Αν «πέσουν έξω» τα έσοδα, θα την πληρώσουν τα καύσιμα!

Νωρίτερα ο νέος φόρος στα καύσιμα;

Μάχη για την επίτευξη των στόχων στα έσοδα δίνει το οικονομικό επιτελείο, που έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να εισπράξει άμεσους και έμμεσους φόρους συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016. Αν και από το υπουργείο καθησυχάζουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα έσοδα, τα σενάρια για μπαλώματα και πρόσθετα μέτρα δίνουν και παίρνουν!

Όπως έγινε γνωστό, μία από τις λύσεις που εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο, είναι η επίσπευση της επιβολής του νέου φόρου στα καύσιμα για τον Οκτώβριο, αντί του Ιανουαρίου 2017, ως εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των φόρων. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι νέοι φόροι θα επιβαρύνουν τις τιμές των καυσίμων από 8 έως 12 λεπτά το λίτρο!

Οι αυξήσεις των ΕΦΚ:
– Αμόλυβδη βενζίνης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα
– Πετρελαίου (diesel) από 330 σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα
– Υγραέριο(LPG) από 330 σε 430 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα. 

Φόροι που μπορεί να έρθουν γρηγορότερα στην αγορά, για να καλύψουν τυχόν κανό στα έσοδα, αν δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα οι άμεσοι φόροι όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Αυτό σημαίνει πως οι 6,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν -μόνο άμεσους- φόρους 4,25 δισεκ. ευρώ κάθε μήνα από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο, ώστε το ΥΠΟΙΚ να συγκεντρώσει τα 25 δισ. που έχει προϋπολογίσει από τη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου.
 

Όμως με την φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων να έχει εξαντληθεί, εκφράζονται οι φόβοι ότι οι φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κι άλλο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, και από τα σχεδόν 90 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, να προσεγγίσουν επικίνδυνα τα 100 δις ευρώ!

Οι βασικοί λόγοι που θα μπορούσαν να κρατήσουν χαμηλά τα έσοδα του Δημοσίου, είναι η  συνέχιση της πτώσης στην κατανάλωση, κάτι που θα σημαίνει λιγότερα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, η εξάντληση της φοροδοτικής βάσης, καθώς βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο των μνημονίων και η αυξημένη φοροδιαφυγή. Για το τελευταίο, δίνεται μία μεγάλη μάχη στο πεδίο των ελέγχων, με την ΓΓΔΕ, να έχει θέσει ως στόχο τους 30.000 ελέγχους, από 2.100 ελεγκτές μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.  Όμως αν τα έσοδα τελικά έρθουν «λειψά», τότε δεν αποκλείεται να δούμε και άλλους φόρους και τέλη του 2017, να έρχονται από το 2016, όπως είναι:  

– Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%
– Φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου
– Φόρος κατανάλωσης στον καφέ
-Αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων

 Όλα αυτά για να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε δραματικές συνέπειες. Όπως προβλέπει ο νόμος, αν η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ, δεν θα λαμβάνονται μέτρα, αν είναι 0,26 και 0,75% του ΑΕΠ, μέτρα 0,5% του ΑΕΠ ή 850 εκατ. ευρώ, αν είναι ανάμεσα σε 0,76% και 1,25%, μέτρα 1% του ΑΕΠ ή 1,7 δισ. ευρώ, αν η απόκλιση είναι από 1,26% έως  1,75%, θα ληφθούν  μέτρα 1,5% του ΑΕΠ η περίπου 2,55 δις ευρώ και τέλος αν η απόκλιση είναι από 1,76 έως 2,25% του ΑΕΠ,  τότε προβλέπονται μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,4 δισ. ευρώ.

Το Τεχνικό Μνημόνιο μετά από επιμονή του ΔΝΤ προβλέπει πως στην περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη θα περικοπεί η δαπάνη για συντάξεις κατά 15%, η δαπάνη για μισθούς κατά 45% και θα περισταλούν κατά 19,3% οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου για αγαθά και υπηρεσίες. Από το Οικονομικό επιτελείο, εκφράζεται μία αίσθηση αισιοδοξίας, πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του κόφτη.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...