Αντίστροφη μέτρηση 100 ημέρων για την συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο!

Αντίστροφη μέτρηση 100 ημέρων για την συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο!

Τα συγχαρητήρια του Eurogroup έλαβε εχθές στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για την σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, που όπως επισήμαναν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι προαπαιτούμενο για την ελάφρυνση του χρέους και την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

 Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Όπως είπε μετά το τέλος της συνεδρίασης, «η πρόοδος αυτή δείχνει την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας στο πρόγραμμα και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Το επόμενο βήμα είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης  των 5,7 δις ευρώ, μέσα στις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ττου Μαρτίου αφού δοθούν οι εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του συμβουλίου, «τώρα μπαίνουμε στο τελικό στάδιο του προγράμματος και είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να τελειώσει επιτυχημένα το πρόγραμμα. Αυτό είναι όρος για οποιαδήποτε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους».

Αναφερόμενος στο δύσκολο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, «τα πράγματα προχωράνε. Ενημερωθήκαμε ότι η τεχνική δουλειά σε ότι αφορά τον γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης χρέους με την ανάπτυξη και προχωρά καλά».

Στόχος των θεσμών, είναι να συνδεθεί η μελλοντική εξόφληση των δανείων του EFSF και οι μελλοντικές πληρωμές με τον ρυθμό ανάπτυξης που θα πετυχαίνει η χώρα, ώστε να εξασφαλιστεί βιωσιμότητα. Πρόκειται για μία συζήτηση, που μαζί με τα άλλα μέτρα για το χρέος, θα συνεχιστεί τον Απρίλιο. Πιθανότατα στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας, στις 27 του επόμενου μήνα, ενώ θεωρείται πολύ πιθανόν να συζητηθεί και στο EuroWorking Group.

«Κλειδί» το Αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας

Για τους θεσμούς, υπάρχουν ανησυχίες, σχετικά με το τί θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Καθώς το 2019 η χώρα έχει εκλογές, θεωρούν ότι μπορεί να γίνουν παραχωρήσεις και οπισθοδρομήσεις στο πρόγραμμα. Αυτούς τους φόβους, αναμένεται να σβήσει, η παρουσίαση του ελληνικού, συνολικού, Αναπτυξιακού προγράμματος, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο επόμενο Eurogroup. Όπως είπε ο κ. Σεντένο, «περιμένουμε από την Ελλάδα να παρουσιάσει τον Απρίλιο μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης κάτι που θα είναι κρίσιμο στοιχείο για την μετά πρόγραμμα περίοδο που θα καθοριστεί προς το τέλος του προγράμματος».

Σπριντ για το τέλος του προγράμματος

Ο στόχος πρέπει να είναι ξεκάθαρος, στις 21 Ιουνίου πρέπει να πάρουμε τελικές αποφάσεις, είμαι αισιόδοξος, τόνισε κατά την τοποθέτησή του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί όπου τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά χρειάζεται και άλλο «τρέξιμο». Συγκεκριμένα, είπε ότι «είμαστε 100 ημέρες πριν από το Eurogroup της 21 Ιουνίου που θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία πακέτο για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, πρέπει να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ και να επιταχύνουμε».

Όπως είπε, «πρέπει να υπάρξει καθαρή δέσμευση από όλες τις πλευρές και να κινηθούμε σε τρεις κατευθύνσεις: την αναπτυξιακή ατζέντα που θα ετοιμάσει η ελληνική πλευρά. Είναι σημαντικό να οριστεί από τους Έλληνες καθώς αφορά την Ελλάδα». Παράλληλα η βιωσιμότητα της ελληνικής Οικονομίας, μετά το πρόγραμμα, εξαρτάται και από το άλλο μεγάλο θέμα, που είναι η τεχνική εργασία για το χρέος. «Εστιάζουμε στον γαλλικό μηχανισμό. Έγινε πρόοδος αλλά η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί» ανέφερε σχετικά.

Στο τέλος της τοποθέτησής του, τόνισε, έχουμε το «μελλοντικό πλαίσιο στήριξης για την Ελλάδα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν μπορεί να μοιάζει με ένα νέο πρόγραμμα με κανένα τρόπο. Το λέω μήνες, στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα και η μεγάλη επώδυνη περίοδος του προγράμματος να μείνει πίσω μας, πίσω από την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος».

Όπως γίνεται μετά από κάθε Eurogroup, τρίτος τοποθετήθηκε ο Γερμανός επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που υπενθύμισε ότι τώρα θα δοθούν 5,7 δις ευρώ, αλλά υπάρχει και ακόμα 1 δις ευρώ που θα δοθεί αργότερα για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει κανονικά η συγκεκριμένη διαδικασία αλλά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Όπως είπε, ο στόχος είναι στο τέλος του προγράμματος, να μην υπάρχει καμία ληξιπρόθεσμη υποχρέωση του Δημοσίου.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, και οι τρεις αξιωματούχοι, ρωτήθηκαν αν θα αξιολογηθεί από τους Θεσμούς ή είναι καθαρά ελληνικό θέμα. Από την πλευρά του, ο κ. Σεντένο είπε ότι αυτό που περιμένει είναι να δοθεί η πλήρης ιδιοκτησία στην ελληνική πλευρά. Όπως τόνισε, «είναι πολύ σημαντικό να είναι η έξοδος από το πρόγραμμα «ομαλή και επιτυχημένη», και το αναπτυξιακό σχέδιο στοχεύει να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι «η αναπτυξιακή στρατηγική θα παρουσιαστεί στο Eurogroup και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να την παρουσιάσει πριν το ελληνικό Πάσχα», ενώ ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι θα έχει επίπτωση στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους η οποία απλώνεται ως το 2060 και υπό αυτό το πρίσμα θα έχει σημασία η ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ μας καθυστερεί ένα μήνα…

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κάνει γνωστό ότι θα ξεκινήσει με ένα μήνα καθυστέρηση την αξιολόγηση, γιατί θέλει να έχει στη διάθεσή του, τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2018, τα οποία θα καταστούν διαθέσιμα μετά τις 4 Ιουνίου από την ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό σημαίνει ότι η υπεαγιολόγηση του Μαίου θα γίνει τον Ιούνιο. Πάντως το οικονομικό επιτελείο, θέλει να διαχωριστεί η αξιολόγηση του ΔΝΤ από τη συνολική συμφωνία της 21ης Ιουνίου. Με λίγα λόγια 4η αξιολόγηση, το χρέος και η μορφή της εποπτείας να αποφασιστεί χωρίς κατ’ ανάγκη  να έχει συμφωνηθεί τί θα γίνει με μέτρα και αντίμετρα. Το ΔΝΤ, μπορεί να εξελιχθεί σε τροχοπέδη για την γρήγορη ολοκλήρωση του μνημονίου και ακόμα περισσότερο, να καθυστερήσει και την συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, που φαίνεται να ζητάει σημαντικά μεγαλύτερη ελάφρυνση από αυτή που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι. Όλα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν μετά τις ζυμώσεις που θα γίνουν στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 20 με 22 Απριλίου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/324922-Antistrophe-metrese-100-emeron-gia-ten-symphonia-exodoy-apo-to-mnemonio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...