Αξιολόγηση τέλος, τώρα έφτασε η ώρα του χρέους!

Αξιολόγηση τέλος, τώρα έφτασε η ώρα του χρέους!

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς για την 4η αξιολόγηση επισημαίνουν κυβέρνηση και θεσμοί. Τη συμφωνία που επετεύχθη τελικά το βράδυ, του Σαββάτου, μετά από μία μαραθώνια συνάντηση που διήρκησε  επτά ώρες ανακοίνωσε  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Όπως αναφέρουν σε δήλωσή τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί

Όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, με εξαίρεση το ΔΝΤ, που στην δική του ανακοίνωση αναφέρεται στα σημεία που ακόμα δεν έχουν καλυφθεί, όπως το θέμα του χρέους. «Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισκέφτηκε την Αθήνα από τις 16 ως τις 19 Μαϊου, για να συζητήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχτούν από ένα προληπτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η αποστολή σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο και θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις επόμενες ημέρες, εστιάζοντας σε κάποια ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στο δημοσιονομικό μέτωπο και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, με το βλέμμα στην διασφάλιση των διαβεβαιώσεων για την ελάφρυνση χρέους που απαιτείται για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η αποστολή συμμετείχε με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στην τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, συμπλήρωσε το ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει το δρόμο του. , πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Επίσης, στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση».

Σε ότι αφορά λεγόμενα «αγκάθια», της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι,

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη τεχνικής συμφωνία εξέφρασαν και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των θεσμών.  Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκιςtweeter, επισήμανε ότι υπάρχουν «εξαιρετικά νέα από την Αθήνα απόψε. Επιτεύχθηκε τεχνική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για τις μεταρρυθμίσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Το Eurogroup θα το συζητήσει στις 24 Μαϊου. Είναι ένα καλό σήμα για την προετοιμασία επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές».

Η τεχνική συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος και σε αυτή τη βάση σχολιάστηκε από τον Διεθνή Τύπο. Το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει σε δημοσίευμά του, ότι ενδεχομένως, να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι ο μηχανισμός αυτός θα συζητηθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. «Οι ελληνικές Αρχές στοχεύουν να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα το ταχύτερο δυνατό πριν τη συνάντηση του Eurogroup. Για τον σκοπό αυτόν, εντατικές συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών θα συνεχιστούν και τις επόμενες βδομάδες», επισημαίνεται σχετικά.

Για τις αντιδράσεις από την Ευρώπη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους αν και συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πιστωτών αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους. Υπάρχουν επίσης διαφορές σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα που η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να επιτυγχάνει και πώς η αυτόματη ελάφρυνση χρέους θα εντάσσεται στον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό που θα τη συνδέει με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι υπάρχει ακόμα αντιπαράθεση μεταξύ των θεσμών σχετικά με την αναγκαιότητα η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα να συνοδεύεται από προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM.

Οι συντάκτες, επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτή την πρόταση, αλλά  ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι θα έδινε μία ισχυρή στήριξη για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, μία στήριξη που θα ήταν πολύ χρήσιμη για τη χώρα.

Το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι η Ελλάδα και εκπρόσωποι των θεσμών κατέληξαν σε αρχική συμφωνία για την πρόοδο της χώρας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στην τελευταία αξιολόγηση, ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών χθες το βράδυ. Οι συντάκτες σχολιάζουν ότι η Ελλάδα ευελπιστεί σε γρήγορο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης καθώς οδεύει προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Επιθυμεί επίσης, να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές πριν τον Ιούλιο σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστεί στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί προληπτική γραμμή στήριξης καθώς ήδη έχει διαθέσιμο προστατευτικό απόθεμα κεφαλαίων και θέλει να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί το χρέος της, στρεφόμενη απευθείας στις αγορές.

Τώρα η διαπραγμάτευση για τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ της τελικής συμφωνίας, συνεχίζεται μέσω τηλεδιασκέψεων και όλα τα βλέμματα στρέφονται στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/332439-Axiologese-telos-tora-ephtase-e-ora-toy-chreoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...