Αντ.Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη

Αντ.Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη
«Η Ελλάδα, αξιοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών, μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη αλλά και η αρχή ενός εμπορικού δρόμου από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή».

Αυτό  τόνισε, μεταξύ άλλων,  ο Αντώνης Σαμαράς κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

«Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εγκαρδιότητας καθώς και παραγωγικής συζήτησης για όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους λαούς μας, το οποίο θα ενισχύεται στο μέλλον» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που, παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στήριξη της Κίνας τα τελευταία δύσκολα χρόνια που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση.

«Η Ελλάδα ξεπερνά την ύφεση και επιστρέφει στις χρηματαγορές ενώ επανακτά την θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο», συμπλήρωσε.

O k. Κετσιάνγκ έφτασε στην Ελλάδα αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο.

Στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας που θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, η Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα αναμένεται να παρέχει διευκολύνσεις χρηματοδότησης και προς μικρομεσαίους πλοιοκτήτες που επιθυμούν να ναυπηγήσουν πλοία στην Κίνα, πέραν των μεγαλύτερων εταιρειών.

Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος του «πακέτου» των συμφωνιών που πρόκειται να συναφθούν και που αφορούν πληθώρα ζητημάτων.

Σε ό,τι αφορά την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα, πέραν της παροχής χρηματοδότησης προς Ελληνες πλοιοκτήτες, αναμένεται να εξετάσει και τη χορήγηση δανείων προς την κατεύθυνση των ελληνικών λιμανιών και των έργων αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της χώρας.

Παράλληλα, δεσμεύεται να εξετάσει την ανάπτυξη μόνιμης φυσικής παρουσίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ανάπτυξή της. Από την πλευρά του, το υπουργείο Ναυτιλίας προβλέπεται να διευκολύνει την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σε ό,τι αφορά την πρόσβασή της στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και τους θεσμικούς φορείς που την εκπροσωπούν.

Πέραν της συμφωνίας με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού σηματοδοτεί και την υπογραφή δύο ακόμα σημαντικών συμφωνιών στον τομέα της θαλάσσιας συνεργασίας. Η  πρώτη αφορά στην εξουσιοδότηση του κινεζικού νηογνώμονα (China Classification Society) για την παροχή υπηρεσιών στα πλοία, τα οποία φέρουν την ελληνική σημαία.

Η δεύτερη θα αφορά τους τομείς της Θαλάσσιας περιβαλλοντικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των οικοσυστημάτων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...