Αν πιείτε γάλα με καφέ ή κακάο ο φόρος 23% σκέτο γάλα 13%

Αν πιείτε γάλα με καφέ ή κακάο ο φόρος 23% σκέτο γάλα 13%

Μπορεί να έχει περάσει μισός χρόνος αφ’ ότου ψηφίστηκαν οι αυξήσεις του ΦΠΑ, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν και τώρα ακόμη να εκδίδουν εγκυκλίους για να διευκρινίσουν όσα προβλέπει ο νόμος και ισχύουν πλέον στην αγορά.

Έτσι, μετά τα… σουβλάκια με καρυκεύματα ή πιπεριές που φορολογούνται με 23% και όχι 13% στο χασάπικο (ή την τυρόπιτα και τον καφέ στα «στα όρθια» ή σερβιριζόμενο παλαιότερα), η διεύθυνση Τελωνείων εξέδωσε νέες οδηγίες που απαντούν στο ερώτημα πώς φορολογείται το γάλα στα σούπερ-μάρκετ.

Έτσι, με βάση τη νέα εγκύκλιο, το γάλα με κακάο ή καφέ θα φορολογείται με 23% και όχι 13%, όπως το απλό ή ζαχαρούχο γάλα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
•Σύμφωνα με το άρθρο 21 σε συνδυασμό με την παράγραφο 03 του Παραρτήματος ΙΙΙ του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α) «Κύρωση Κώδικα Φ.Π.Α.», για τα γάλατα και τα προϊόντα γαλακτοκομίας του Κεφ. 4, μεταξύ άλλων εκείνα που σύμφωνα με τα ανωτέρω κατατάσσονται στην Δ.Κ 0402 ήτοι, γάλα και κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα), συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ο συντελεστής Φ.Π.Α. που εφαρμόζεται είναι 13%,

•Σύμφωνα με το άρθρο 21 σε συνδυασμό με το Παράρτημα ΙΙΙ του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α) «Κύρωση Κώδικα Φ.Π.Α.», για τα προϊόντα που σύμφωνα με τα ανωτέρω κατατάσσονται στην Δ.Κ 2202 ήτοι, σοκολατούχα γάλατα, ροφήματα γάλακτος με γεύση καφέ καθώς και παρόμοια ροφήματα με βάση το γάλα, ο συντελεστής Φ.Π.Α. που εφαρμόζεται είναι 23% .

Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί και με ελέγχους σχετικά με την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, καθώς η εγκύκλιος αναφέρει: «Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω αναφορικά με τη δασμολογική κατάταξη και το συντελεστή Φ.Π.Α. των γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά των ροφημάτων γάλακτος με γεύση καφέ, σοκολατούχου γάλακτος και παρόμοιων ροφημάτων με βάση το γάλα, που αναφέρονται στην παρούσα. Οι αρμόδιες Τελωνειακές και Φορολογικές Αρχές καθώς και οι αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές, στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να λάβουν υπόψη τους τα διαλαμβανόμενα σε αυτή, προκειμένου να προχωρήσουν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, σε διεξαγωγή εκ των υστέρων ελέγχων στις περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, αναφορικά με τη διαπίστωση της ορθής δασμολογικής κατάταξης και του εφαρμοζόμενου συντελεστή Φ.Π.Α. στα εν λόγω είδη».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...