Ανω των 70 ετών 2,3 εκατ. εκλογείς

Ανω των 70 ετών 2,3 εκατ. εκλογείς
Πόσοι αποβιώσαντες θα κληθούν να ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου;
Μήπως η αποχή από τις κάλπες στις εκλογικές αναμετρήσεις δεν είναι τελικά τόσο μεγάλη όσο δείχνουν οι αριθμοί; Σε ποια εκλογική περιφέρεια θα ψηφίσουν οι περισσότεροι αλλοδαποί πολίτες χωρών της Ε.Ε.; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απαντούν τα άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία για τις επικείμενες εκλογές, τα οποία δημοσιοποίησε το ΥΠΕΣ.

Από τον Μάιο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου είχαν αποβιώσει περίπου 70.000 άνθρωποι. Ωστόσο από τους εκλογικούς καταλόγους, με βάση τους οποίους θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, έχουν διαγραφεί μόνο 40.000 εξ αυτών, καθώς οι δήμοι δεν έχουν αποστείλει τα σχετικά στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Ετσι, στους εκλογικούς καταλόγους παραμένουν καταγεγραμμένοι περίπου 30.000 αποθανόντες.

Στις προηγούμενες εκλογές (Ιούνιος 2012) ήταν καταγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους περίπου 9.950.000 ψηφοφόροι, από τους οποίους προσήλθε στις κάλπες το 63%. Για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι εγγεγραμμένοι 9.890.854 ψηφοφόροι.

Ωστόσο 1.129.140 εξ αυτών είναι 71-80 ετών και 1.092.020 είναι άνω των 81 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η ψήφος για τους ανθρώπους άνω των 70 ετών δεν είναι υποχρεωτική. «Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι πολλοί από αυτούς τους 2.300.000 ψηφοφόρους δεν θα πάνε να ψηφίσουν», λέει ο κ. Στρατής Μαραγκός, στέλεχος του υπ. Εσωτερικών. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ έως την ηλικία των 61 ετών ο αριθμός των ανδρών εκλογέων είναι μεγαλύτερος των γυναικών, στις μεγαλύτερες ηλικίες οι γυναίκες εκλογείς είναι περισσότερες, επιβεβαιώνοντας τη στατιστική που αφορά το αυξημένο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες.

Εξάλλου, περίπου στο 1 εκατομμύριο υπολογίζονται οι Ελληνες ομογενείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν θα έρθουν να ψηφίσουν. Με αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό της αποχής, των ανθρώπων δηλαδή που συνειδητά επιλέγουν να μην προσέλθουν στις κάλπες χωρίς να υπάρχει πρόβλημα ηλικίας ή χιλιομετρικής απόστασης, είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό που καταγράφεται.

Στην εκλογική περιφέρεια της Δωδεκανήσου είναι καταγεγραμμένοι οι περισσότεροι πολίτες της Ε.Ε., συγκεκριμένα 2.341 (σε σύνολο 186.073 εκλογέων). Δεύτερη στον κατάλογο, η εκλογική περιφέρεια Χανίων, όπου 1.872 είναι οι εκλογείς προερχόμενοι από την Ε.Ε. σε σύνολο 142.841. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των ξένων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (1.482) που είναι καταγεγραμμένοι στην εκλογική περιφέρεια του Υπολοίπου Αττικής. Ωστόσο, ως ποσοστό οι περισσότεροι ξένοι πολίτες της Ε.Ε. διαμένουν (όπως φαίνεται από τους καταλόγους) στις Κυκλάδες, όπου έχουν καταγραφεί 944, σε σύνολο όμως μόλις 125.447 εκλογέων.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...