Αντιδράσεις για την «προσωρινή εφαρμογή» της CETA

hjhg«Η εμπορική συμφωνία CETA και η δίδυμη αδερφή της TTIP, η συμφωνία με τις ΗΠΑ, εάν εφαρμοστούν θα αποτελέσουν ισχυρό πλήγμα στο επίπεδο ζωής, το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη» δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή τη δήλωση της επιτρόπου εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ, που χαρακτήρισε τελικώς ως «μεικτή» την εμπορική συμφωνία CETA ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά.

Πιο αναλυτικά η δήλωση του κ. Κούλογλου:
Η απόφαση της Κομισιόν να χαρακτηρίσει τη συμφωνία CETA ως «μεικτή» που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκριθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια, συνιστά σαφή υποχώρηση, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική επιδίωξη της, να εγκριθεί μια τόσο σημαντική συμφωνία για το μέλλον της Ευρώπης μόνο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όμως η υποχώρηση της Κομισιόν δεν παραμερίζει τους κινδύνους, διότι όπως ανακοίνωσε, εάν επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας CETA από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα προχωρήσει άμεσα στην προσωρινή εφαρμογή της χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων. Η CETA αποτελεί έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας για την Ελλάδα, διότι καταργεί την προστασία γεωγραφικής ένδειξης για την ελληνική φέτα. Εάν ενεργοποιηθεί έστω και προσωρινά, θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα σε ένα αναγνωρισμένο διεθνώς ελληνικό προϊόν.
Τόσο η εμπορική συμφωνία CETA όσο και η δίδυμη αδερφή της TTIP, η συμφωνία με τις ΗΠΑ, εάν εφαρμοστούν θα αποτελέσουν ισχυρό πλήγμα στο επίπεδο ζωής, το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη. Η προσωρινή εφαρμογή της επιδιώκει να δημιουργήσει τελεσμένα και είναι απαράδεκτη. Υπό το βάρος του δημοψηφίσματος του Βrexit και μπροστά στις αντιδράσεις των πολιτών, επιδιώκεται το πέρασμα των καταστροφικών συμφωνιών στην Ευρώπη από ..το παράθυρο.
«Φίλοι της Φύσης»
Την ίδια στιγμή οι «Φίλοι της Φύσης» έκαναν την πρώτη τους εκτίμηση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την εμπορική συμφωνία CETA,  μεταξύ Καναδά και Ε.Ε., έπειτα από τις δηλώσεις της Επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ και του δελτίου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπή (5/6).
» Η θεώρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Κομισιόν της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά με το ακρωνύμιο  CETA, ως μικτής συμφωνίας, είναι μια μικρή νίκη του κινήματος ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός της CETA (και της αδελφής TTIP) ως μικτής συμφωνίας υπονομεύεται από την «προσωρινή εφαρμογή» της και έτσι εξακολουθεί να παραμένει μια απειλή για τη δημοκρατία, τα πολιτικά – κοινωνικά –  εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια τροφίμων.

Η «προσωρινή εφαρμογή» της CETA μετά την ψήφισή της από το Ευρωκοινοβούλιο (ίσως και από 1η Ιανουαρίου 2017) είναι ένας  εξυπνακίστικος αλλά χυδαίος τρόπος οι «εμπνευστές» των συμφωνιών, ΗΠΑ – ΚΑΝΑΔΑ – Ε.Ε.  να παρακάμψουν τα εθνικά κοινοβούλια.  Αν η CETA τεθεί προσωρινά σε ισχύ, η συμφωνία θα τεθεί αυτόματα σε ισχύ, πριν την επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια. Θα περάσουν χρόνια για να ψηφιστεί από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα λειτουργεί η «ιδιωτική δικαιοσύνη» μέσω του ISDS/ ICS, θα έχουν δημιουργηθεί ήδη γεγονότα τα οποία δεν θα μπορούν να ανατραπούν ακόμα και αν τα εθνικά κοινοβούλια αργότερα δεν την επικυρώσουν. ΟΥΔΕΝ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ λέει ο λαός μας. Με αυτήν την έννοια η θεώρηση της Κομισιόν της CETA ως μικτής συμφωνίας ακυρώνεται στην πράξη από την προσωρινή εφαρμογή της.

Οι «Φίλοι της Φύσης» με ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα  (31/5/2016), είχαν προτείνει μεταξύ των άλλων: α) «Να απαιτήσετε η συμφωνία CETA να χαρακτηριστεί μικτή με έργα και όχι με λόγια, έτσι ώστε, αν δεν βρεθούν εμπόδια να την «μπλοκάρουν», να συζητηθεί στα Εθνικά Κοινοβούλια και εκεί να αναλάβει ο καθένας τις πολιτικές του ευθύνες.»  β) «Να μη συμφωνήσετε  με την «προσωρινή εφαρμογή» της CETA και στη συνέχεια να μην επικυρώσετε την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε.» Την ίδια θέση εξακολουθούμε να έχουμε και σήμερα και την ίδια πρόταση υποβάλουμε προς την κυβέρνηση,  μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καλούμε τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σωματεία (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και κάθε είδους συνδικαλιστικής έκφρασης), τις Περιβαλλοντικές και τις Καταναλωτικές  ΜΚΟ, τους εργαζόμενους στον Πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφους) και κάθε πολίτη να συντονίσουμε τους αγώνες μας έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα ενάντια στην εταιριοκρατία, δηλαδή ενάντια στον απόλυτο έλεγχο των κρατών, της οικονομίας, της παραγωγής, της κοινωνίας και γενικότερα της ζωής μας από τις πολυεθνικές εταιρίες  και της διαπλοκής τους με τους πολιτικούς θεσμούς».

The post Αντιδράσεις για την «προσωρινή εφαρμογή» της CETA appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...