ακούω με ενδιαφέρον τα ζητήματα ηθικής. Να είστε προσεκτικοί. Δεν είστε αθώες περιστερές. Δύο μέρες τώρα ανεβαίνουν στο βημα της Βουλής στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το πρώτο θέμα είναι τα περί ηθικής ανωτερότητας της Αριστεράς και όλοι οι άλλοι είναι ανήθικοι. Εχετε και παρελθόν και τώρα έχετε ζητήματα ανοικτά και υπαρκτά. Αν θέλετε να ισορροπήσει το σύστημα να είστε πιο προσεκτικοί. Η ανηθικότητα δεν διατρέχει μια παράταξη. Είναι θέμα ανθρώπων και συμπεριφορών. Ολοι μαζί να σταματήσουμε αυτή τη συμπεριφορά. Η ηθική δεν είναι μονοπώλιο κανενός».

Λοβέρδος σε ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίση έπληξε όλους τους Έλληνες εκτός από τους υπουργούς σας

Το πολυνομοσχέδιο καταψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, όπου δέχθηκε τη σκληρή κριτική από τους βουλευτές του κόμματος, που εστίασαν στα φορογικά μέτρα και τις συντάξεις. Ενδεικτικός του τεταμένου κλίματος αποτελεί και ο διάλογος που πυροδοτήθηκε μετά την τοποθέτηση του κ. Νίκου Συρμαλένιου (ΣΥΡΙΖΑ) που επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για τα μεγάλα σκάνδαλα του παρελθόντος και για την σημερινή οικονομική κρίση. «Να είστε πιο προσεκτικοί γιατί από ότι φαίνεται από τα πόθεν έσχες των δικών σας στελεχών η κρίση έπληξε όλους τους Έλληνες εκτός από τους υπουργούς σας» αντέδρασε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέβασε το θέμα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος υπογράμμισε πως γίνεται μία συζήτηση για ένα θέμα εθνικής ευαισθησίας, το πρέπον θα ήταν να διακοπεί εδώ η συζήτηση και πως κακώς απεστάλη έγγραφο, χωρίς διαβάθμιση και όχι σε όλα τα κόμματα.

Ειρωνείες σε έντονο ύφος αντάλλαξαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, με αφορμή τη διαχείριση του χρέους, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, της απόφασης για το PSI το 2012, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του νυν υπουργού. «Μην φτύνετε εκεί που θα γλείψετε γονυπετείς», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Τσακαλώτο να του λέει «ήθελα απλά να ξέρω αν υπάρχει κάτι στη χώρα που δεν το έχετε προβλέψει». «Έτσι, για να το στην αυτοβιογραφία μου», είπε, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς ότι δικαιώθηκε κάθε πρόβλεψή του για τον τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο», προειδοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέχεια και τόνισε «η χώρα θα σέρνεται επικίνδυνα χωρίς προοπτική». Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δήλωσε μάλιστα ότι «αλίμονο αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι ώστε να επανέλθουν τα απειλητικά σενάρια του Grexit».

Θεοδωράκης: H κυβέρνηση «ανοίγει ο δρόμο» για υποχωρήσεις στη διαφθορά

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τάχθηκε κατά του πολυνομοσχεδίου διαφωνώντας με τις ρυθμίσεις του αλλά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να λειτουργεί με λογική «άσπρο-μαύρο». Ανεβάζοντας τους τόνους για το θέμα των Πόθεν Έσχες διερωτήθηκε: «Τώρα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις. Τι συμβαίνει με τις τεχνικές εταιρίες των υπουργών σας; Τι συμβαίνει με τα πόθεν έσχες τους;» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «ανοίγει ο δρόμο» για υποχωρήσεις στη διαφθορά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις για το άρθρο 13 και την απαλλαγή εταιρειών από την πληρωμή ανταποδοτικών τελών στους δήμους, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι ανατολικής Αττικής εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών και συγκεκριμένοι εργολάβοι. «Πού χαρίζετε δεκάδες εκατομμύρια;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Σε σκληρό τόνο ανέφερε ότι «αντί να καθαρίσετε το σπίτι σας όλους αυτούς τους μήνες, αντί να θωρακιστείτε απέναντι στη διαφθορά, τρολάρατε και λασπολογούσατε το Ποτάμι. Υβρίζατε για να καλλιεργείτε τη ψευδαίσθηση στους οπαδούς σας ότι οι άλλοι είναι χειρότεροι. Φωνάζετε για να φοβηθούμε. Και τώρα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπόθεση με τα πόθεν έσχες των υπουργών της κυβέρνησης, λέγοντας:«Τι συμβαίνει με τις τεχνικές εταιρίες των υπουργών; Τι συμβαίνει με τα πόθεν έσχες των υπουργών; Γιατί τέτοια περιφρόνηση προς τις διαδικασίες; Να σας πω εγώ το γιατί. Γιατί έχετε μια αντίληψη καθεστώτος» και πρόσθεσε όλο νόημα «ποιος θα μας ελέγξει; Από την ΕΥΠ μέχρι τους ελεγκτές της εφορίας είναι δικά μας παιδιά».

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς με αφορμή την υπόθεση του Γιώργου Σταθάκη και του προβληματικού του «πόθεν έσχες».

Ο βουλευτής του Ποταμιού ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο αναρωτήθηκε αν είναι «αριστερός» ένας υπουργός που ξεχνά να δηλώσει την κατοχή ενός εκατομμυρίου ευρώ. «Είναι αριστερός ο υπουργός που ξέχασε το 1 εκατ. ευρώ;» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Δεν είστε κυβέρνηση της Αριστεράς. Είστε η εκατομμυριούχος αριστερά» με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρούν εξοργισμένοι και τον κ. Αμυρά να συνεχίζει: «Είναι αριστερή πρακτική να πηγαίνεις από την Αθήνα στο Αίγιο με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ; Σας βρωμάει το ΚΤΕΛ; Αυτή είναι η κυβερνώσα εκατομμυριούχος Αριστερά. Ακούστε και μην εξεγείρεστε, δεν σας είδα να εξεγείρεστε με το πολυνομοσχέδιο που κόβει τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων».

Κουτσούμπας: Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί διορθωτικών κινήσεων είναι παρηγοριά στον άρρωστο

Οξύτατη κριτική άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι όχι μόνο δεν αμφισβητεί τα αντιλαϊκά μέτρα αλλά «φέρνει και χειρότερα και ασκεί και κριτική γιατί η αντιπολίτευση δεν στηρίζει τα προαπαιτούμενα». Σε ό,τι αφορά στα ισοδύναμα υπογράμμισε πως οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί διορθωτικών κινήσεων είναι παρηγοριά στον άρρωστο. Πρόσθεσε πως μέτρα όπως αυτά δεν συνιστούν λάθος και τόνισε πως αυτή είναι η γενική πορεία των πραγμάτων εντός της ΕΕ. «Κάτω τα χέρια απ’ ό,τι έχει απομείνει, ο λαός και η νεολαία δεν θα σας αφήσουν σε χλωρό κλαρί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για το ασφαλιστικό είπε πως οι προτάσεις των «σοφών» είναι πρωτοφανούς σκληρότητας και βαρβαρότητας.

Λεβέντης: Ο Τσίπρας έχει «λερώσει τη φωλιά του»

Το πολυνομοσχέδιο καταψήφισε και η Ένωση Κεντρώων με τον Πρόεδρό της, Βασίλη Λεβέντη, να υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τόσο σκληρά μέτρα. «Έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας», είπε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι είδε την ομιλία του πρωθυπουργού από το…. σπίτι του, διότι αναπαυόταν.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τόνισε συμφωνα με το protothema.gr ότι «ο κ. Τσίπρας είπε το σωστό, ό,τι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ψήφισαν αυτά τα μέτρα και τα Μνημόνια. Άρα θεώρησαν πριν τις εκλογές αναγκαία την ύπαρξη του μνημονίου. Αλλά τώρα αρνούνται. Αυτό είναι ένα μεγάλο μείον στη συνείδηση του κόσμου. Εδώ έχει ένα μεγάλο δίκιο ο κ. Τσίπρας», τόνισε. Παρά το δίκιο που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα, άσκησε και κριτική λέγοντας ότι για πέντε χρόνια ενέπνεε ένα μένος κατά των Μνημονίων, αλλά τελικά τα ψήφισε και προστέθηκε και το ενέχυρο 50 δισ. ευρώ. Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες για το ενέχυρο και τα νέα μέτρα στα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που στήριζαν την επιστροφή στη δραχμή, ενώ τόνισε ότι θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να τους είχε βγάλει από το κόμμα. Έκανε λόγο και για αντιφάσεις τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας έχει «λερώσει τη φωλιά του» γιατί ήταν αντιευρωπαϊκής και τώρα κατηγορεί για αυτό τους αντιπάλους του.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...